Kopi luwak: o πιο ακριβός καφές στον κόσμο από κόπρανα αγριόγατας

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο παράγεται από τα κόπρανα μιας αγριόγατας στην Ινδονησία και διαθέτει πλούσιο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Ψήνεστε;
Από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των ανθρώπων σε ολόκληρο των κόσμο είναι ο καφές. Ειδικά ο πρώτος πρωινός καφές αποτελεί φετίχ για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που υποστηρίζει πως δεν ξεκινά τη μέρα του αν δεν βάλει γουλιά στο στόμα.
 Υπάρχουν πολλά είδη καφέ, γεύσεις, αρώματα, τρόποι παρασκευής και συνοδευτικά υλικά αλλά εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχει ο καφές Kopi luwak, ο ακριβότερος καφές του κόσμου με καταγωγή από την Ινδονησία. Και αν τα 60 ευρώ που μπορεί να κοστίζει ένα φλιτζάνι καφέ είναι μια γευστική πολυτέλεια, η διαδικασία παραγωγής του είναι αυτή που κάνει αυτόν τον καφέ ακόμη πιο ιδιαίτερο.



Τι είναι ο Kopi luwak

O Kopi luwak αποτελεί περισσότερο μια μέθοδο παρά είδος καφέ. Στην πραγματικότητα σημαίνει “καφές της luwak” δηλαδή ο καφές της μοσχογαλής luwak που ζει στην Ινδονησία με την κοινή ονομασία Asian palm civet [επιστ. Paradoxurus hermaphroditus]. H μοσχογαλή luwak αγαπά πολύ τους καρπούς του καφέ και ειδικά το μαλακό τους περίβλημα αλλά αποβάλει στα κόπρανα της τα κουκούτσια τα οποία κατόπιν συλλέγονται από παραγωγούς και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.

Η διαδικασία πέψης της μοσχογαλής luwak και τα γαστρικά υγρά της επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Παραγωγή και νοθεία
Η παραγωγή του καφέ με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά το χρόνο και για το λόγο αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή καθιστώντας τον συγκεκριμένο καφέ τον ακριβότερο στον κόσμο. Στη λιανική η τιμή του καφέ φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό ενώ στα λίγα καταστήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φλιτζάνι Kopi Luwak θα πρέπει να πληρώσει περίπου 60 ευρώ. Εντούτοις, η τιμή αυτή έχει, όπως είναι φυσιολογικό, οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που ταΐζονται εντατικά με τους καρπούς του καφεόδεντρου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η ποσότητα που πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την παραγόμενη, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη νοθεία και εκμετάλλευση του προϊόντος.
Μέθοδος πιστοποίησης αυθεντικότηταςΠρόσφατα Ιάπωνες και Ινδονήσιοι ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο χημικής πιστοποίησης της αυθεντικότητας του συγκεκριμένου καφέ. Για να το επιτύχουν, συνέλεξαν κόκκους Kopi Luwak και κοινού καφέ από όλη την Ινδονησία, τους ανέλυσαν και συνέκριναν τη χημική τους σύσταση. Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι του Kopi Luwak έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό και μηλικό οξύ, γεγονός το οποίο εκτός του ότι τους προσδίδει μια συγκεκριμένη χημική «ταυτότητα» παίζει καθοριστικό ρόλο στο ιδιαίτερο άρωμα και στη γεύση τους. Τα αυξημένα επίπεδα του κιτρικού και του μηλικού οξέος στον Kopi Luwak οφείλονται σύμφωνα με τους επιστήμονες στα οξέα, στα ένζυμα και στα μικρόβια που επενεργούν στους κόκκους του καφέ ενόσω αυτοί φιλοξενούνται στα έντερα της μοσχογαλής.



Έτσι, ο αυθεντικός καφές luwak αποκτά μια μοναδική χημική ταυτότητα η οποία πιστοποιεί την αυθεντικότητα του. Όποιος έχει λοιπόν τη δυνατότητα να πληρώσει αυτόν τον καφέ μπορεί να είναι πλέον σίγουρος για τη γνησιότητα του.πηγη
Share this article :

2 σχόλια:

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template