Οι Γερμανοί «στοχοποιούν» τον Γιώργο Οικονόμου.Δεν τον ενδιαφέρει η Ελλάδα.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τα «μίση και πάθη» των Γερμανών... ξυπνά ο Γιώργος Οικονόμου. Το όνομα του εφοπλιστή δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών έχει βρεθεί στο... στόχαστρο γερμανικών μέσων ενημέρωσης
ευρείας κυκλοφορίας.
Έχει γίνει ένας από τους «πρωταγωνιστές» τους, καθώς τον συγκαταλέγουν ανάμεσα σε εκείνους τους Έλληνες μεγιστάνες που αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας και που ωστόσο συνεχίζουν να απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια. Spiegel, 15 Νοεμβρίου 2012. Τίτλος: "Horrible Citizens: The Life of Greece's One Percent" (Τρομεροί πολίτες: Η ζωή του 1% της Ελλάδας). Στο άρθρο περιγραφόταν με λεπτομέρειες πως «την ώρα που η Ελλάδα παλεύει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας, οι πιο πλούσιοι πολίτες της δεν έχουν παρατηρήσει κάτι. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, δε φορολογούνται καν και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να παραμένουν απλοί θεατές των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω τους».

Μεταξύ άλλων ισχυρών εφοπλιστών και όχι μόνο, που είχε ζητηθεί και η τοποθέτησή τους, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της Dryships, Γιώργο Οικονόμου. Το γερμανικό περιοδικό, τον παρουσίαζε ως έναν ισχυρό της ναυτιλίας που του αρέσει να μιλά για τέχνη, για την πολύτιμη συλλογή του ή για την αγάπη του για Γερμανούς ζωγράφους, όπως ο Neo Rauch ή ο Otto Dix, από τους οποίους έχει αγοράσει αρκετά έργα τέχνης.

Όχι όμως και για τη χώρα του. Μάλιστα, το Spiegel καταλήγει στο ότι ο δισεκατομμυριούχος πλοιοκτήτης δεν απάντησε καν στην ερώτηση «τι κάνει εκείνος για τη χώρα του», με την εκπρόσωπό του να λέει πως «δεν αποκαλύπτουμε τέτοιου είδους πληροφορίες». Το αποτέλεσμα, ήταν οι Γερμανοί να μιλούν για έναν επιχειρηματία που «ο μικρόκοσμός του γύρω από τη βίλα του στο Μαρούσι είναι καλά προστατευμένος».

Ένα θέμα που έθιγε είναι και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι «Greeks των θαλασσών» και πως ακόμη και εν μέσω της θύελλας της οικονομικής κρίσης, οι ναυτιλιακές τους εταιρίες συνεχίζουν να εξαιρούνται από όλους τους φόρους. «Αυτή η ανακούφιση για τους πλούσιους αποτελεί πρόσθετο βάρος για τους μη έχοντες» έγραφε χαρακτηριστικά.

Bild, 3 Φεβρουαρίου 2015. Τίτλος: "Warum zahlen superreiche Griechen keine Steuern"; (Γιατί οι σούπερ- πλούσιοι Έλληνες να μην πληρώνουν φόρους); Μία φωτογραφία του 61χρονου Γιώργου Οικονόμου με τη βαρόνη Katharina Freifrau von Perfall φιγουράρει ανάμεσα σε άλλους γνωστούς billionaires (όπως ο Σταύρος Νιάρχος, η Αθηνά Ωνάση κ.ά.).

Οι Γερμανοί και πάλι μιλούν για την τεράστια περιουσία του αυτοδημιούργητου Έλληνα εφοπλιστή, η οποία υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό του portfolio αποτελείται από πλοία, πολύτιμα έργα τέχνης και ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Bild είναι ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη την απομείωση του χρέους της, επιβαρύνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες- φορολογούμενους, την ώρα που οι υπερ- πλούσιοι της χώρας δεν έχουν κληθεί και δεν έχουν βάλει το χέρι τους στην... τσέπη.

Γιατί όμως, ο Γιώργος Οικονόμου είναι ένας εκ των «αγαπημένων» των Γερμανών προς στοχοποίηση; Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές το Βερολίνο είτε μέσω αξιωματούχων της κυβέρνησης ή και μέσω του Τύπου έχουν εξαπολύσει «επιθέσεις» στους Έλληνες εφοπλιστές ότι με το να απολαμβάνουν οι ίδιοι εδώ και χρόνια φορολογικά προνόμια, στην ουσία στρεβλώνεται ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός.

Και το σίγουρο είναι πως ο ιδρυτής της Dryships συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου με τρεις εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά. Θα μπορούσε λοιπόν, αυτός ο «ψυχρός πόλεμος» να είναι αποτέλεσμα του ότι στο πρόσωπό του και την οικονομική ισχύ του «βλέπουν» έναν δυνατό αντίπαλο. Πόσω μάλλον όταν η γερμανική ναυτιλία μετά τη χρεοκοπία πολλών εταιριών της έχει χάσει την παλαιότερη αίγλη και δυναμική της.

Από την άλλη, ορισμένες δηλώσεις του Γιώργου Οικονόμου, όπως εκείνη πριν από δύο χρόνια πως «δεν ανησυχώ καθόλου για ενδεχόμενες αλλαγές του φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας», ερμηνεύθηκαν από ορισμένους ναυτιλιακούς κύκλους ως «υπερβολική σιγουριά» πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ελλάδα. Ίσως και ως σιγουριά επειδή οι εφοπλιστές πάντα διατείνονταν πως έχουν ως εναλλακτική λύση και τη φυγή από την χώρα. ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ «ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ»

Tελικά είναι ένας γίγαντας με πήλινα... πόδια;
Το «χτύπημα» από τη Γερμανία στον Γιώργο Οικονόμου ήρθε να προστεθεί στις «φουρτούνες» που αντιμετωπίζει ο εφοπλιστής τους τελευταίους έξι μήνες. Το όνομά του συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εφοπλιστών στην Ελλάδα και διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα στο εξωτερικό. Όμως, οι κλυδωνισμοί δε λείπουν.

Το ισχυρό χαρτί της ναυτιλιακής του αυτοκρατορίας, η Ocean Rig με δραστηριότητα στα drillships έχει επηρεαστεί από τη διεθνή κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, με τη μετοχή της να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Αλλά και η Dryships την περσινή χρονιά «γλίτωσε» στο παρά πέντε το Chapter 11. Ο κλάδος του ξηρού φορτίου έχει αποδεκατιστεί άλλωστε, με τον BDI να σημειώνει νέα πτώση - σοκ στις 554 μονάδες, φτάνοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1986.

Και μπορεί ειδικά μετά την περσινή περιπέτεια πολλοί να μίλησαν για έναν «γίγαντα με πήλινα πόδια», όμως, ο ίδιος ετοιμάζεται να... ταράξει τα νερά και με νέα είσοδο εταιρίας στη Wall Street. Βέβαια, ναυτιλιακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως και αυτή η επιχειρηματική κίνηση γίνεται στα πλαίσια άντλησης επιπλέον ρευστότητας, ύψους 100 εκατ. δολ. πηγη


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template