Ηλιοθεραπεία, τένις και σάουνα - Η φυλακή για βαρυποινίτες στην Νορβηγία [εικόνες]

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το νησί Bastoy, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή για βαρυποινίτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα όπως βιασμοί, φόνοι και ληστείες. Το νησί βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από τις ακτές της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, το Οσλο. Δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, δωμάτια απομόνωσης και περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια.


Οι φυλακισμένοι ζουν μικρά ξύλινα σπιτάκια, εκτρέφουν ζώα, καλλιεργούν και κόβουν ξύλα. Το καλοκαίρι παρέχεται δυνατότητα στους έγκλειστους να απολαμβάνουν ηλιοθεραπεία, να ψαρεύουν, να κάνουν ιππασία και να χρησιμοποιούν την σάουνα και τα γήπεδα τένις. Το μενού περιλαμβάνει μπουκίτσες ψαριού λευκή σάλτσα και γαρίδες αλλά και κοτόπουλο con carne με σολομό.
Το κάθε σπίτι φιλοξενεί μέχρι έξι άτομα. Κάθε κρατούμενος έχει το δικό του δωμάτιο ενώ η κουζίνα και οι άλλες εγκαταστάσεις είναι κοινόχρηστες.



Η ζωή στο Bastoy είναι σαν να ζεις σε ένα χωριό, μια κοινότητα εξομολογείται ένας κρατούμενος «Όλοι πρέπει να δουλεύουν για το σύνολο. Έχουμε όμως και ελεύθερο χρόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε ότι θέλουμε, όπως να ψαρέψουμε ή να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε πως είμαστε κρατούμενοι αλλά εδώ αισθανόμαστε άνθρωποι», σημειώνει.

Ο Thorbjorn, ένας 58χρονος φύλακας που εργάζεται στο Bastoy για 17 χρόνια, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της φυλακής. Όπως αναφέρει υπάρχουν συνολικά 70 φύλακες στο νησί των 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων οι 35 είναι ένστολοι. Η βασική δουλειά τους είναι να μετρούν τους κρατούμενους, μια φορά το πρωί και ακόμα δύο κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις 17.00 και στις 23.00, όταν οι κρατούμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Από τις αρχές παρέχεται μόνο ένα γεύμα την ημέρα στην τραπεζαρία. Κάθε κρατούμενος κερδίζει από την εργασία του περίπου 7 ευρώ την ημέρα, ενώ κάθε μήνα τους δίνεται επίδομα περίπου 80 ευρώ, ώστε να μπορούν να αγοράσουν και να φτιάξουν μόνοι τους το γεύμα τους από το μίνι μάρκετ του νησιού.



Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο το 16% των κρατουμένων που βγαίνουν από Bastoy υποτροπιάζουν μέσα σε δύο χρόνια, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο της Νορβηγίας που είναι 20 τοις εκατό, και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αγγίζει το 70%.

Το νησί έχει και τηλεφωνικούς θαλάμους όπου ο κάθε κρατούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπου κάθε εβδομάδα δέχονται επισκέπτες. Επίσης υπάρχει μια εκκλησία, ένα σχολείο και βιβλιοθήκη. Οι κρατούμενοι ξεκινούν την εργασία ή το σχολείο κάθε μέρα στις 8.30 το πρωί. Δουλεύουν σε καθαριστήριο, σε στάβλους, όπου φροντίζουν τα άλογα, τα οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προϊόντων, αλλά ακόμα και σε κατάστημα επισκευής ποδηλάτων. Μπορούν επίσης να δουλέψουν σε εργαστήριο ξυλείας. πηγη

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template