Αυτός ο Έλληνας αγόρασε το «παλάτι» του Λονδίνου - Νέο deal από τους Cash Greeks

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Για ψώνια στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα για αγορές ακριβών ακίνητων, συνεχίζουν να... πετάγονται εκατοντάδες πλούσιοι Ελληνες τον τελευταίο χρόνο. Και μπορεί να απειλούνται με αναδρομικούς ελέγχους για το πού βρήκαν τα χρήματα, ωστόσο, η κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές.



Το One Hyde Park, που βρίσκεται δίπλα στο περίφημο κατάστημα Harrods, είναι ένα από τα ακριβότερα συγκροτήματα κατοικιών του Λονδίνου, στο οποίο ο Ελληνας εφοπλιστής αγόρασε το 2014 διαμέρισμα έναντι 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες εβδομάδες Ελληνας αγόρασε διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου έναντι 10 εκατ. λιρών. Συνέχισε έτσι την «παράδοση» των... Cash Greeks, οι οποίοι από το 2009 «εισέβαλαν» στη Βρετανία και αγόρασαν ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πλούσιοι εισοδηματίες αλλά και... δημόσιοι υπάλληλοι, αρχιμανδρίτες, πολιτικοί, αθλητές, τραπεζίτες, γιατροί και δικηγόροι συγκροτούν τη λίστα με τους Ελληνες επενδυτές στη λονδρέζικη κτηματαγορά. Οι κτηματομεσίτες συνεχίζουν να θεωρούν τους Ελληνες τους καλύτερους επενδυτές στη Βρετανία καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατευθύνθηκε σε ακίνητα που αποκτήθηκαν με μετρητά.

Ο κατάλογος με τους επιφανείς Ελληνες που διαθέτουν εντυπωσιακή ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο ενισχύθηκε μέσα στο 2015 από έναν «Κροίσο», ο οποίος όμως διατηρεί χαμηλό προφίλ. Πρόκειται για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη που θεωρείται ένας από τους πέντε πλουσιότερους Ελληνες αν και ζει στη Ζυρίχη και είναι μέτοχος της Glencore, ενός κολοσσού στον χώρο των παραγώγων με παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.


80 εκατ. ευρώ κόστισε στον Ελληνα «Κροίσο» η αγορά του ακινήτου των 735 τ.μ. στην Τσέζαμ Πλέις, μία από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου.

Με την υπογραφή ενός σερ
Ο Μυστακίδης διέθεσε πάνω από 60 εκατ. λίρες, δηλαδή περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ένα παλάτι 735 τ.μ., σε μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου, την Τσέζαμ Πλέις. Το ακίνητο είχε αγοραστεί αρχικά από τους Candy Βrothers και διαθέτει, μεταξύ άλλων, σουίτα, 4 δωμάτια φιλοξενίας επισκεπτών, 2 υπόγεια πάρκινγκ και υπηρεσίες υποδοχής καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα σερ Νόρμαν Φόστερ και διαθέτει απίστευτη θέα. Πρόκειται, σύμφωνα με κτηματομεσίτες του Λονδίνου, για μια από τις εντυπωσιακότερες επενδύσεις σε ακίνητα τους τελευταίους μήνες με τον Μυστακίδη να διαθέτει πλέον ένα από τα πιο ακριβά ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας μεγιστάνας έχει αγοράσει βίλα αξίας 40 εκατ. ευρώ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.



Θεωρείται ένας από τους 5 πλουσιότερους Ελληνες, ζει στη Ζυρίχη και είναι μέτοχος στην Glencore, έναν κολοσσό στον χώρο των παραγώγων

Μέσα στο 2014, πολύ γνωστός Ελληνας εφοπλιστής, ο οποίος διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, έδωσε περί τα 20 εκατ. ευρώ για να αγοράσει διαμέρισμα σε ένα από τα ακριβότερα συγκροτήματα κατοικιών του Λονδίνου. Πρόκειται για το One Hyde Park του Νάιτσμπριτζ στο οποίο διαθέτουν κατοικία ο Ρώσος «Κροίσος» Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο μεγιστάνας του πλούτου Βλαντιμίρ Βορόνιν, σεΐχηδες, πολυεκατομμυριούχοι από το Καζακστάν αλλά και ο... Νίκος Παπανδρέου.
Το One Hyde Park διαθέτει περί τα 76 διαμερίσματα, από 350 τ.μ. και άνω, τα οποία κοστίζουν κατά μέσο όρο 35 εκατομμύρια ευρώ. Βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο πάρκο του Λονδίνου και στο πολυκατάστημα Harrods και κατασκευάστηκε το 2011. Το συγκεκριμένο κτίριο από ατσάλι και γυαλί θεωρείται το «σήμα κατατεθέν» της ακριβής λονδρέζικης κτηματαγοράς. Ο Ελληνας εφοπλιστής, με μακρά παράδοση στο real estate, διέθεσε 20 εκατ. ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς καθώς οι τιμές στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ειδικά τα ακίνητα στα ακριβά προάστια.

Η βρετανική πρωτεύουσα αποτέλεσε το «καταφύγιο» Ελλήνων που διέθεταν μετρητά και ήθελαν να τα επενδύσουν στο εξωτερικό λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα 25 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες από τον Δεκέμβριο και μετά, ένα μεγάλο μέρος «πάρκαρε» σε ακίνητα του Λονδίνου. «Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είχαμε 30 με 40 αιτήματα από Ελληνες» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Interna­tional Business Times» η Ναόμι Χίτον, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων London Central Portfolio, η οποία ειδικεύεται στις επενδύσεις σε υψηλής προβολής ακίνητα στο Λονδίνο.

Το εν λόγω fund εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον 200 Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επενδύοντας σε ακίνητα που θα τους αποφέρουν σταθερό εισόδημα. Σύμβουλοι ακινήτων στο Λονδίνο εκτιμούν ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που επενδύουν σε βρετανικά ακίνητα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS), η μέση τιμή ενός σπιτιού του Λονδίνου αγγίζει τις 502.000 λίρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ελληνες επενδύουν μέσω εταιρειών, αγοράζοντας δηλαδή «μερίδια» από την αγορά ολόκληρων συγκροτημάτων κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων τα οποία είναι μισθωμένα για πολλά έτη.

«Λίστα Λονδίνου»
Στο μικροσκόπιο το πόθεν έσχες των αγοραστών


Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή να ελέγξει την πηγή χρήματος των Ελλήνων επενδυτών σε ακίνητα του Λονδίνου, θα επιχειρήσει το σημερινό οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, και ειδικά σε αυτά του υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, βρίσκεται η λίστα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βρετανία που αγόρασαν ή πούλησαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ερευνάται αν κάποιοι από αυτούς «ξέπλυναν» μαύρο χρήμα και πόσοι μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διέθεσαν για την αγορά ακινήτων. Οσοι πιαστούν στα δίχτυα των οικονομικών εισαγγελέων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για το αδήλωτο χρήμα αλλά και τη μη δήλωση των ακινήτων (ή τα μερίδια σε fund) στην Ελλάδα.

Η λίστα με τα 400 ονοματεπώνυμα δόθηκε πριν από έναν χρόνο από τις βρετανικές Αρχές, ωστόσο θα πρέπει να ανανεωθεί καθώς υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ακόμη που τους τελευταίους μήνες «πάρκαραν» λεφτά σε βρετανικά ακίνητα. Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από το 2009, κατά μέσον όρο επενδύονταν σε ακίνητα της Βρετανίας περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από Ελληνες επενδυτές.

Το επενδυτικό «κύμα» προς το Λονδίνο κορυφώθηκε στα μέσα του 2012, μια χρονιά όπου καταγράφηκε αύξηση 50% στις αγορές ακινήτων από Ελληνες. Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο βρίσκονται στα ύψη, καθώς αυξήθηκαν κατά 90% κατά την τελευταία δεκαετία. Η αγορά ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας συνεχίζει και φέτος το «ράλι» τιμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BNP Paribas Real Estate, μέχρι το τέλος του 2016 οι τιμές στο Λονδίνο θα αυξηθούν κατά 41%, ενώ φέτος η πρόβλεψη κάνει λόγο για άνοδο 7,1%.

Ευνοϊκή φορολογία

Η βρετανική κτηματαγορά προσέφερε μέχρι πρότινος πολύ ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Ο Φόρος Μεταβίβασης κυμαίνεται μόλις στο 1% με 5%, ανάλογα με την αξία του διαμερίσματος. Επίσης, ο Φόρος Εισοδήματος από την είσπραξη ενοικίων αγγίζει μόλις το 20% επί του καθαρού εισοδήματος, ενώ ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται πλήρως από την καταβολή φόρου υπεραξίας κατά τη μεταπώληση του ακινήτου. Βεβαίως, η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει από το 2015 φόρους κεφαλαιακών κερδών στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι πωλούν ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template