Ανησυχία των επενδυτών για την Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ανησυχία των επενδυτών για την Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου για την τιμή της μετοχής της.Στο... μικροσκόπιο της επενδυτικής και χρηματιστηριακής κοινότητας έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις του Γιώργου Οικονόμου, όσον αφορά την Ocean Rig.
Η διάθεση 28,5 εκατ. μετοχών σε τιμή 7 δολ. ανά μετοχή, δηλ. χαμηλότερη της χρηματιστηριακής της και κάτω από τη λογιστική αξία, με σκοπό την άντληση 200 εκατ. δολαρίων προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην αγορά, σύμφωνα με ανάλυση της seekingalpha.
Σύμφωνα με εκθέσεις αναλυτών αν και η Ocean Rig, η οποία δραστηριοποιείται στο «κομμάτι» των drillships, αποτελεί το καλό χαρτί για τον Γιώργο Οικονόμου, ωστόσο έχει πολύ χαμηλή αξία. Ο κύριος λόγος γι' αυτό, όπως υποστηρίζουν, είναι η «εξάρτηση» που έχει με την άλλη εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρία του εφοπλιστή, την Dryships, η οποία είναι και μεγαλομέτοχος της Ocean Rig.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ocean Rig αγόρασε μετοχές σε υψηλότερη τιμή από ότι πούλησε μετοχές στην αγορά. Έτσι, οι κινήσεις αυτές διαιωνίζουν τον φόβο σχετικά με την αποτίμηση της μετοχής.Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Μαΐου η εταιρία αντάλλαξε χρέος 40 εκατ. δολ. από την Dryships με 4,4 εκατ. μετοχές. Στην ουσία δηλ. η εταιρία «πήρε» χρέος 40 εκ. δολ., με ένα υπόλοιπο 80 εκατ. δολ. να εκκρεμεί σε τιμή 9 δολ./ μετοχή.

Στις 3 Ιουνίου, η Ocean Rig ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διάθεση μετοχών για 7 δολ. ανά μετοχή, δηλ. τιμή 13,5% χαμηλότερη από το προηγούμενο κλείσιμο στα 8,09 δολ. Ο ίδιος δε, ο Γιώργος Οικονόμου αγόρασε 1,43 εκατ. μετοχές ή 5% του μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλοντας περίπου 10 εκατ. δολ.
Η κίνηση της διάθεσης των μετοχών, σύμφωνα με αναλυτές, κρίνεται αμφίβολη, καθώς ανησυχούν για αντίκτυπο στη μετοχή. Ήδη στις 3 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η προσφορά μετοχών, ο τίτλος «βυθίστηκε» κατά 14%. Ανησυχούν δε, μήπως η μετοχή βρεθεί και πάλι στα πρόσφατα χαμηλά της επίπεδα και συγκεκριμένα γύρω στα 6 δολ.
Κύκλοι της ναυτιλιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα η Ocean Rig έχει «σώσει» πολλές φορές την Dryships, όταν η τελευταία χρειάστηκε ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς που της έχει προκαλέσει η κρίση στις ναυλαγορές και ιδίως εκείνης του ξηρού φορτίου.

Όμως, για την ίδια την Ocean Rig που είναι μια εταιρία που μπορεί να αντέξει ακόμη και σε μια παρατεταμένη ύφεση του κλάδου των πλωτών γεωτρύπανων και των drillships, η Dryships μάλλον λειτουργεί περισσότερο ως «βαρίδι».
Ειδικά όταν η Ocean Rig έχει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και έναν εκσυγχρονισμένο στόλο γεωτρύπανων. Τα μεγέθη της αυτά αποτυπώνονται τόσο στο ισχυρό ανεκτέλεστό της, των 4,7 δις. δολ. όσο και στο ότι δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις που να ωριμάζουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ με ελεύθερες ταμειακές ροές κοντά στα 500 εκ. δολ. θα μπορούσε να βγει με μικρές «απώλειες» από μια κρίση στον κλάδο.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε η εταιρία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς η διάθεση μετοχών με σκοπό την άντληση των 200 εκατ. δολ. πραγματοποιείται για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς drillships.
Βέβαια, υπάρχουν και οι «φωνές» των αναλυτών εκείνες που λένε πως η Ocean Rig θα συνεχίσει να είναι ισχυρό χαρτί για τον εφοπλιστή, αλλά και για το αμερικανικό ταμπλό.
OI METOXIKEΣ AΛΛAΓEΣ
H «εξάρτηση» από την Dryships

Με μια πρώτη ματιά, το θετικό της υπόθεσης, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, είναι πως μετά την προσφορά των μετοχών, περιορίζεται η θέση της Dryships στο μετοχικό κεφάλαιο της Ocean Rig. Από ποσοστό 59% που κατείχε πριν από τις τελευταίες συναλλαγές της, μετά και τη διάθεση των 28,5 εκατ. μετοχών, το ποσοστό της θα πέσει κάτω από το 50% και συγκεκριμένα κοντά στο 47,3%.
Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Οικονόμου συνεχίζει να ελέγχει το 5% των μετοχών, επιτρέποντάς του επί της ουσίας να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο, αφού είναι ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης της βασικής μετόχου Dryships.
Άρα είναι ο ίδιος που μπορεί να αποφασίζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει όσον αφορά και τις δύο «συγγενείς» ναυτιλιακές του εταιρίες και τις όποιες επόμενες κινήσεις γύρω από αυτές.

OI NEEΣ EΠENΔYΣEIΣ KAI OI ΣYMBAΣEIΣ ΣE 4,7 ΔIΣ. ΔOΛAPIΩN

H «απάντηση» του εφοπλιστή για τις προοπτικές των drillships
Σε έναν κλάδο που, ναι μεν έχει υποστεί απώλειες από την κρίση, αλλά παραμένει με σημαντικές προοπτικές η Ocean Rig συνεχίζει να επενδύει στα drillships.
Eίναι η «απάντηση» του Γιώργου Oικονόμου στους επικριτές του για τις μελλοντικές προοπτικές της ναυτιλιακής του εταιρίας.
Στα επόμενα σχέδιά της, είναι να ενισχύσει περαιτέρω τον στόλο των 13 μονάδων θαλάσσιας γεώτρησης που ήδη διαθέτει, εκ των οποίων δύο είναι ultra deepwater εξέδρες γεώτρησης και 11 ultra deepwater drillships.

Τρία από τα drillships είναι προγραμματισμένο να τα παραλάβει η εταιρία του Γιώργου Οικονόμου από το 2016 μέχρι και το 2019, ενώ έχει υπόλοιπα ανεκτέλεστων συμβάσεων ύψους 4,7 δισ. δολαρίων.
Με τις νέες επενδύσεις αναμένεται να της δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχε έσοδα 402,1 εκατ. δολ. από 360,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ «γύρισε» σε κέρδη της τάξεως των 41,1 εκατ. δολ. από ζημίες 1,5 εκατ. έναν χρόνο πριν. Στόχος της διοίκησής της είναι να διατηρήσει το θετικό momentum και στις επόμενες οικονομικές χρήσεις και να μείνει σε κερδοφόρο «ρότα». πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template