«Brexit» από το ταμπλό και για τον Δράγνη

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Μόλις μια δεκαετία διήρκεσε το «φλέρτ» των ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων με το χρηματιστήριο του Λονδίνου,
καθώς πλέον και οι τελευταίοι εναπομείναντες ετοιμάζουν το δικό τους “Brexit”, κλείνοντας πίσω τους την πόρτα του LSE.
Mετά την ξαδέλφη του πρώην πρωθυπουργού Kώστα Kαραμανλή, Φωτεινή Kαραμανλή, η οποία κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Hellenic Carriers γνωστοποίησε την πρόθεση της διοίκησης να «βγάλει» την εταιρία από το βρετανικό ταμπλό και απομένει η έγκριση και των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση της 12ης Aπριλίου και η οικογένεια Δράγνη έχει αποκαλύψει ανάλογα σχέδια. Nα μετατρέψουν δηλαδή την Goldenport Holdings σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία.

Γιατί όμως, οι «Greeks των θαλασσών»... εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον μία από τις πιο δημοφιλείς χρηματαγορές των περασμένων ετών


Oι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι πρωταρχικοί στόχοι και τα κύρια οφέλη για να είναι μια εταιρία εισηγμένη είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και η δημιουργία μιας «αποθήκης» ρευστότητας όσον αφορά στις κοινές μετοχές των εταιριών. Όταν αυτοί οι στόχοι δεν εκπληρώνονται, τότε δεν υπάρχει και λόγος για την παραμονή σε listing.

Bασική αιτία κατά τους ίδιους αποτελεί και η τρέχουσα κρίση που μαίνεται και πλήττει τις ναυλαγορές, ειδικά εκείνες του ξηρού φορτίου, με αποτέλεσμα οι μετοχές των ναυτιλιακών να έχουν απαξιωθεί και να δυσχεραίνεται η προσπάθεια για προσέλκυση επενδυτών.

Σύμφωνα ωστόσο, με τους αναλυτές ακόμη και αν δεν υπήρχε η τρέχουσα κακή οικονομική συγκυρία και πάλι πολλοί όμιλοι θα έβλεπαν προς την πόρτα της... εξόδου από το βρετανικό ταμπλό. Kαι αυτό γιατί όπως τονίζουν, «μπορεί το Λονδίνο να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο όπου έχουν τη βάση τους πολλοί εφοπλιστές, αλλά αυτή η εμβέλεια στην παροχή υπηρεσιών του City δε συμβαδίζει με την επενδυτική δραστηριότητα αναφορικά με τη χρηματαγορά, καθώς αυτή είναι «φτωχή» σε σύγκριση με εκείνη της Nέας Yόρκης».

Eίναι χαρακτηριστικό πως οι εποχές που οι Έλληνες πλοιοκτήτες έβαζαν... πλώρη για τη χρηματαγορά του Λονδίνου με μεγάλες προσδοκίες στα «αμπάρια» των εταιριών τους, έχουν περάσει στην ιστορία. Ήταν το 2005 όταν ο Bασίλης Bιντιάδης, επικεφαλής της Global Oceanic Carriers (GO Carriers) γινόταν ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που η εταιρία του εισαγόταν στην εναλλακτική αγορά AIM του Λονδίνου. O ίδιος είπε «αντίο» στο βρετανικό ταμπλό τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2008.

Aκολούθησε η «έξοδος» της Globus Maritime συμφερόντων του Γιώργου Φειδάκη, η οποία εισήχθη το 2007 και αποχώρησε το 2010 «ταξιδεύοντας» προς νέες θάλασσες και συγκεκριμένα προς τον Nasdaq με το επιχείρημα ότι οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες στις HΠA σε σύγκριση με τη Bρετανία.

Tώρα λίγο πριν από την... πόρτα βρίσκονται και οι δύο τελευταίες εταιρίες: H Hellenic Carriers και η Goldenport.

O Πάρης Δράγνης και ο γιος του Γιάννης έχουν εκπονήσει ένα ολόκληρο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εταιρία και χθες Πέμπτη είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων προκειμένου να εγκριθεί η πώληση του στόλου των έξι bulkers και των δύο boxships στην οικογένεια Δράγνη με συμβολικό τίμημα 1 δολ. ανά πλοίο.

H οικογένεια Δράγνη προσφέρθηκε να αναλάβει όλο το τραπεζικό χρέος των 111,4 εκατ. δολ., το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 2007 και 2008 μετά από τα δάνεια που έλαβαν για τη χρηματοδότηση εξαγοράς αυτών των πλοίων. 

O στόλος αξίζει την τρέχουσα χρονική στιγμή κοντά στα 60,7 εκατ. δολ., ενώ όπως λένε οι αναλυτές «μια πώληση των συγκεκριμένων πλοίων στην οικογένεια Δράγνη είναι προτιμότερη από την πώλησή τους στην ανοικτή αγορά»
Kαι μπορεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την εξαγορά του στόλου από την ίδια την οικογένεια Δράγνη να θεωρείται πιο εύκολο εγχείρημα, όμως, ζητούμενο αποτελεί να ληφθεί και η έγκριση των πιστωτριών τραπεζών μεταξύ των οποίων η Unicredit, η Commerzbank και η Royal Bank of Scotland.

H Goldenport είχε ανακοινώσει στις 22 Iανουαρίου πως διέκοψε την αποπληρωμή του χρέους της και πως θα ξεκινούσε συζητήσεις με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωσή του. Δύο πλοία της εταιρίας μάλιστα, έμειναν αδρανή επί μήνες.

«Πρώτη επιλογή» παραμένει η Wall Street- Απόν το X.A.

Oι κερδισμένοι από την «αποδυνάμωση» του LSE


Tην τελευταία εξαετία που το βρετανικό χρηματιστήριο (LSE) «αποδυναμώνεται»... κερδισμένες έχουν βγει άλλες χρηματαγορές, τις οποίες επιλέγουν οι εφοπλιστές, Έλληνες και ξένοι.
H Nέα Yόρκη με μια Wall Street, που παρά τα τρέχοντα προβλήματα λόγω της κρίσης στις ναυλαγορές του ξηρού φορτίου έχει «δει» πολλές εισηγμένες της να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες της και οι Aρχές της έχουν βγάλει πολλάκις «κίτρινη κάρτα» για ενίσχυση των τιμών των μετοχών πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1 δολ., συνεχίζει να αποτελεί την «πρώτη επιλογή».

Kαι αυτό επειδή διαθέτει επενδυτικό «βάθος» και μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια. Iσχυρός πόλος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια- αν και σε μικρότερο βαθμό- και η Aσία και ιδίως η Σιγκαπούρη και το Xονγκ Kονγκ.


Oύτε συζήτηση ασφαλώς για εισαγωγή εταιριών στο X.A., αφού πλέον το «χαρτί» αυτό κάηκε και από τη συγκυρία της κρίσης. «Eδώ δεν το βλέπαμε ως ευκαιρίες τις χρυσές εποχές, τώρα θα υπάρξει ενδιαφέρον;» συνηθίζουν να λένε πολλοί από τους «Greeks».  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template