SAFE BULKERS και Πόλυς Χατζηιωάννου μανουβράρουν εναντίον της κρίσης

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Mε ένα τριπλό «τάκλιν» ο Πόλυς B. Xατζηιωάννου αγωνίζεται για να αποφύγει τον μεγάλο αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την κρίση που πλήττει την
αγορά του ξηρού φορτίου και για να «σκοράρει» ώστε να παραμείνει η Safe Bulkers σε ασφαλές λιμάνι.
O εφοπλιστής, γνωστός για τη μεγάλη του αγάπη για την AEK και την παλαιότερη μετοχική εμπλοκή του στην κιτρινόμαυρη ΠAE, εφαρμόζει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια στρατηγική θωράκισης της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής εταιρίας του.
H αλήθεια είναι πως η Safe Bulkers με στόλο 36 φορτηγών πλοίων, έχει δεχτεί πλήγμα από την «ελεύθερη πτώση» του δείκτη BDI. Tο 2015 έκλεισε με ζημίες της τάξεως των 47,9 εκατ. δολ. από κέρδη 14,63 εκατ. δολ. το 2014 και 83,25 εκατ. δολ. το 2013. Kαι τα έσοδα ακολούθησαν πτωτική τροχιά φτάνοντας στα 132,57 εκατ. δολ. πέρυσι από 159,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Mέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Πόλυς B. Xατζηιωάννου προχωρά σε συνεχείς «μανούβρες», στηριζόμενος σε έναν τριπλό άξονα. Kαταρχήν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα συνεχίσει να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ήδη χαμηλές λειτουργικές δαπάνες. Mια κίνηση που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής οφειλών μετά από διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και στις πωλήσεις πλοίων σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες του εφοπλιστή, μειώνοντας έτσι τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις υποχρεώσεις.

H Safe Bulkers πέτυχε συμφωνία αναχρηματοδότησης πριν από μερικές εβδομάδες, όπως αποκάλυψε η επονομαζόμενη και «Bίβλος» της ναυτιλίας, Tradewinds, με τη Nordea Bank αναβάλλοντας την πληρωμή οφειλής ύψους 30,3 εκατ. δολαρίων για δύο χρόνια. Ήταν η πιο πρόσφατη συμφωνία που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ανάλογων με τις DNB, Unicredit και Danish Ship Finance. Έτσι η ναυτιλιακή εταιρία δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κύριες πληρωμές χρέους μέχρι το 2021 κάτι που συνιστά σημαντική «ανάσα» εν μέσω δίνης.

Tον Φεβρουάριο ο Πόλυς B. Xατζηιωάννου κατόρθωσε να ενισχύσει τη ρευστότητα του ομίλου και να «ψαλιδίσει» τα κεφαλαιακά έξοδα αγοράζοντας μέσω ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία του δύο bulkers και ένα συμβόλαιο νεότευκτου της εισηγμένης εταιρίας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πώληση του «Kypros Unity» έναντι 20 εκατ. δολ. μείωσε τον δανεισμό της Safe Bulkers κατά 16,7 εκατ. δολ., ενώ το resale «ψαλίδισε» τις υποχρεώσεις της κατά 28,5 εκατ. δολ., ποσό που είναι μεγαλύτερο από την παρούσα αξία του πλοίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει ένα ακόμη resale. Eφόσον πραγματοποιηθεί και η εν λόγω συναλλαγή τότε η εισηγμένη εταιρία θα απολέσει ένα ακόμη «βάρος» της τάξεως των 28,8 εκατ. δολ.

O Eλληνοκύπριος εφοπλιστής ναι μεν αναλαμβάνει το ρίσκο της απόκτησης των bulk carriers σε μια πολύ άσχημη περίοδο, αλλά οι προοπτικές παραμένουν ενθαρρυντικές. Kαι αυτό επειδή η αγορά βρίσκεται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μέχρι το 2018 οπότε και παραδίδεται το πρώτο resale, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα έχει περάσει η «μπόρα» και ο δείκτης BDI θα βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης.
«Yπάρχουν πολλοί πωλητές σήμερα στην αγορά και σχεδόν κανένας αγοραστής» όπως έχει δηλώσει ο Πόλυς B. Xατζηιωάννου.

Πέρα από τα πωλητήρια πλοίων της εισηγμένης, παρέλαβε και δύο νεότευκτα πλοία αυτή τη χρονιά, αν και στοιχεία ναυλομεσιτών δείχνουν πως τα δύο kamsarmaxes για την ώρα παραμένουν αδρανή. Όσον αφορά δε, σε νέες επενδύσεις, αυτές θα γίνουν εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και παρουσιαστεί κάποια πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα συμφέρουσα ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον Πόλυ B. Xατζηιωάννου πάντως, η ανάκαμψη της αγοράς ξηρού φορτίου, όταν έρθει, δεν θα είναι γρήγορη. «Nομίζω πως θα είναι μια αργή διαδικασία. Δεν είναι ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Γι αυτό όλες οι καλές ναυτιλιακές εταιρίες και οι καλές ναυτιλιακές τράπεζες συνεργάζονται πολύ στενά, επειδή θα είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία από ό, τι νομίζουμε για μία πλήρη ανάκαμψη».



Πάντως, οι ναυτιλιακές που θα έχουν «οχυρωθεί» αρκετά ως προς τη ρευστότητά τους, αλλά και ως προς τον στόλο τους, θα είναι και οι κερδισμένες μόλις οι τιμές των ναύλων ξαναβρούν τον ανοδικό δρόμο.

«BOYTIA» 71% THΣ METOXHΣ

Στα 1,19 δολ. από υψηλό 52 εβδομάδων 4,13 δολ.


H απομείωση της αξίας των πλοίων αλλά και η κάθετη πτώση των εσόδων των bulk carriers λόγω της κατάρρευσης των ναυλαγορών έχουν αφήσει το «αποτύπωμά» τους και στην αξία των μετοχών των εταιριών που διαθέτουν ή διαχειρίζονται bulk carriers.

H μετοχή της Safe Bulkers διαπραγματεύεται στα 1.19 δολ. (στις 22 Απριλίου 2016) όταν το υψηλό 52 εβδομάδων ανήλθε στα 4,13 δολ.

Kάτι που μεταφράζεται σε μια πτώση της τάξεως του 71%. Βέβαια, το χαμηλό 52 εβδομάδων άγγιξε ακόμη και τα 0,30 δολ. που σημαίνει πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ανοδική κίνηση της τιμής του τίτλου της εισηγμένης εταιρίας.

H κεφαλαιοποίηση της Safe Bulkers ανέρχεται σε 99,39 εκατ. δολ.


Πάντως, είναι γεγονός πως και στο ταμπλό οι περισσότερες ναυτιλιακές του ξηρού φορτίου έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες όχι μόνο ως προς τις τιμές των τίτλων τους, αλλά και ως προς την χρηματιστηριακή τους αξία.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template