ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ-Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιμένουν… ελληνικά

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Του Μηνά Τσαμόπουλου
Εν μέσω της έντονης κρίσης που πλήττει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία υπάρχουν Έλληνες πλοιοκτήτες που πάνε

κόντρα στο ρεύμα και επιμένουν να στηρίζουν το ελληνικό νηολόγιο και την ελληνική σημαία παρά το γεγονός ότι είναι πιο ακριβό αλλά και με μεγαλύτερη γραφειοκρατία σε σύγκριση με τα άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια.
Από τα ελληνικών συμφερόντων πλοία το 17,1% είναι υπό ελληνική σημαία αν και πριν από επτά χρόνια το ποσοστό ήταν υψηλότερο φθάνοντας το 24,1%. Τα περισσότερα πλοία ελληνικών συμφερόντων είναι νηολογημένα στη Λιβερία και τα Νησιά Μάρσαλ σε ποσοστό 19% αντίστοιχα. Ακολουθεί το ελληνικό νηολόγιο και μετά η Μάλτα με 14,6%, ο Παναμάς με 11,3% οι Μπαχάμες με 6,9% και η Κύπρος με 6,2%.

Μέσα στο καλοκαίρι δύο παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες, του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και τον Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ύψωσαν τη γαλανόλευκη σημαία σε νεότευκτα πλοία τους, κίνηση που έχει τη δική της σημασία σε μία εποχή κατά την οποία η ελληνική ναυτιλία παραμένει στο στόχαστρο ξένων συμφερόντων τα οποία θέλουν να την προσεταιριστούν και στόχο να την απορροφήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Tsakos Energy Navigation Ltd (TEN) ύψωσε τη ελληνική σημαία σε δύο πλοία της. Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων «Daewoo MangaliaHeavy Industries S.A.», στη Μανγκάλια της Ρουμανίας και αφορούσε τα Δ/Ξ «EliasTsakos», «Thomas Zafiras» και «Leontios H.» χωρητικότητας 112.700 τόνων έκαστο.

«Η παρουσία στην τελετή σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημασίας της ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου με σύγχρονα ποιοτικά πλοία» επεσήμανε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα πλοία φέρουν το όνομα των αείμνηστων Ηλία Τσάκου αδελφού του καπετάν Παναγιώτη και Θωμά Ζαφείρα δικηγόρου της εταιρείας και ο πρώτος συνεργάτης του καπετάνιου από το ξεκίνημα της καριέρας του ως πλοιοκτήτη.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ARCADIA, συμφερόντων της οικογενείας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ενέγραφε στο ελληνικό νηολόγιο το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax "Αegean Unity". Κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας, στο Ulsan Κορέας ο Γιώργος Κ. Αγγελόπουλος, ύψωσε στο πλοίο την ελληνική σημαία.

Το Aegean Unity είναι το δεύτερο δεξαμενόπλοιο της σειράς έξι νεότευκτων suezmax που έχουν παραγγελθεί από την ARCADIA στα ναυπηγεία της Hyundai. Και στα έξι πλοία θα υψωθεί η ελληνική σημαία. Στις 31 Μαϊου 2016, η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο από τα έξι δεξαμενόπλοια, το Aegean Marathon.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marine Information Services, στην πρώτη 10άδα των εταιρειών που έχουν πλοία υπό ελληνική σημαία βρίσκονται:

- Όμιλος Ιωάννη Αγγελικούση που έχει τα 89 από τα 99 συνολικά πλοία του στόλου του της στο ελληνικό νηολόγιο.

- η Minerva του Ανδρέα Μαρτίνου με 39 από τα 60 πλοία,

- η Marmaras του Διαμαντή Διαμαντίδη με 35 στα 47,

- Alpha Tankers, Amethyst και Pantheon Tankers της Άννας Αγγελικούση-Κανελλάκη με 31 από τα 45 συνολικά του στόλου της

- η Eletson των Καρασταμάτη, Κέρτσικοφ και Χατζηελευθεριάδη με όλα της τα πλοία υπό ελληνική σημαία, 30 στα 30,

- η Euronav και Gaslog του Πήτερ Λιβανού με 22 από σύνολο 91

- οι εταιρείες Arcadia και Aegean της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με 20 από τα 28

- Ο Όμιλος Τσάκου με 18 από τα 70

- η NEDA της οικογένειας Φ.Λυκιαρδόπουλου με 17 από τα 23

- η AVIN της οικογένειας Βαρδινογιάννη με 17 στα 34.

- Στη λίστα ακολουθούν , μεταξύ άλλων, η Cardif-Dryships-TMS-Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου με 15 από τα 108, η CHANDRIS (Hellas) με 14 στα 25, η Nereus Shipping του Μιχάλη Λαιμού και με τα 13 πλοία του στόλου της υπό ελληνική σημαία, η Kyklades Maritime του Αριστείδη Αλαφούζου με όλα τα πλοία του στόλου της, 13 τον αριθμό στο ελληνικό νηολόγιο η Sun Enterprises του Γιώργου Λιβανού με 12 στα 19, η Springfield του Ομίλου Ώναση με 11 στα 24
.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template