Γιατί οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι για τα «παλιοσίδερα»

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Επιβλητικά, ευέλικτα, ικανά να πλεύσουν γρήγορα και να ξεκινήσουν καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές
μεγάλης εμβέλειας, τα αεροπλανοφόρα είναι η υπέρτατη έκφραση της εθνικής εξουσίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών του κόσμου, είναι αυτές που τα αποκτούν: Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Αμερική.

Όμως, τα αεροπλανοφόρα συχνά χωλαίνουν από μηχανικά προβλήματα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κακής σχεδίασης, είτε απλά γιατί δεν λειτουργούν.

Αυτό που ακολουθεί σύμφωνα με την αμερικάνικη «Defense Industry Daily» δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας. Είναι μια από τις περιπτωσιολογικές μελέτες σε αποτυχίες αεροπλανοφόρων και μάθημα για όλες τις χώρες που κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα σήμερα.



Το ρυμουλκό-δόλωμα της Ρωσίας

Ο «Ναύαρχος Kuznetsov», το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ξεκίνησε να χτίζεται το 1985 και εντάχθηκε στο στόλο το 1991. Από τότε -το 55.000 τόνων- αεροπλανοφόρο, έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις τέσσερις-πρώτης γραμμής-επιχειρήσεις, όλες προς τη Μεσόγειο και όλες μόλις λίγων μηνών σε διάρκεια.

Αντίθετα, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα συνήθως επιχειρούν για τουλάχιστον έξι μήνες κάθε δύο χρόνια. Το πυρηνοκίνητο USS Enterprise, που ξεκίνησε το 1962, ολοκλήρωσε 25 επιχειρήσεις πριν εγκαταλείψει την υπηρεσία το 2012.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Ναύαρχου Kuznetsov, σύμφωνα με την «Defense Industry Daily» είναι η κινητήρια δύναμη του. Το σκάφος τροφοδοτείται από τουρμπίνες ατμού και λέβητες turbo-πίεσης που η Defense Industry Daily περιγράφει ως «ελαττωματικά».

Επιπρόσθετα, η κακή συντήρηση κάνει τη ζωή δύσκολη και επικίνδυνη για το Ναύαρχο Kuznetsov και τους 1.900 ναύτες του. Ένα βραχυκύκλωμα ξεκίνησε μια φωτιά στα ανοικτά της Τουρκίας το 2009, που σκότωσε έναν ναυτικό.
Η Μόσχα έχει ασαφή σχέδια για να αντικαταστήσει το Ναύαρχο Kuznetsov κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2020.

Η κακή φήμη του Ναύαρχου Kuznetsov ωστόσο δεν απέτρεψε τις ινδικές και κινεζικές κυβερνήσεις από την απόκτηση μεταχειρισμένων ρωσικών αεροπλανοφόρων. Το κινεζικό Λιαονίνγκ, κατασκευασμένο στα πρότυπα του Ναύαρχου Kuznetsov, άρχισε περιορισμένες δοκιμές το καλοκαίρι του 2012, αναμένεται πάντως να έχει κυρίως εκπαιδευτικό ρόλο.    newmoney.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template