Γιατί δεν μπορεί να πωληθεί ένα κόκκινο δάνειο. Όλη η αλήθεια με παραδείγματα

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μπορεί μια τράπεζα αντί να πουλήσει ένα κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε Fund να το μεταβιβάσει στον δανειολήπτη έστω και στο 30%
η ακόμα και στο 20% του αρχικού ποσού; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την αρχική σύμβαση. Οι συμβάσεις μεταξύ των δυο πλευρών δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχους όρους καθώς τέτοιοι περιλαμβάνονται μόνο στα εφοπλιστικά δάνεια. Επιπρόσθετα μία τράπεζα έχει άμεσο συμφέρον να πουλήσει πολλά ακίνητα (έστω 1000) σε ένα fund καθώς εκτός από τα καλά δάνεια δηλαδή αυτά που αποπληρώνονται πουλάει και τα κόκκινα συγκεντρωμένα σε ένα σε ένα πακέτο.

Δηλαδή το Fund αγοράζει 10 δάνεια τα οποία αποπληρώνονται κανονικά και αλλά 10 τα οποία δεν πληρώνονται καθόλου.
Το κέρδος του προκύπτει από το δάνειο που πληρώνεται κανονικά καθώς αγοράζει αυτό το δάνειο στο 30% της αξίας του αλλά και από το γεγονός πως ότι και εάν πάρει από το κόκκινο δάνειο θα είναι κέρδος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν κάτι θα αλλάξει με την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος. Η τροπολογία προβλέπει την πώληση του ακινήτου στον δανειολήπτη πριν αυτό μεταβιβασθεί σε funds. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σχεδόν απίθανο να υιοθετηθεί το περιεχόμενο της τροπολογίας.

105.000 Έλληνες λένε ναι

Πάντως Περισσότεροι από 105.000 Έλληνες πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα στο Avaaz, με το οποίο ζητούν να νομοθετηθεί το δικαίωμα προτεραιότητας του δανειολήπτη στην εξαγορά του δανείου του έναντι των funds. Μέσω του ψηφίσματός τους οι πολίτες καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη αλλά και τους βουλευτές, να προστατεύσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις από τα ξένα funds και να περάσουν άμεσα νόμο που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να δίνουν πρώτα το δικαίωμα στους δανειολήπτες να ξεχρεώσουν τα δάνειά του στην “κουρεμένη” τιμή που θα τα αγόραζαν τα funds. “Αυτή είναι μια ευκαιρία να βάλετε τους Έλληνες πολίτες πάνω από τα συμφέροντα των αρπακτικών κερδοσκόπων” αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η νέα κινητοποίηση των πολιτών έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ενώ συμπίπτει και με την πρωτοβουλία των Ανεξάρτητων Ελλήνων να κατεβάσουν σχετική τροπολογία η οποία προβλέπει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα 30 ημερών έναντι αυτών σε ότι αφορά την αγορά των δανείων τους σε χαμηλότερες τιμές.

Κάτι που βρίσκει αντίθετο τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία αλλαγή στα όσα έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής και το μόνο που απομένει είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Εν τω μεταξύ εκτός από τους ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα αντίστοιχη τροπολογία για την ίση μεταχείριση δανειοληπτών και funds και προβάδισμα των πρώτων έναντι των δεύτερων για την αγορά των δανείων τους σε χαμηλές τιμές.               mononews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template