Τρία νέα φορτηγά πλοία στον στόλο της Costamare

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Θετικά σχολίασαν οι αναλυτές την απόφαση της Costamare να μεταθέσει την παραλαβή τριών νεότευκτων φορτηγών
πλοίων από τα ναυπηγεία Hanjin Heavy Industries στο 2017, αντί για το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει τέσσερα νέα πλοία (το τέταρτο ήταν εξαρχής προγραμματισμένο για παράδοση το 2017) μέσα στην επόμενη χρήση.
«Η κίνηση αυτή περιορίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της εταιρείας και μεταθέτει τις παραδόσεις πιο κοντά στην αναμενόμενη ανάκαμψη της Αγοράς», τονίζει ο αναλυτής της JP Morgan Νοά Παρκέ.

Ο οικονομικός διευθυντής της Costamare Γρηγόρης Ζήκος επισήμανε ότι η εταιρία θα ξεκινήσει συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του τελευταίου από τα τέσσερα πλοία που θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2017. Αν η ναυτιλιακή καταφέρει να εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησης του πλοίου, όπως έκανε και με τα άλλα πλοία της ίδιας παραγγελίας, οι απαιτήσεις των κεφαλαιακών δαπανών θα υποχωρήσουν στα 3 εκατ. δολάρια, διευκρίνισε ο κ. Ζήκος.

Σημειώνεται ότι η Costamare θα πρέπει να κλείσει ναυλοσύμφωνα για τα νεότευκτα πλοία. Ωστόσο, στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου περιλαμβάνονται και τα νέα ναυλοσύμφωνα για οκτώ πλοία της.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπεν Νόλαν της Stifle, η ελάχιστη ταμειακή ροή που η ναυτιλιακή έχει εξασφαλίσει είναι σαφώς καλύτερη από το να παραμείνουν τα πλοία σε αδράνεια και να μην φέρουν στα ταμεία καθόλου έσοδα, παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα πλοία έχουν ναυλωθεί σε χαμηλές τιμές και για χρονικές περιόδους κατά μέσο όρο έξι μηνών.

Μάλιστα ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Costamare έχει ήδη πέντε πλοία σε αδράνεια, συμπεριλαμβανομένου και ενός νεότευκτου πλοίου χωρητικότητας 11.000 teu -γεγονός που καταδεικνύει την σημαντική υπερπροσφορά που σημειώνεται στην Αγορά.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους η Costamare, συμφερόντων του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου, θεωρούνται ικανοποιητικά, δεδομένου ότι η κρίση στον τομέα δραστηριότητας της ναυτιλιακής δεν έχει παρουσιάσει δείγματα καταστολής.

Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε, στο εννεάμηνο του 2016, έσοδα ύψους 358,05 εκατ. δολ. έναντι 368,1 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Επίσης τα έσοδα του τρίτου τριμήνου ήταν μειωμένα στα 118,2 εκατ. δολ. έναντι 124,03 εκατ. δολ. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Τα έσοδα μειώθηκαν τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο, λόγω κυρίως της πτώσης των ναύλων σε ορισμένα πλοία, τα συμβόλαια απασχόλησης των οποίων ανανεώθηκαν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε και στην πώληση δύο πλοίων με συνέπεια στη διάρκεια του εννεαμήνου του τρέχοντος έτους να έχει απασχολήσει 53,8 πλοία (μέσος όρος) έναντι 55 πλοίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τα EBITDA μειώθηκαν στα 232,9 εκατ. δολ. έναντι 250,6 εκατ. δολ. στο εννεάμηνο του 2015, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα EBITDA μειώθηκαν στα 67,9 εκατ. δολ. έναντι 82,45 εκατ. δολ. πέρυσι.

Τα κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 92,7 εκατ. δολ. έναντι 105,4 εκατ. δολ. Πέρυσι, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 20,6 εκατ. δολ. έναντι 34,8 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,37 δολ., δύο σεντ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η συνολική ρευστότητα της εταιρείας, στις 30/9/2016 ήταν στα 154,1 εκατ. δολ.  dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template