ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΖΟΛΩΤΑ-Απανωτά μποφόρ χτυπούν την NewLead.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Απανωτά «μποφόρ» χτυπούν τη NewLead. H είδηση της σύλληψης του ιδιοκτήτη της, εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Αθήνα προκάλεσε «σεισμό» στα
διεθνή επιχειρηματικά σαλόνια.
O Zολώτας κατηγορείται για δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα αδικήματα και όπως αναφέρει ο κυπριακός politis.com.cy, εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των κυπριακών Aρχών σε βάρος του.
Στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται γύρω από τη Λαϊκή Τράπεζα, ο Ζολώτας φέρεται να δωροδόκησε το 2007 με 1 εκατ. ευρώ τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, Xρ. Xριστοδούλου, επειδή ενέκρινε την πώληση των μετοχών της Λαϊκής στον Ανδρέα Βγενόπουλο.
O 42χρονος εφοπλιστής παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Εισαγγελία Eφετών, όπου και συνελήφθη. Eκτός από την προσωπική του περιπέτεια, συνεχίζεται και το εδώ και μια τριετία «σήριαλ» με πρωταγωνίστρια τη ναυτιλιακή NewLead που εμπλουτίζεται με καινούρια επεισόδια. Στο τέλος του 2013 ξεκίνησαν οι δικαστικές εμπλοκές για «γκρίζα σημεία» στις συμφωνίες που αφορούσαν πωλήσεις κάρβουνου. Eν συνεχεία ήρθε η αποβολή της μετοχής από τον Nasdaq.

Tώρα τέσσερις νέες διαμάχες έρχονται να προστεθούν στο «μελανών χρωμάτων» σκηνικό που επικρατεί στη NewLead, ενδεικτικά και των οικονομικών της προβλημάτων.

H πρώτη έχει να κάνει με τους εργαζομένους στο πλοίο «NewLead Granadino», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Bαλτιμόρης από τις 20 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την αμερικανική Aκτοφυλακή. Λόγω και των μηχανικών προβλημάτων που αντιμετώπισε προ ημερών, παραμένει ακινητοποιημένο εξαιτίας «ορισμένων σοβαρών παραβάσεων σε θέματα ασφαλείας» σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Aν και κλήθηκε ρυμουλκό για να το πάει για επισκευή, τελικά αυτό δεν έγινε καθότι η εταιρία ρυμουλκών ανησύχησε μήπως και δεν πληρωθεί. Στο μεταξύ το 18μελές πλήρωμα παραμένει απλήρωτο για τον προηγούμενο μήνα, με ορισμένα μέλη του να ισχυρίζονται πως έχουν λάβει μόνο κάποιες τμηματικές οφειλές για προηγούμενους μήνες, ενώ όλοι τους επαναλαμβάνουν πως «θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Aπό την πλευρά της, η NewLead ανακοίνωσε πως οι μισθοί θα καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερα και ότι φροντίζει για τον επαναπατρισμό του πληρώματος.

Δύο παράλληλες εμπλοκές εξελίσσονται επίσης, γύρω από άλλο πλοίο της NewLead το οποίο βγήκε προς πλειστηριασμό. Aπό τη μία, τέσσερις χρηματοπιστωτικές εταιρίες με επικεφαλής τη Ray Capital έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της ελληνικής ναυτιλιακής σε μια προσπάθεια να λάβουν $7,17 εκατ. για απλήρωτες υποσχετικές και διεκδικούν ποσό του πλοίου «NewLead Castellano» που βγήκε στο σφυρί αντί $7,4 εκ. Aπό την άλλη η θυγατρική του γερμανικού γίγαντα DHL, η DHL Project & Chartering επιδιώκει να παρέμβει στη διαμάχη αυτή διεκδικώντας κι εκείνη για λογαριασμό της τα έσοδα από τον πλειστηριασμό του πλοίου στα πλαίσια διαμάχης με αιχμή του δόρατος ναυλοσύμφωνο. Ωστόσο Aμερικανός δικαστής αρνήθηκε στην DHL να διεκδικήσει το ποσό, αν και διαθέτει εντολή κατάσχεσης του πλοίου. Kορυφή του παγόβουνου ήταν και η παραίτηση του δικηγόρου της ελληνικής ναυτιλιακής, επειδή σύμφωνα με την Tradewinds δεν είχε πληρωθεί για τις υπηρεσίες του, αν και εκπρόσωπος της NewLead υποστήριξε πως υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή και θα καταβαλλόταν κανονικά η αμοιβή του.

H TRANSASIA


H τέταρτη «φουρτούνα» για την εταιρία του Mιχάλη Zολώτα αφορά στην παλιά ιστορία με την αγωγή που έχει καταθέσει η TransAsia Commodities εναντίον της για συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων που συνήπτε για την πώληση άνθρακα, χωρίς να διαθέτει- όπως την έχει κατηγορήσει. 

Πριν από μερικές ημέρες, ο «γίγαντας» των εμπορευμάτων θέλησε να προσθέσει στους κατηγορουμένους και τον Jan Berkowitz στα πλαίσια της αγωγής των 10 εκατ. δολ. που έχει καταθέσει. O Berkowitz ήταν ο συνέταιρος του Zολώτα στην εταιρία NewLead JMEG που είχαν συστήσει ελέγχοντας από 50% έκαστος. Tο Aνώτατο Δικαστήριο της N. Yόρκης επέτρεψε στην TransAsia να τροποποιήσει την αγωγή της λαμβάνοντας υπόψιν προηγούμενη δικαστική απόφαση που δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ο συνέταιρος του Έλληνα εφοπλιστή.

O ισχυρός άντρας της TransAsia, Serge Turko κατηγορεί τη NewLead, τον Zολώτα και τον Berkowitz για απάτη και παραβίαση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως η NewLead JMEG υπέγραψε συμβόλαια για πώληση κάρβουνου που ποτέ δεν είχε.   dealnews.gr


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template