Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.: Μια ιστορία με εφοπλιστές και τραπεζίτες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Στις 18:21 της 16ης Δεκεμβρίου 2016 η εισηγμένη εταιρεία «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.» ανέβασε στον «συνήθη τόπο» των
χρηματιστηριακών ανακοινώσεων. Ήταν η επίσημη επιβεβαίωση για το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ή μιας ολόκληρης εποχής τόσο για τα Αθηναϊκά όσο και για τουριστικά - ξενοδοχειακά πράγματα.

Η εταιρεία «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.» («I.Ξ.E.») ανακοινώνει ότι έλαβε την ακόλουθη ενημέρωση από την Alpha Bank A.E. ("Alpha Bank" ή «Τράπεζα») διά επιστολής με ημερομηνία 16.12.2016: «Η Alpha Bank ενημερώνει διά της παρούσας την Ι.Ξ.Ε. ότι, κατόπιν λήψεως της σχετικής εγκρίσεως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την 29.11.2016, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση και μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο (περίπου 97,3%) της Ι.Ξ.Ε. έναντι τιμήματος Ευρώ 76,1 εκατ. ή Ευρώ 5,83 ανά μετοχή».

Ο αγοραστής είναι η Home Holdings S.A., εταιρία των «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.» και "D-Marine Investments Holding B.V.".

Η τυπολατρεία των επίσημων χρηματιστηριακών ανακοινώσεων σε όλο το μεγαλείο θα πείτε και δεν θα έχετε καθόλου άδικο. Και όμως αυτή η τυπολατρεία δεν μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να κρύψει μια σπουδαία στιγμή: Το πέρασμα από τους τραπεζίτες επενδυτές στους ξενοδόχους της νέας εποχής. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως να σημειώσουμε το εξής: Οι τραπεζίτες είχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια την ιδιοκτησία και μόνο – ούτε το μάνατζμεντ, ούτε την διαχείριση των ξενοδοχείων (του Hilton των Αθηνών και παλαιότερα, του δεύτερου ξενοδοχείου της Ρόδου).



Εξειδικευμένες διαχειρίστριες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας έκαναν την δουλειά και μόνο. Οι αγοραστές των μετοχών και ως εκ τούτου, οι νέοι ιδιοκτήτες της εισηγμένης εταιρείας -και μέσω αυτής και του περιουσιακού στοιχείου που λέγεται Hilton- είναι και εκείνοι επιχειρηματίες και επενδυτές. Η διαφορά τους από τους προηγούμενους είναι ότι η παροχή των τουριστικών και ξενοδοχειακών υπηρεσιών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των ενδιαφερόντων τους. Η «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε.» (γνωστότερη ως ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, με επικεφαλής τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο) είναι ο φορέας ανάπτυξης τoυ εμβληματικού συγκροτήματος Costa Navarino, του «πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστική περιοχή υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης», όπως διαβάζουμε στο site της. Ο άλλος εταίρος της συνεργασίας, η D-Marine Investments Holding BV έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και αποτελεί οργανικό μέλος του Ομίλου της Dogus Holding A.S. που αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά και βιομηχανικά συγκροτήματα (conglomerates) της γείτονος Τουρκίας.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η εταιρία «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΑΙ EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ A.Ε.» ιδρύθηκε το 1957 (Φ.Ε.Κ. 497/21.10.57) µε Αριθµό Μητρώου Ανωνύµων Εταιριών (Α.Μ.Α.Ε.) 459/06/Β/86/07 µε αρχικήονοµασία «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΠΕΖΑ Α.Ε.».

Οι κυριότεροι σταθμοί της διαδρομής της μέχρι το 2004 (μια κορυφαία στιγμή λόγω της επιλογής της ΔΟΕ για το ξενοδοχείο της Ολυμπιακής οικογένειας) όπως αναφέρονται στο ετήσιο δελτίο χρήσεως 2004 της εισηγμένης εταιρείας έχουν ως εξής:

1957: Σύσταση της Εταιρίας µε διάρκεια ζωής 70 έτη και αρχικό κεφάλαιο ∆ολάρια Η.Π.Α. 750.000 από τον Όµιλο Αποστόλου Πεζά.

Η αρχική επωνυµία της Εταιρίας ήταν «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΠΕΖΑ Α.Ε.» µε σκοπό την ανέγερση και λειτουργία τουριστικών ξενοδοχείων υπερπολυτελείας και κάθε της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

1959: Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η ανέγερση του σηµερινού ξενοδοχείου HILTON ΑΘΗΝΩΝ επί οικοπέδου εκτάσεως 16.326 τ.µ. Ένα εγχείρηµα πρωτόγνωρο σε έκταση και τόλµη για την εποχή του, εισάγοντας παράλληλα στην Ελληνική ξενοδοχειακή αγορά µια νέα µορφή συνεργασίας, αυτή του ιδιοκτήτη και του διαχειριστή. Κατά την διάρκεια των εργασιών η οικογένεια Πεζά εκδήλωσε αδυναµία να συνεχίσει και να αποπερατώσει το έργο.

1960: Η κυριότητα των µετοχών της «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΠΕΖΑ Α.Ε.» περιήλθε στην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία χρηµατοδότησε την κατασκευή του ξενοδοχείου. Τότε η Εταιρία µετονοµάσθηκε σε «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Η ΙΟΝΙΚΗ Α.Ε.».

1963: Ολοκλήρωση ανέγερσης του HILTON ΑΘΗΝΩΝ. Τα επίσηµα εγκαίνια έγιναν της 20 Απριλίου του ιδίου έτους µε τριήµερες γιορταστικές εκδηλώσεις. Την αρχιτεκτονική οµάδα του έργου αποτελούσαν οι κ.κ. Π. Βασιλειάδης, Ε. Βουρέκας και Στ. Στάικος.

Σύµβουλοι αρχιτέκτονες ήταν οι κ.κ. Warners, Burus, Ioan και Lunde από την Νέα Υόρκη σε συνεργασία µε το Αρχιτεκτονικό Τµήµα της Hilton International. Υπεύθυνος αρχιτέκτων του έργου ήταν ο κ. Α. Γεωργιάδης. Το κόστος κατασκευής, συµπεριλαµβανοµένης και της αξίας του οικοπέδου (µε τα οικονοµικά δεδοµένα της εποχής εκείνης) ανήλθε σε ∆ολάρια Η.Π.Α. 15.000.000.



1987: Επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρίας στο νησί της Ρόδου. Της αρχές του έτους ξεκίνησε η ανέγερση της υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, στην θέση Ιξιά του ∆ήµου Ιαλυσού, επί οικοπέδου 85.000 τ.µ. Την αρχιτεκτονική οµάδα ελλήνων αρχιτεκτόνων συµπλήρωνε το αρχιτεκτονικό τµήµα της Hilton International, δεδοµένου ότι υπήρχε αρχική συµφωνία µε την Hilton για την διαχείριση του ξενοδοχείου.

1993: Ολοκλήρωση των εργασιών του ξενοδοχείου της Ρόδου της αρχές του έτους. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου ανέλαβε η Ελληνική Εταιρία GRECOTEL A.E. Τα επίσηµα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 1993, η δε πρώτη επωνυµία του ήταν «RHODES IMPERIAL GRECOTEL».

1999: Αλλαγή διευθύνσεως των κεντρικών γραφείων της Εταιρίας από την οδό Κ. Βεντήρη 5 πλησίον του ξενοδοχείου ATHENS HILTON στην οδό Φιλελλήνων 6 στο Σύνταγµα, Αθήνα (ΦΕΚ 406/20.1.2000).


2000: Υπογράφηκαν οι νέες συµβάσεις λειτουργίας και διαχειρίσεως για της ιδιόκτητες ξενοδοχειακές µονάδες Αθηνών και Ρόδου µεταξύ της Εταιρίας και της Hilton (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., µε εγγυητή την Hilton International Co. Στις 31 ∆εκεµβρίου 2000 έληξε η σύµβαση διαχειρίσεως µε την GRECOTEL Α.Ε. και από τη νέα τουριστική περίοδο την διαχείριση έχει η Hilton International. Η νέα επωνυµία του ξενοδοχείου της Ρόδου είναι «HILTON RHODES RESORT».
2001: Τέθηκε σε εφαρµογή η νέα σύµβαση λειτουργίας και διαχειρίσεως για το ξενοδοχείο της Ρόδου µε τη Hilton (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Υπογράφηκε η σύµβαση µεταβιβάσεως δραστηριοτήτων της Hilton of Panama S.A.στα πλαίσια της λύσεως της συµβάσεως εκµισθώσεως και εφαρµογής της συµβάσεως λειτουργίας και διαχειρίσεως µε τη Hilton (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. για το ξενοδοχείο των Αθηνών.
Από την 1 Νοεµβρίου 2001 και ολόκληρο το έτος 2002 το ξενοδοχείο διέκοψε πλήρως λόγω των εργασιών ριζικής ανακαινίσεως και της προσθήκης της πτέρυγας.

2002: Αλλαγή διευθύνσεως των κεντρικών γραφείων της Εταιρίας από την οδό Φιλελλήνων 6 στο Σύνταγµα στην οδό Κ. Βεντήρη 5 πλησίον του ξενοδοχείου ATHENS HILTON, Αθήνα (ΦΕΚ 12897/27.12.2002).

2003: Μερική λειτουργία του ξενοδοχείου Hilton Athens (11/02/2003) και σταδιακή επανένταξή του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας µετά την ριζική του ανακαίνιση συµπεριλαµβανοµένης της πτέρυγας δωµατίων.
2004: Από την 01/02/2004 λειτουργούν όλα τα τµήµατα του Athens Hilton. Τον Αύγουστο αποτέλεσε µε επιτυχία το επίσηµο ξενοδοχείο της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Ανακεφαλαιώντας λοιπόν όλα ξεκίνησαν από την φιλοδοξία ενός από τα μέλη της οικογένειας Πεζά. Η ιστορία ή και ένας ξεχασμένος αστικός μύθος κάνει αναφορά στον Ιγκόρ Πεζά, ανήψι και θετός γιός στη συνέχεια του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά. Ο ίδιος λέγεται ότι ήρθε σε επαφή με την οικογένεια Χίλτον για να φέρει την διεθνή φίρμα στην Αθήνα αλλά και να πάρει με ευνοϊκούς όρους την δημόσια έκταση για την ανέγερση του ξενοδοχείου.

Αλλά, η εταιρεία Πεζά μέσα σε μια νύχτα- όπως λέγεται χαρακτηριστικά – οδηγήθηκε στην χρεωκοπία και το φιλόδοξο εγχείρημα συνεχίσθηκε από τον καθηγητή, τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη,
επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού – βιομηχανικού συγκροτήματος της Εμπορικής Τράπεζας, στο οποίο ανήκε και η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα.

Μετά την αναγκαστική έξοδο Ανδρεάδη και το πέρασμα του ελέγχου του Συγκροτήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Κράτος το 1975 η εισηγμένη εταιρεία (αν και ξενοδοχειακή) ανήκε στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα». Το 1999 η εταιρεία περνά στον έλεγχο της Alpha Bank αφού η τελευταία εξαγοράζει την Ιονική Τράπεζα που κατέχει τις μετοχές της. Η συνέχεια τα χρόνια που ακολουθούν είναι γνωστή και χωρίς εκπλήξεις. 

Το 2017 θα είναι ο πρώτος χρόνος για ένα νέο κεφάλαιο που το περιεχόμενο που θα γραφεί από την κοινοπραξία των Κωνσταντακόπουλου και Dogan θα καθορίσει εξελίξεις στην ευρύτερη αγορά του τουρισμού.      newmoney.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template