Ενα πανέμορφο ελληνικό σπίτι στην καρδιά του δάσους

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το ιδιαίτερο τοπίο και οι καιρικές συνθήκες του βουνού σπάνια εμπνέουν κάποιον να χτίσει εκεί... Τα σπίτια του βουνού είναι συνήθως ή
παλαιά, παραδοσιακά και "χωριάτικα" -που είναι μεν υπέροχα αλλά δεν αποτελούν νέα πρόταση- ή είναι επαύλεις, οι οποίες "μεταφυτεύτηκαν" απλά στις ράχες χωρίς μέτρο. 
Το σπίτι της παρουσίασής μας είναι λοιπόν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Πρόκειται για ένα σπίτι που σχεδιάστηκε και χτίστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ορεινού τοπίου. 
Απαιτήθηκαν προσωπική εργασία και δυόμισι περίπου χρόνια απομόνωσης των ιδιοκτητών στο βουνό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων Ξενοφώντα Στεφανίδη και Reinhart Kogelnik.

Αναγνωρίσιμες είναι με την πρώτη ματιά η προσεκτική μελέτη και η σημασία στη λεπτομέρεια. Δόθηκαν επιτόπου πρωτοφανείς λύσεις ή σχεδιάστηκαν εξαρχής ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές δυσκολίες. Το ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν να αποτελεί η κατασκευή αναπόσπαστο τμήμα του δάσους.

Όλα τα παράθυρα προσφέρουν θέα στο δάσος, ενώ διατηρήθηκε και εμπλουτίστηκε η φυσική βλάστηση. Βεράντες και μια ξύλινη εξέδρα-μπαλκόνι ενισχύουν την εξωστρέφεια του σπιτιού. 
Η ξύλινη βεράντα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, είναι κατασκευασμένη από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Στο βάθος, η ομίχλη σκεπάζει τον κάμπο.

Το τρεχούμενο νερό του βουνού διοχετεύθηκε στην πέτρινη βρύση της αυλής και από εκεί, μέσα από ένα κρυφό αυλάκι, σχηματίζει δυο μικρές διακοσμητικές λιμνούλες. 
Το νερό που κατεβαίνει από το βουνό διοχετεύεται σε μια πέτρινη βρύση στην αυλή.


Αρμονία και ζεστασιά σε ένα χώρο με επιλεγμένα έπιπλα και αντικείμενα.
Τα παλιά σπίτια είχαν πολύ χοντρούς τοίχους και ελάχιστα μικρά ανοίγματα, για λόγους μόνωσης. Σήμερα χάρη στα σύγχρονα υλικά το σπίτι έχει τεράστια ανοίγματα. Τα διπλά τζάμια και τα εξαιρετικής ποιότητας κουφώματα της ΒΙΕΚΚΟ δίνουν λύσεις που εντυπωσιάζουν: Μια τεράστια τετράφυλλη μπαλκονόπορτα τύπου "φυσαρμόνικας" ανοίγει εντελώς το καλοκαίρι και καταλαμβάνει χώρο μόλις... 25 εκατοστών!Ενα τραπέζι από τη Σκιάθο, πλαισιωμένο από κερκυραίικες καρέκλες, διαλέχτηκε για το χώρο της τραπεζαρίας.
Ένα τραπέζι από τη Σκιάθο, πλαισιωμένο από κερκυραίικες καρέκλες, διαλέχτηκε για το χώρο της τραπεζαρίας.

    Στο εσωτερικό κυριαρχεί το καταπληκτικό τζάκι, που στηρίζεται πάνω σε φυσικούς μεγάλους βράχους... Το χώρο της εστίας ορίζει μια "γλυπτή" μεταλλική λεκάνη που ακολουθεί τις ανωμαλίες του βράχου, ενώ τη μετώπη σχηματίζει ένας κορμός με μεταλλικά δεσίματα. 
    Το τζάκι του σπιτιού αποτελείται από βράχια που σύρθηκαν από το βουνό, ενώ η μετώπη του είναι ένας ογκώδης κορμός με μεταλλικά δεσίματα.
    Περιμετρικά της εστίας σχεδιάστηκαν παράθυρα, επιτρέποντας την οπτική παρατήρηση του τοπίου πίσω από τις φλόγες. 
    Λεπτομέρεια του τζακιού. Μέσα από το παράθυρο που βρίσκεται... στην εστία, διακρίνεται η βρύση της αυλής.
    Τα έπιπλα έγιναν από αμμοβολημένη ξυλεία και είναι δημιουργίες του Λαμιώτη επιπλοποιού Νίκου Μαλισιόβα, πάνω σε σχέδια και ιδέες των αρχιτεκτόνων, των ιδιοκτητών και του ίδιου. Η τραπεζαρία του σπιτιού είναι παλιά και χειροποίητη από τη Σκιάθο και οι καρέκλες έχουν φτάσει εδώ από την Κέρκυρα

    Το σαλόνι του σπιτιού με το εντυπωσιακό τζάκι. Ο καναπές είναι της Roche-Bobois, ενώ το μεταλλικό τραπέζι είναι ειδικής κατασκευής, σε σχέδιο των ιδιοκτητών. Ο πίνακας είναι της Μαίρης Balomenos.
    Ο καναπές κοντά στο τζάκι είναι της Roche-Bobois. Το σπίτι κοσμούν έργα του Δημήτρη Ξώνογλου, του Γιώργου Μόκαλη και άλλων. 

    Η κουζίνα του σπιτιού είναι κατασκευασμένη πάνω σε ιδέες και σχέδια των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων, από τοπικούς τεχνίτες.
    Η κουζίνα του σπιτιού είναι κατασκευασμένη πάνω σε ιδέες και σχέδια των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων, από τοπικούς τεχνίτες.
    Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Τα πλακάκια είναι από την MODA BAGNO. Το έργο είναι του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Γιώργου Μόκαλη.
    Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Τα πλακάκια είναι από την MODA BAGNO. Το έργο είναι του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Γιώργου Μόκαλη.
    Η κύρια κρεβατοκάμαρα του σπιτιού. Ο φεγγίτης της οροφής φροντίζει για το πιο όμορφο ξύπνημα, ενώ τη νύχτα προσφέρει θέα στα αστέρια...

    Ευρύχωρο μπάνιο με τζάκι και θέα στο δάσος, εξοπλισμένο από τη MODA ΒΑGΝΟ...
    Ευρύχωρο μπάνιο με τζάκι και θέα στο δάσος, εξοπλισμένο από τη MODA ΒΑGΝΟ...
    Το διώροφο, με εσωτερικό μπαλκόνι σπίτι καταλαμβάνει συνολικά περίπου 250 τ.μ. Ο όγκος του δεν είναι άμεσα αντιληπτός, καθώς έχει καταμεριστεί σε πολλά κομμάτια.
    Ο ξενώνας του σπιτιού έχει καθιστικό που μετατρέπεται σε κρεβάτι.
    Ο ξενώνας του σπιτιού έχει καθιστικό που μετατρέπεται σε κρεβάτι. Ενα ανηφορικό μονοπάτι που στρίβει μέσα στο δάσος οδηγεί ξαφνικά στο σπίτι που ξεπροβάλλει μέσα από την πυκνή βλάστηση.
    Η μπροστινή βεράντα του σπιτιού. Διακρίνεται ο θηριώδης δοκός που κρατά όλη τη στέγη μαζί με το βάρος του αναμενόμενου χιονιού... Σε πρώτο πλάνο, κυδώνια από την αυλή του σπιτιού.
    Η δυτική βεράντα του σπιτιού. Τα ξύλα είναι τοποθετημένα δίπλα στην πόρτα, αφού πολλές φορές η μεταφορά τους από την αυλή στο σπίτι μπορεί να γίνει μια αδύνατη επιχείρηση!
    Προστατευμένη βεράντα με επίπεδα που δημιουργούν ποικιλία όγκων.

    Το μονοπάτι αυτό κατασκευάστηκε πέτρα-πέτρα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ο οποίος χρειάστηκε 1.550 πέτρες για να το ολοκληρώσει! 
    Το σπίτι είναι χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού φυσικού λόφου και αποτελεί οπτική συνέχειά του.
    Η πίσω πλευρά του σπιτιού είναι κυριολεκτικά χωμένη μέσα στο δάσος. Η κερκίδα δεξιά είναι μία έξυπνη και καλαίσθητη αντιστήριξη του πρανούς. Τα κουφώματα της ΒΙΕΚΚΟ μετά από δεκαετία ζωής σε υγρό περι


    Δέκα χρόνια μετά την κατασκευή του, το σπίτι αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο έχει ενταχθεί ακολουθώντας την αίσθηση της αρμονίας του...
    Share this article :

    0 comments:

    Πείτε μας την γνώμη σας

    Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

    Οικονομία

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    ΔΙΕΘΝΗ

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    Κράτος

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    ΥΓΕΙΑ

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    Ναυτιλία

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    Life Style

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    Ταξίδια

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

    Ασφαλιστική Αγορά

    Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
     
    Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
    Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
    Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
    Proudly powered by Al.Ge Template