Ποιες τροφές μας ζεσταίνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Είναι γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της εποχής δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένες σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως η δική
μας. Είναι, επίσης, γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της κλιματικής ιδιαιτερότητας, ο λαός μας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη διατροφή της βαρυχειμωνιάς των βορειοευρωπαίων ή των λαών της βόρειας Αμερικής.


Ψάξαμε, λοιπόν, και σας παραθέτουμε πληροφορίες από το εξωτερικό για τη διατροφή που ακολουθούν άλλοι λαοί και καταφέρνουν να αντιστέκονται οργανικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά και τρόφιμα πρώτης ανάγκης που μπορεί να αποθηκεύσει κανείς σε περίπτωση αποκλεισμού του από τον χιονιά, καθώς, όπως μαθαίνουμε από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ακολουθεί και νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Τετάρτης.

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει η διατροφή ενάντια στις χαμηλές θερμοκρασίας και τον χιονιά;
Μετά από μια κουραστική μέρα με τρέξιμο και υποχρεώσεις μέσα στο κρύο και τη βαρυχειμωνιά, η μεγάλη μας παρηγοριά μπορεί να είναι ένα μπολ ή ένα βαθύ πιάτο ή μια κούπα με ζεστό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα μία κοτόσουπα, noodles με κρέας ή λαχανικά, ή ένα πιάτο με ζεστά ζυμαρικά. Οι άνθρωποι στα ψυχρά κλίματα προτιμούν, λοιπόν, να καταναλώνουν τρόφιμα που όχι μόνο μπορούν να τους κρατήσουν ζεστούς, αλλά και ευτυχισμένους.

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα από τα οποία, μπορείτε να έχετε περισσότερο όφελος στις σκληρές εξωτερικές καιρικές συνθήκες και πρέπει να προτιμήσετε, έναντι άλλων τροφών.

Ζεστό φαγητό γενικά
Όταν ο καιρός είναι κρύος, τρώγοντας ή πίνοντας κάτι ζεστό, αυξάνεται η αίσθηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Σούπες όλων των ειδών, φρεσκοψημένο ζεστό ψωμί, αλλά ακόμη και ψητά φαγητά έχουν την τάση να προσφέρουν μια ικανοποιητική αίσθηση. Ένα πρόσθετο όφελος που μπορείτε να έχετε όταν παρασκευάζετε ένα σπιτικό γεύμα στην κουζίνα του σπιτιού σας, είναι ότι όλος ο χώρος σας μπορεί να ζεσταθεί και να αισθάνεστε ποιο άνετα και φιλόξενα μέσα στο σπίτι σας, όταν ο αέρας έξω λυσσομανά. Μια διαφορετική λύση αντί για “καυτές” τροφές, είναι να χρησιμοποιήσετε “καυτά” καρυκεύματα και μπαχαρικά, τα οποία μπορούν να σας ζεστάνουν το ίδιο, ή μπορείτε - εάν αντέχετε - να τολμήσετε τον συνδυασμό των ζεστών φαγητών με καρυκεύματα.

Τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση


Η έλλειψη ηλιακού φωτός στα ψυχρά κλίματα ή τις κρύες εποχές, μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους «χειμερινή κατάθλιψη». Μια διαταραχή, που είναι επίσης γνωστή ως S.A.D. (Seasonal Affective Disorder ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή). Οταν επηρεάζεστε, λοιπόν, από την κατάθλιψη του χειμώνα, αυξάνεται η ανάγκη σας για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν τρώνε αυτές τις τροφές. Ετσι, αντί να το ρίξετε στο κέικ και τα μπισκότα, κάντε πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ο καφές, το ρύζι, τα όσπρια, το κεχρί και τα all bran.

Ενυδάτωση


Στο κρύο, το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό σας είναι να πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό ή παγωμένο τσάι. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι με το κρύο αφυδατώνεστε εξίσου εύκολα, όπως και με την ζέστη. Οπότε για να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση του χειμώνα, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εάν προσθέσετε μάλιστα τζίντζερ στο τσάι σας θα πράξετε άριστα, καθώς αυτό το μπαχαρικό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει με φυσικό τρόπο τον οργανισμό σας. Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ, μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε καρύκευμα. Ο ζεστός μηλίτης είναι μία άλλη καλή επιλογή για ενυδάτωση στις κρύες θερμοκρασίες. Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ είναι, επίσης, είναι χρήσιμο να τα καταναλώσετε, αλλά προσοχή να μην αντικαταστήσετε την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη νερού, που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Λιπαρά φαγητά
Ένα στρώμα του λίπους στον οργανισμό σας λειτουργεί ως μονωτικό υλικό και σας σας προστατεύει από το κρύο, αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το λίπος είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί το λίπος για να διευκολύνει την απορρόφηση των βιταμινών A, E, K και D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης και κυρίως της D, μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και να βλάψει την υγεία σας, καθώς η βοήθεια που προσφέρει το ηλιακό φως στην απορρόφηση της βιταμίνης D δεν υπάρχει στο κρύο. Προτιμήστε, λοιπόν, τα “καλά” λιπαρά φαγητά και προσθέστε στη διατροφή σας ψάρι, καρύδια, βούτυρο καρύδας, ελιές, αβοκάντο και τόφου. Αν επιλέξετε το κόκκινο κρέας, να έχετε κατά νου ότι τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Τρόφιμα πρώτης ανάγκης για τον χιονιά


Αν μένετε σε περιοχή που υπάρχει φόβος να αποκλειστεί με την επερχόμενη επιδείνωση της κακοκαιρίας, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε κάποια τρόφιμα πρώτης ανάγκης στα ντουλάπια σας, που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες τις δικές σας και της οικογένειάς σας, μέχρι τη βελτίωση του καιρού.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πολλά φρούτα και λαχανικά και οι τροφές που περιέχουν “καλά” λίπη, είναι τρόφιμα που θα αντέξουν στην κακοκαιρία για πολλές μέρες και θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να αντέξετε κι εσείς, αλλά και να φάτε υπέροχα, όσο θα κρατήσει αυτή η έκτακτη κατάσταση.

Τροφές που μπορούν να αντέξουν και θα είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό σας είναι : Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και η βρώμη, οι κονσέρβες τόνου, τα φασόλια σε κονσέρβα, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα, τα παξιμάδια, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φυτικά βούτυρα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών και για γλυκό, μην παραλείψετε την μαύρη σοκολάτα.

Με πληροφορίες από WebMD.com και Health.com   liberal.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template