ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ στην Σερβία

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Το Βελιγράδι γέμισε το τρένο με συνθήματα, σε 21 διαφορετικές γλώσσες, που έγραφαν «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία»,
έβαψε το τρένο στα χρώματα της Σερβίας και γέμισε το εσωτερικό του με γιγαντιαίες εικόνες Αγίων. Αυτό αποτελεί «καθαρή πρόκληση», σύμφωνα με την Πρίστινα αλλά έδαφος που εκλάπη σύμφωνα με τους Σέρβους




Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1998-1999, ο οποίος κατέληξε στην ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας με αλβανικό πλειοψηφικά πληθυσμό, το Κόσοβο, ένα τρένο θα ένωνε για πρώτη φορά το Βελιγράδι με την μεγαλούπολη στα βόρεια του Κοσόβου, την Μιτρόβιτσα, όπου διαμένει μια σημαντική μειονότητα Σέρβων. Το τρένο έφυγε από τον σταθμό του Βελιγραδίου το πρωί του περασμένου Σαββάτου.
Το τρένο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και σταμάτησε μετά από εντολή του Σέρβου πρωθυπουργού, εξαιτίας των εντάσεων που προκάλεσε με το Κόσοβο, το οποίο περίμενε από την άλλη πλευρά των συνόρων με ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. Το σταμάτησαν πριν τα σύνορα, στην πόλη Ράσκα, στα νοτιο-δυτικά, τελευταία πόλη της Σερβίας.






«Αποφάσισα να σταματήσω το τρένο στην Ράσκα για να αποφύγω τη διένεξη και για να σώσω ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Βελιγράδι. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Πρίστινα ότι έστειλε αστυνομικές ενισχύσεις στα βόρεια της περιοχής με στόσο «να προκαλέσει πόλεμο μεγάλης ισχύος».
«Η Σερβία επιθυμεί την ειρήνη... αλλά ζητώ από τους Αλβανούς του Κοσόβου να μην προσπαθήσουν να επιτεθούν με όπλα στους Σέρβους του Κοσόβου, γιατί η Σερβία αυτό δεν θα το επιτρέψει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Aleksandar Vucic.

«Σοβαρή πρόκληση»
Το Βελιγράδι επιθυμούσε να ξαναλειτουργήσει, 18 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο του 1998-99, την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την σερβική πρωτεύουσα με την Kosovska Mitrovica (βόρεια του Κοσόβου). Οι αρχές της Πρίστινα αντέδρασαν, βλέποντας στην κίνηση αυτή «μια σοβαρή πρόκληση».
Αυτό το τρένο, σύμφωνα με το Βελιγράδι, θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των κατοίκων στα βόρεια του Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία. Η έντονη αντίδραση της Πρίστινα εξηγείται από το γεγονός ότι το τρένο ήταν στα χρώματα της σημαίας της Σερβίας και γεμάτο στο εσωτερικό του από αντίγραφα εικόνων από ορθόδοξα μοναστήρια των Σέρβων στο Κόσοβο.



Ο πρόεδρος του Κοσόβου Hashim Thaçi κάλεσε το Σάββατο «τους υπευθύνους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν αυτό το τρένο που απειλεί την κυριαρχία του Κοσόβου».

Ενταση
Αυτό το επεισόδιο συμβαίνει σε μια στιγμή μεγάλων εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Πρόσφατα συνελήφθη στη Γαλλία ο πρώην επικεφαλής του αντάρτικου και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ramush Haradinaj, μετά από αίτημα του Βελιγραδίου, το οποίο θέλει να τον δικάσει για εγκλήματα πολέμου.


Αιματηρή διένεξη
Η διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ήταν η τελευταία στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (1998-1999) και άφησε πίσω της 13.000 νεκρούς. Οδήγησε στον διαχωρισμό των δύο κρατών και στη συνέχεια στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς. Η Σερβία θεωρεί το Κόσοβο ιστορικό λίκνο του πολιτισμού της.
Εχοντας την στήριξη της Ρωσίας, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία έχει υπογραφεί από το 2008. Πάνω από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, και ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.
«Η είσοδος ενός τρένου καλυμμένου με σερβικά εθνικιστικά μηνύματα, τα οποία είναι εντελώς αντίθετα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου, είναι απαράδεκτα»,
εξήγησε ο κοσοβάρος πρόεδρος Hashim Thaçi, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έστειλε δυνάμεις στα σύνορα για να μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή.



Κλιμακώνει το Βελιγράδι

Ο Σέρβος πρόεδρος Tomislav Nikolic, την Κυριακή, μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του σερβικού στρατού είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στο Κόσοβο, αν απειληθεί η ζωή των Σέρβων που ζουν εκεί.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εμφάνιση ειδικών μονάδων της αστυνομίας του Κοσόβου στα σύνορα ήταν ένα μήνυμα ότι
«οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο».

«Εμείς δεν θέλουμε ποτέ να προκαλέσουμε ή να ξεκινήσουμε διενέξεις, αλλά είμαστε ένα κράτος που οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό του και τα εδάφη του», δήλωσε ο Nikolic.
Οταν ρωτήθηκε αν θα έστελνε στρατιώτες στο Κόσοβο, ο Nikolic απάντησε:
«Αν σκοτώσουν Σέρβους, θα πάμε όλοι, όχι μόνο ο στρατός. Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πάω, δεν θα είναι η πρώτη φορά...
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template