Δάφνη Ματζιαράκη: Η Ελληνίδα που διεκδικεί Όσκαρ (βίντεο)

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles» συμπεριλαμβάνεται και η
Ελληνίδα δημιουργός Δάφνη Ματζιαράκη, η οποία είναι φοιτήτρια.

Το «4.1 Miles» καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Μυτιλήνης και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Η σκηνοθέτης πέρασε τρεις εβδομάδες, πέρυσι, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Μυτιλήνη με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

«Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας» σημείωνε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook, περιγράφοντας την εμπειρία που έζησε στο νησί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

«Κάνοντας αυτήν την ταινία, με εξέπληξαν οι λεπτές γραμμές που μας χωρίζουν, οι στιγμές που οι διαδρομές μας συναντιούνται και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον για πρώτη, ίσως και για τελευταία φορά. Η ταινία καταγράφει την κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εκεί όπου ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φόβους ή προετοιμασία, κάποιοι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να σώσουν ένα ξένο».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε σε ανάρτησή της στους New York Times η Δάφνη Ματζιαράκη την βαθύτερη ουσία του «4.1 Miles».



Του ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός καπετάνιου των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου, το οποίο έφτασε, όπως ανακοινώθηκε, να διεκδικεί το ΄Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.

Το ντοκιμαντέρ που έχει φέρει στο προσκήνιο το προσφυγικό ως ένα από τα κρίσιμα θέματα παγκοσμίως – εστάζοντας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης από ελληνικής πλευράς – βραβεύθηκε με το σπουδαστικό Οσκαρ τον Σεπτέμβριο του 2016 .

Εστιάζοντας στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ντοκιμαντέρ «ζουμάρει» στο σκάφος ΠΛΣ 602 που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε όμως και αρκετούς νεκρούς μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά. Μάλιστα, η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε στο σκάφος όταν ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος μαζί με τη Ζωή Λειβαδίτου κατάφεραν να επαναφέρουν ένα βρέφος μόλις ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του.

Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, κατέγραψε με τον φακό της η Δάφνη Ματζιαράκη, αποτυπώνοντας δραματικές επιχειρήσεις του λιμενικού για να σώσει ζωές. Ο φακός της είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.

Το ντοκιμαντέρ, εκτός από τις δραματικές διασώσεις, καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και την οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του. Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίσθηκε ήρωας.

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ:


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template