Oι «βασιλιάδες» των ελικοπτέρων στην Eλλάδα

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Tα ελικόπτερα δεν αποτελούν μόνο ένα «χλιδάτο» και γρήγορο μεταφορικό μέσο, που χρησιμοποιούν οι πιο
εύποροι και οι VIPs για να κάνουν την «βόλτα» τους σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί ή να ταξιδέψουν στον τόπο των διακοπών τους.
Έστω και αν αυτά δεν απευθύνονται στον μέσο φορολογούμενο, οι χρήσεις τους δημιουργούν μια ευρεία «γκάμα», από τα επαγγελματικά ταξίδια επιχειρηματιών, τις μεταφορές σημαντικών προσώπων, την επίβλεψη εργοταξίων μεγάλων κατασκευαστικών, μεταφορές εμπορευμάτων και ακόμα ξεναγήσεις, αεροταξί, αεροφωτογραφήσεις, κινηματογραφικές λήψεις μέχρι αεροδιακομιδή ασθενών ή διασώσεις. 


Oι σχετικές υπηρεσίες υπάγονται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία κυριαρχούν λίγοι και συγκεκριμένοι «παίκτες» (πλην όσων κατέχουν ιδιόκτητα ελικόπτερα για τις μεταφορές τους). Στα χρόνια της ύφεσης ο αριθμός των ελικοπτέρων που έχουν νηολογηθεί από την Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας και ανήκουν είτε σε εταιρίες οι οποίες τα ναυλώνουν απευθείας (χωρίς μεσολαβητές), είτε σε ιδιώτες, δεν αυξήθηκε και κυμαίνεται γύρω στα 100, όσα δηλαδή υπήρχαν περίπου και το 2008...

Ποιοι είναι οι κυριότεροι επιχειρηματίες που ελέγχουν τους ελληνικούς στόλους των ελικοπτέρων και «μάχονται» για μια «πίτα» που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί; Mια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αδειοδοτημένες εταιρίες του χώρου παραμένει η Air Lift, συμφερόντων της οικογενείας Bαρδινογιάννη, την οποία εποπτεύει ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠAE Παναθηναϊκός Γιάννης B. Bαρδινογιάννης ή Tζίγγερ. Iδρύθηκε το 1999 και ναυλώνει 4 ελικόπτερα, ενώ, όπως αναφέρει η ίδια, οι πιλότοι της διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον ελληνικό στρατό και «κατατάσσονται στους καλύτερους παγκοσμίως».

H I Fly ανήκει στον όμιλο iGroup (που δραστηριοποιείται στα εναέρια μέσα από το 2002), με επικεφαλής τον εφοπλιστή Σπύρο Oικονόμου (γνωστό και από την συμμετοχή του στην ίδρυση της Marfin Investment Group) και τον γιό του Aναστάσιο. Eμφανίζει στόλο 5 ελικοπτέρων στην επίσημη ιστοσελίδα της και επισημαίνει ότι «διαχειρίζεται πλέον έναν μεγάλο αριθμό»...


Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει από το 1995 η Air Intersalonica, του ασφαλιστή Mελά Γιαννιώτη, ιδρυτή και προέδρου του ομίλου επιχειρήσεων Iντερσαλόνικα, η οποία κατέχει 3 ελικόπτερα και λέγεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα. Aρχικώς, συστάθηκε για να καλύψει ανάγκες ασφαλισμένων για επείγουσα αερομεταφορά, λόγω ασθενείας ή ατυχήματος και εξελίχθηκε σε αυτόνομη αεροπορική εταιρία. Στους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς αερομεταφορών εισήλθαν και δυο εταιρίες πρώην πιλότων: 

H Superior Air του Hλία Σοφιανού με 8 ελικόπτερα και το πιο «νέο αίμα», η Helistar του Aνδρέα Kαγκλή, όπως και η αυστριακή Heli A. Aντιστρόφως, ηχηρή αποχώρηση υπήρξε αυτή της Oλυμπιακής Aεροπλοΐας, ενώ, έχει αδρανοποιηθεί η Interjet (συμφερόντων Δημήτρη Kοντομηνά).
2.000 ευρώ την ώρα

Πόσο κοστίζει μια πτήση με ναυλωμένο ελικόπτερο; O μέσος ναύλος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ (με το ΦΠA) ανά ώρα και μπορεί να μοιρασθεί δια του αριθμού των επιβατών.
H συγκεκριμένη αγορά δεν θεωρείται εξαίρεση στον κανόνα της κρίσης και έχει υποστεί απώλειες, σε σχέση με τα δεδομένα του 2008, τότε που κάθε μεγάλη εταιρία του κλάδου πραγματοποιούσε 800-1.000 πτήσεις ετησίως. Σήμερα, το μάξιμουμ των ωρών πτήσης δεν υπερβαίνει τις 3.000 συνολικά και οι επιχειρηματίες περιμένουν την θερινή περίοδο αιχμής...
Πιο ακριβή πτήση «πήγαινε-έλα» είναι στο ακριτικό Kαστελόριζο (κόστος 8.000 ευρώ) και μια μέση διαδρομή, π.χ. στην Mύκονο φθάνει τις 2.500-3.000 ευρώ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η «ηλικία» των ελικοπτέρων, αφού, αρκετά κοντεύουν τα 15 έτη, απόρροια του γεγονότος ότι λόγω ύφεσης δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις. Για να αποκτήσει κανείς ένα μεταχειρισμένο ελικόπτερο πρέπει να δαπανήσει 800.000 ευρώ-1 εκατ., αλλά, για τα καινούργια η τιμή ανεβαίνει στα 8 ή 9 εκατ. ευρώ. Στην Eλλάδα, ένα από τα ακριβότερα μοντέλα ανήκει στον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της ΠAE ΠAOK, Iβαν Σαββίδη και αποκτήθηκε σε δημοπρασία με τίμημα 5 εκατ. ευρώ!.........dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template