ΒΟΜΒΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ -Οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ δεν βοήθησαν την χώρα!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας «καρφώνει» ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και αποκαλύπτει ότι κατά την έναρξη
της κρίσης, ως πρόεδρος τότε του ΣΕΒ, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα μεγάλο fund με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματιών, πρωτοβουλία που θα έδινε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και θα έβαζε φρένο στο κλίμα απαξίωσης.

Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε αφού ο καθένας επικεντρώθηκε «στο δικό του πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρουσιάζοντας το δικό του fund, το Diorama το οποίο επενδύει σε εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Deca Investments.

Γράφει η Gillian Rothschild

Πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις, «νικητές» στον τομέα τους, τις οποίες το τραπεζικό σύστημα όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να στηρίξει, σύμφωνα με τον πρώην CEO της Eurobank Νίκο Νανόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται με τον Δ.Δασκαλόπουλο από το Νοέμβριο του 2014, οπότε ιδρύθηκε το fund.

H Diorama Investments μέσω της Deca πραγματοποιεί επενδύσεις σε ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον τομέα τους και χρειάζονται στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Οι τρεις πρώτες επενδύσεις είναι ενδεικτικές: η πρώτη επένδυση με 7,2 εκ.ευρώ έγινε στην εταιρεία Atlas Tapes που έχει ιστορία 64 ετών στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοκόλλητων ταινιών, ως μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με εξαγωγές πάνω από το 80% των πωλήσεων της.

Η δεύτερη επένδυση έγινε με 7 εκ.ευρώ, στην εταιρεία μεταποίησης ντομάτας Damavand, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και η τρίτη με 12 εκ.ευρώ στην InternetQ, καινοτόμο εταιρεία στους τομείς του music streaming και του in -app advertising, από τις πρωτοπόρες παγκοσμίως.

Το Diorama έχει συγκεντρώσει κεφάλαια προς επένδυση ύψους 135 εκ.ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκ.ευρώ τοποθέτησε ο κ. Δασκαλόπουλος, και ήδη έχει επενδύσει μέσω του Deca συνολικά 26 εκ.ευρώ στις τρεις επιχειρήσεις που διακρίνονται στον κλάδο τους και έχουν σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα. Ακόμη τέσσερις επενδύσεις θα γίνουν εντός του 2017.

Στο fund μετέχουν με 60 εκ.ευρώ η ERBR, η EIB και το EIF και με μικρότερα ποσά επιχειρηματίες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Συνολικά το fund θα πραγματοποιήσει 12 με 15 επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν καλή θέση στην Ελλάδα και έχουν τις βάσεις να γίνουν αξιόλογες σε ευρωπαικό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Ανά επένδυση, θα τοποθετούνται 5 ως 15 εκ.ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα αποκτάται μειοψηφικό πακέτο, τουλάχιστον όμως το 10%. Η Deca συνεργάζεται με το υφιστάμενο μάνατζμεντ και έχει επενδυτικό ορίζοντα 4-6 ετών.

Κλάδοι ενδιαφέροντος είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις σε κλάδους, όπως των τροφίμων, του packaging, της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων.

Κατά την παρουσίαση του Diorama, o Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι η ανάπτυξη είναι το άθροισμα της οικονομικής δραστηριότητας όλων και εάν κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της χώρας με βάση ένα σχέδιο που οι ίδιοι θα εκπονήσουμε και θα εφαρμόσουμε, δημιουργώντας ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας, τότε μόνο είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επίσης στηλίτευσε τον «ίδιο προβλέψιμο, βαρετό και μη εποικοδομητικό τρόπο» με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κρίση στον έβδομο χρόνο της. Εκανε λόγο για «διαμάχες του αέρα με τους κακούς δανειστές» που όμως μας συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια και για «αντίσταση» που καταλήγει στην δημιουργία περισσότερων φτωχών, ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων,.
Δεν είναι δυνατόν να ξεφύγουμε χωρίς να ένα σχέδιο που να δημιουργήσει και να εφαρμόσει η ίδια η χώρα και το οποίο θα περιλαμβάνει το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας από μόνο του θα κινητοποιήσει δυνάμεις, από μεγάλους επιχειρηματίες που θα πάρουν ρίσκα ως και τον ιδιώτη που θα ανοίξει ένα κατάστημα.

Δηκτικός κατά την παρέμβασή του ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση: «ψάχνουμε τη δόση μας, αποκυρήσσουμε τους δανειστές και τα μνημόνια, στο τέλος υπογράφουμε και στον επόμενο γύρο, όταν δεν έχουμε εφαρμόσει τίποτα, παζαρεύουμε ξανά». Παρότι τόνισε ότι ακόμη και ένα κλίμα ελπίδας από μόνο του μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον αφού δεν βλέπει αλλαγή νοοτροπίας.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του δ.σ. της Diorama Νίκος Νανόπουλος, το fund έχει ως στόχο να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην στήριξη των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων καθώς εκ των πραγμάτων, οι τράπεζες επικεντρώνονται στις προβληματικές επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Νανόπουλος επισήμανε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση ευκαιριών σε ένα αντίξοο περιβάλλον και αυτός είναι ο γνώμονας της Deca που παρέχει αναπτυξιακά κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα με τα κεφάλαια, οι εταιρείες υποστηρίζονται για την ανάπτυξη νέων εργασιών, τόσο γεωγραφικά όσο και σε προιόντα, και στη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών, στην βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης ενώ παρέχονται συμβουλές σε αγορές εταιρειών και στη διαμόρφωση της σωστής κεφαλαιακής δομής.

kouridistoporotocali.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template