Οι άγνωστοι χρηματοδότες της τοπικής ανάπτυξης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Παγκρήτια Τράπεζα σε σχέση με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή
– ο Μιχάλης Σάλλας- έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας συνεταιριστικές τράπεζες.

Σήμερα, μετά απο ένα γερό ξεκαθάρισμα λειτουργούν 9 συνολικά Συνεταιριστικές Τράπεζες από τις οποίες 4 δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική τους περιφέρεια, 3 ασκούν την δραστηριότητά τους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και 2 έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο Επικράτειας. 


Παράλληλα λειτουργούν 5 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί οι οποίοι εκτός των προσπαθειών για μετεξέλιξη τους σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, δραστηριοποιούνται με τη χορήγηση δανείων ή άλλων οικονομικών διευκολύνσεων στα μέλη τους.Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και οι Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί έχουν ιδρύσει την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) που αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης, υποστήριξης και ανάπτυξης της Συνεταιριστικής Πίστης στη χώρα μας. Επικεφαλής της διοίκησης της ο κ. Νίκος Μυρτάκης απο την πλευρά της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Συνολικά, οι συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη την χώρα έχουν ένα δίκτυο 112 υποκατστημάτων.

Τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι των Συνεταιριστικών Τραπεζών με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την προσέλκυση σημαντικών πόρων απο αυτήν έχουν στρέψει την προσοχή τους στην χρηματοδότηση έργων που βοηθούν την τοπική οικονομία αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εικόνα των 9 Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι η εξής:

Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας




Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας, με στόχο "να ιδρυθεί ένας χρηματοπιστωτικός φορέας που θα μπορούσε να υποστηρίξει την τοπική οικονομία".

Η προσπάθεια ξεκίνησε λίγο πριν απο τα Χριστούγεννα του 1994 με την ίδρυση του Πιστωτικού Συνεταιρισμού «Μακεδονική Πίστη».

Στις αρχές του 1999 άρχισε να λειτουργεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας – η μετεξέλιξη του Συνεταιρισμού. Και αυτό έγινε αφότου έλαβε την άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Απο τότε, προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα μέλη της και στις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. Σήμερα, διαθέτει 3 καταστήματα, το Κεντρικό στη πόλη της Δράμας και άλλα 2, το ένα στον Αγιο Αθανάσιο ( Δήμος Δοξάτου) και το άλλο στην Προσοτσάνη.

Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου



Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, ιδρύθηκε το 1996, με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Έβρου. Τον ίδιο χρόνο έλαβε και την άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το απαιτούμενο κεφάλαιο συγκεντρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, με μαζικές εγγραφές από όλο το Νομό Έβρου. Σήμερα, έχει 3 καταστήματα, στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και 2 κινητές μονάδες, μία στο Σουφλί και μία στις Φερές.

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου



Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ξεκίνησε σαν Πιστωτικός Συνεταιρισμός το 1978 με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Νομού Ιωαννίνων - Ο ΣΤΟΧΟΣ» και μετεξελίχθηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα το 1993. Η Τράπεζα έχει δίκτυο 8 καταστημάτων, απο τα οποία 5 στην πόλη και την περιοχή των Ιωαννίων και ανά ένα στις γειτονικές πόλεις , της Αρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας.

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας



Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1994, ως Πιστωτικός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός, μέχρι το 1998, οπότε, αφού εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο, πήρε την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος να λειτουργήσει ως συνεταιριστική τράπεζα. Η τελευταία διαθέτει αξιοσημείωτο δίκτυο – αρχής γενομένης απο τα Τρίκαλα – σε όλη την Θεσσαλία. Η διοίκηση και το κεντρικό κατάστημα είναι στα Τρίκαλα, ενώ υπάρχει και δεύτερο υποκατάστημα στη πόλη. Όπως και στη Καλαμπάκα, την Φαρκαδώνα, την Ελάτη ( περιφερειακή ενότητα Τρικάλων). Δύο καταστήματα υπάρχουν στη Λάρισα και άλλα δύο στο Βόλο. Τέλος, ένα κατάστημα υπάρχει και στη πόλη της Καρδίτσας.

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας



Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας άρχισε να λειτουργεί με την μορφή που έχει σήμερα – και με την άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος- τον Απρίλιο του 1998. Ο Πρόγονος της σημερινής τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας ήταν ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός που ιδρύθηκε την άνοιξη του 1994 με πρωτοβουλία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας . Ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στις αρχές του 1996 στη πόλη της Καρδίτσας και αυτό αποτέλεσε το σημείο αναφοράς μέχρι τον Απρίλιο του 1998. Σήμερα, πέρα απο το Κεντρικό στην Καρδίτσα ( και ένα ΑΤΜ εγκατεστημένο στο ΚΤΕΛ) διαθέτει παρουσία στο Παλαμά, τους Σοφάδες και το Μουζάκι.

Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα



Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της ως Πιστωτικό Ίδρυμα Ν. Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1994 και αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην οικονομική ζωή της Κρήτης αλλά και ευρύτερα. Ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία της, διαφέρει σημαντικά από τις Εμπορικές Τράπεζες. Είναι πρωτίστως επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας, χρήσιμη και αναγκαία για την περιφερειακή ανάπτυξη, αφού λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και τα κέρδη της παραμένουν στην Κρήτη επ΄ ωφελεία των συνεταίρων της που έχουν επενδύσει σ΄αυτή και είναι χρήστες των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η Παγκρήτια είναι μια δυναμική Περιφερειακή Τράπεζα, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στο νησί με 45 καταστήματα και 7 ακόμη εκτός Κρήτης. Έρχεται πρώτη στις καταθέσεις στην Κρήτη, με μερίδιο αγοράς πάνω από 13% και πάνω από 20% στο Νομό Ηρακλείου, ενώ πρώτη θέση κατέχει επίσης στις χρηματοδοτήσεις προς τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις του νησιού. Αποτελεί μέλος του Ομίλου Συνεταιριστικών Τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της για γρήγορη και ανέξοδη εξυπηρέτηση μέσα από ένα ενοποιημένο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας




Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας ιδρύθηκε το 1995 ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός του Νομού βάσει του Ν. 1667/86. Το Νοέμβριο του 1998 μετεξελίχθηκε σε Τράπεζα, με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΦΕΚ 222/29-09-1998). Σήμερα, το δίκτυό της αποτελείται από δύο υπηρεσιακές μονάδες, στην Κατερίνη και στη Λεπτοκαρυά, όπου απασχολούνται συνολικά 14 άτομα.

Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών




Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών λειτούργησε το 2004 με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος και αποτελεί τη συνέχεια του Αστικού Πιστωτικού Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 από μία ομάδα μικροεπιχειρηματιών που προερχόταν κατά βάση από το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Σερρών.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων




Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός το 1993, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής και καταναλωτικής πίστης - υψηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος -και μετεξελίχθηκε σε τράπεζα το 1995.

Το 2007 η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για συναλλαγές με μη μέλη της, στα πλαίσια του ν. 3601/2007. Το 2008 η Τράπεζα αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρασχέθηκε με την τροποποίηση του Ν. 1667/1986 για την απόκτηση έως 1502 μερίδων συνολικά από κάθε φυσικό πρόσωπο ή Ν.Π.Ι.Δ. Εχει παρουσία στα Χανιά και σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ( Γεωργιούπολη, Σούδα, Παλαιόχωρα, Κολυμβάρι, Κίσαμος, Κατσέλι Κισάμου, Αλικιανός) καθώς και στην Αθήνα ( Λ. Συγγρού).
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template