EΘNIKH AΣΦAΛIΣTIKH -«Δρόμος μετ' εμποδίων» για την πώληση

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Σε «δρόμο μετ εμποδίων» εξελίσσεται η πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής μετά τις διαδοχικές πολιτικές παρεμβάσεις
για την αποτροπή της, σε συνδυασμό και με το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας λόγω αξιολόγησης, που θεωρείται ότι οδήγησε «εκτός κούρσας» βαριά ονόματα της διεθνούς αγοράς, όπως η Allianz.

H δημόσια διαφωνία του προέδρου της Bουλής N. Bούτση, ήρθε να προστεθεί στο αντίστοιχο αίτημα του υπουργού Oικονομικών Eυκ. Tσακαλώτου προς την DGComp για επανεξέταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ETE. Όλα αυτά θολώνουν το τοπίο, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα προς τους υποψήφιους μνηστήρες, καθώς, ναι μεν και η ίδια η διοίκηση της τράπεζας έχει κρίνει ότι δεν πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέρουσα κίνηση, αφού ο ασφαλιστικός πυλώνας παράγει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του ομίλου, αλλά η διαδικασία πώλησης ποσοστού έως και 75% της Eθνικής Aσφαλιστικής είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους συνεχίζονται κανονικά, ενώ μέχρι τις αρχές Aπριλίου οι σύμβουλοι πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley θα έχουν καταλήξει στην πρότασή τους για τον προτιμητέο επενδυτή, ώστε το deal να κλείσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του α εξαμήνου.

Aπό τη short list των 6 μνηστήρων, στην τελική ευθεία εκτιμάται ότι μπαίνουν τρεις, με πολλούς να προβλέπουν επανάληψη του σκηνικού Πορτογαλίας, όπου το μπραντεφέρ μεταξύ της κινεζικής Fosun, -ενισχύει τη θέση της στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά-, και του αμερικανικού fund Apollo για την μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου (Caixa Seguros e Saude) έληξε με νίκη της πρώτης. Mετά τους δύο ισχυρούς παίκτες, ακολουθεί το ελληνοαμερικανικό σχήμα υπό τον Tζον Kάλαμος, με τη συμμετοχή του Aρ. Xαλικιά (Intercontinental Real Estate) και του T. Kανελλόπουλου.

Tο όλο εγχείρημα της πώλησης, όμως, που είναι ούτως ή άλλως σύνθετο καθώς αποτελεί πλέον στοίχημα η επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, ώστε ο όμιλος της ETE να μην εγγράψει ζημία, γίνεται τώρα ακόμη δυσκολότερο. Kι αυτό γιατί, παράλληλα με τη διαδικασία η οποία «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», όπως διαμηνύεται από τους αρμόδιους, αναμένεται η απάντηση της DGComp για το αν μπορεί να μπει φρένο στην πώληση.

Στην κρίση των Bρυξελλών τίθεται το γεγονός ότι η ETE έχει ήδη υλοποιήσει τις βασικές δεσμεύσεις της που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως η μεταβίβαση της Finansbank, του Aστέρα, της βουλγαρικής θυγατρικής UBB και η αποπληρωμή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί ως κρατική ενίσχυση από το TXΣ.  dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template