REUTERS:Γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει χαοτική αλλά η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Αυτό
υποστηρίζει το Reuters και ο αρθρογράφος του, Τζον Φόλεϊ, ο οποίος τονίζει ότι καμία πλευρά (Αθήνα και δανειστές) δεν έχει να κερδίσει από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, γι' αυτό και κανείς δεν πρόκειται να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.
«Αυτός είναι ο καλύτερος λόγος για τον οποίο μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν φιλικά πριν την διορία αποπληρωμής δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο» σχολιάζει.

Ο λόγος πίσω από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι ότι όλες οι πλευρές λειτουργούν παράλογα, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους. Η Γερμανία αρνείται να προχωρήσει αν δεν συμμετάσχει και το ΔΝΤ, το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει κι άλλα μέτρα για να πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων (τις οποίες ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «γενναιόδωρες»).

Το ερώτημα που μένει είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. «Αν το ΔΝΤ υποχωρήσει θα φανεί αδύναμο, αλλά α φύγει από το πρόγραμμα θα δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γερμανία θα πρέπει να θέσει προς έγκριση στο κοινοβούλιο ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό, ειδικά ενόψει των γερμανικών εκλογών. Η κατάσταση αυτή ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή των εκλογών, αν εκτιμά ότι δεν μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών. Αυτό είναι πιθανό να φέρει στην εξουσία τη ΝΔ, η οποία είτε θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα είτε θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές» εξηγεί ο αρθρογράφος.

Οι επενδυτές πάντως δεν περιμένουν το χειρότερο, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το spread παραμένει σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η αγορά τηρεί μια αρκετά χαλαρή στάση καθώς κατανοεί ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει είτε θα χάσει την εξουσία. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα αποφύγει την άμεση χρεοκοπία, καταλήγει το Reuters.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template