18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ επιχειρήσεων συνιστούν:ΜΑΚΡΙΑ απο τον ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Αβεβαιότητα και ανησυχία για το oικονομικό περιβάλλον της χώρας το 2017 εκπέμπουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, γράφει ο Ανέστης Ντόκας στην Καθημερινή.
Σύμφωνα με τις πρώτες 18 οικονομικές εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τα πεπραγμένα του 2016, οι διοικήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και το 2017, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν έκτακτα μέτρα φορολόγησης για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες σχεδιάζουν είτε να αυξήσουν τις εργασίες τους στο εξωτερικό είτε να λάβουν «ριζοσπαστικά» μέτρα για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια τονίζουν: «Παρά τα σημάδια ανάκαμψης και τον βραδύτερο ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή και οι τράπεζες επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η διοίκηση του ομίλου αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα».

Στην ετήσια έκθεση του ομίλου Fourlis αναφέρεται η εκτίμηση ότι «και το έτος 2017 στην Ελλάδα το λιανικό εμπόριο θα παραμείνει υπό πίεση, λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής ανεργίας και φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει κεφάλαια για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να έχουμε μπροστά μας έναν νέο κύκλο ύφεσης».

Στην έκθεση της «Παπουτσάνης»
τονίζεται ότι: «Από τα τέλη Ιουνίου του 2015, οπότε και επιβλήθηκαν περιορισμοί και έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων, η αβεβαιότητα στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον έχει ενταθεί. Η διοίκηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, αξιολογεί τους κινδύνους και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να ελαχιστοποιήσει την επίπτωση των προαναφερόμενων κινδύνων και να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της και εφοδιασμό των πελατών της».

Στην έκθεση της Motor Oil
υπογραμμίζονται τα εξής: «Ο όμιλος, μέσω θυγατρικής στη Μέση Ανατολή, σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του ήδη ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού του. Επιπλέον, η αστάθεια της εσωτερικής αγοράς, σε συνδυασμό με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας, η οποία, λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της, δημιουργεί επαρκείς χρηματορροές».

Στην ετήσια έκθεση του ΟΤΕ αναφέρονται τα εξής: «Τα προηγούμενα έτη, το ελληνικό Δημόσιο επέβαλλε έκτακτες φορολογικές εισφορές που επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα του ομίλου και της εταιρείας. Δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής θέσης του ελληνικού Δημοσίου, πρόσθετα φορολογικά μέτρα μπορεί να επιβληθούν, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου».

H έκθεση της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ
εκτιμά για το 2017 ότι θα είναι μία ακόμη απαιτητική χρονιά, και υπογραμμίζει: «Ενα από τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, αφού βασιζόμαστε κατά κύριο λόγο στο προσωπικό μας, είναι η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων σε βαθμό που ακόμη και αν πλήττεται η κερδοφορία, οι ικανοί εργαζόμενοι δεν αποκομίζουν αρκετό εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση. Φυσικά, η διοίκηση μεριμνά και αναζητεί λύσεις, χωρίς να αποκλείει και ριζοσπαστικές αποφάσεις».

Η εταιρεία «Πετρόπουλος» σημειώνει τα εξής: «Υπό τις σημερινές ασταθείς συνθήκες, δεν μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες και αντικειμενικές προβλέψεις. Ο όμιλος πάντως αντιμετώπισε επιτυχώς την οικονομική λαίλαπα των τελευταίων ετών». Ολοκληρώνοντας τις προβλέψεις της με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών λειτουργίας το 2016 υπογραμμίζει τα εξής: «Είναι επίκαιρο σήμερα να επισημανθεί ότι στα χρόνια αυτά η εταιρεία επέζησε του μεγάλου κραχ του 1929, της εθνικής καταστροφής του 1922, του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και του μεγάλου πληθωρισμού, των υποτιμήσεων της δραχμής και των υψηλών επιτοκίων της δεκαετίας του 1980. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος και αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης η εταιρεία θα είναι ενισχυμένη και βασικός παίκτης στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται».

ΑΓΕΤ Ηρακλής


«Το 2017 ίσως εξελιχθεί σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία του ομίλου τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς ολοκληρώνονται και παραδίδονται τα έργα οδοποιίας και δεν έχουν προκηρυχθεί νέα κατασκευαστικά έργα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κενό στη ζήτηση τσιμέντου στην εγχώρια αγορά». 


Αυτό υποστήριξε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής Γεώργιος Μίχος, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ». Επίσης υποστήριξε ότι «το 2016 κύλησε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2015, αν και τη χρονιά εκείνη υπήρξαν δύο μήνες μετά την επιβολή των capital controls που ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για όλες τις επιχειρήσεις». Ο κ. Μίχος τόνισε ότι η «ΑΓΕΤ Ηρακλής, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μείωση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου, που, ως γνωστόν, έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, προχώρησε στο άνοιγμα νέων αγορών, με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της». Ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής από το 2011 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής, που εντάχθηκε το 2001 στον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο Lafarge, διαθέτει δύο εργοστάσια στον Βόλο και στη νότια Εύβοια, παραγωγικής δυναμικότητας 7 εκατ. τόνων τσιμέντου ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να διοχετεύεται σε εξαγωγές.kourdistoportocali.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template