ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ-Παρέμβαση φοιτητών σε μάθημα Καθηγητή στο Πάντειο.ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Φοιτητές από τα ελευθεριακά σχήματα Πληροφορικής και ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποίησαν... «παρέμβαση» στο μάθημα του καθηγητή Αγγελου Συρίγου
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συνθήματα και πανό, με σκοπό τη διακοπή του μαθήματος.

Οπως ανέφεραν σε κείμενο στο Indymedia, έκαναν παρέμβαση για να καταγγείλουν τις πρακτικές του. «Καθιστούμε σαφές ότι οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολές μας» αναφέρουν. Να αναφερθεί πως ο καθηγητής των Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελος Συρίγος δέχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου επίθεση από άγνωστους δράστες, μετά από παρατήρηση που τους έκανε την ώρα που έκαναν γκράφιτι σε έναν τοίχο.

Οι άγνωστοι τον τραυμάτισαν στο κεφάλι με σπρέι και εξαφανίστηκαν (περισσότερα εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, η αναφορά του καθηγητή - Άγγελου Συρίγου σε ανάρτηση του αναφέρει τα εξής:
Με κάνατε υπερήφανο! Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα εισέβαλε στην αίθουσα που είχαμε την παράδοση του μαθήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων μία ομάδα 20-25 νεαρών. - Θεώρησαν αυτονόητο να διακόψουν το μάθημα με το «έτσι θέλω».
- Αναζητούσαν τον Συρίγο, που προφανώς δεν γνώριζαν. - Κατέγραφαν με κινητά την εισβολή παρ’ ότι τους ζητήσαμε επανειλημμένως να σταματήσουν.
- Προσπάθησαν να μοιράσουν στο Πάντειο μια προκήρυξη εναντίον μου που έφερε υπογραφή «Ελευθεριακό Σχήμα ΤΕΙ Πειραιά»...


- Κατά δήλωσή τους δεν ήσαν από το τμήμα μας και επίσης κατά δήλωσή τους μόνον οι 3-4 από αυτούς ήσαν από το Πάντειο.Οι υπόλοιποι ήσαν προφανώς εκδρομείς που θεώρησαν ότι θα ήταν ένα ευχάριστο δρώμενο που θα έδειχνε πόσο επαναστάτες και αντιεξουσιαστές ήσαν.

Κατά τη διάρκεια του 40λεπτου επεισοδίου υπήρξε έντονη λεκτική βία (ευτυχώς όχι σωματική) και όσοι ήμασταν παρόντες διαπιστώσαμε στην πράξη αυτό που έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα ότι δηλαδή «οι ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα δεν μπορούν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας». Δεν γράφω αυτό το σημείωμα για να αφηγηθώ το θλιβερό περιστατικό. Ο βασικός λόγος είναι για να ευχαριστήσω τους φοιτητές που ήσαν παρόντες και με τη γενναία και αποφασιστική στάση τους απέτρεψαν την έκδηλη διάθεση των “εκδρομέων” για σωματική βία.

Τους απονομιμοποίησαν πλήρως και στο τέλος τους έφεραν σε εμφανή αμηχανία με αποτέλεσμα οι “εκδρομείς” να αποχωρήσουν ηθικά ηττημένοι. Συγκινητική ήταν στο τέλος του μαθήματος η προστατευτική στάση των φοιτητών μου να φύγουμε όλοι μαζί από την αίθουσα και από τον χώρο του Πανεπιστημίου για να μην πάθω τίποτα εάν βγω έξω μόνος.

Παιδιά, με κάνατε υπερήφανο! Μέσα στη μαυρίλα της εποχής που ζούμε, μέσα σε αυτή τη φαιά πραγματικότητα που μας περιβάλλει από όλες τις μεριές, μου δείξατε ότι υπάρχει ελπίδα, ότι η ελπίδα είστε εσείς, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι εσείς είστε το μέλλον για το οποίο αξίζει να συνεχίζουμε να πολεμάμε. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!


Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia.org. «Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Aγγελος Συρίγος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και νυν καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ήρθε σε αντιπαράθεση με φοιτητές που βρίσκονταν στην σχολή με αφορμή κάποια συνθήματα που γράφονταν εκείνη την ώρα στους τοίχους.

Η διαφωνία κλιμακώθηκε, αφού ο αξιότιμος κ. Συρίγος δε δίστασε να πιαστεί στα χέρια με τους φοιτητές που πραγματοποιούσαν την παρέμβαση, ενώ από κοντά έτρεξαν και οι παρατρεχάμενοί του για να παραδώσουν στην αστυνομία έναν φοιτητή, με την κατηγορία ότι τον ξυλοκόπησε! Τα αντανακλαστικά της καταστολής ήταν άμεσα φυσικά, αφού κλήθηκαν για να προστατέψουν ένα άτομο που έχει διατελέσει επάξια την θητεία του στον κρατικό μηχανισμό και έτσι σε λίγη ώρα το Πάντειο είχε πλημμυρίσει από ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ.

Η αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο μπορεί να κρύβει έναν ισχυρό συμβολισμό για ορισμένους και να ολοκλήρωσε την κατασταλτική επίθεση, αλλά η ίδια η καταστολή είχε ξεκινήσει από το καθεστώς φίμωσης και ελέγχου που πήγε να επιβάλει ο ίδιος ο Συρίγος. Η ουσία, τώρα, της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο, αλλά και η εκστρατεία νομιμοποίησης της στα ΜΜΕ, αφορά συνολικά το φοιτητικό κίνημα, αλλά και κάθε αγωνιζόμενο κοινωνικό υποκείμενο, αφού δυνητικά ανοίγει τον δρόμο για καταστολή και περιστολή δικαιωμάτων κατά παραγγελία κάθε νοσταλγού της Χούντας. Επειδή, λοιπόν, δε θεωρούμε το πανεπιστήμιο μια ουδέτερη ζώνη στο πεδίο του ταξικού πολέμου, αποφασίσαμε να δηλώσουμε ότι οι φασίστες, είτε με γραβάτα, είτε με σβάστικα, δε γίνονται ανεκτοί.

Και εξηγούμε:

Ο Συρίγος, όχι απλά δεν είναι ένας τυχαίος καθηγητάκος, αλλά είναι διαβόητος για τις ρατσιστικές του απόψεις, που συχνά-πυκνά εκφράζει στην αρθρογραφία του, αλλά και τις φασιστικές του πρακτικές. Μνημονεύουμε την στάση που κράτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, το χειμώνα του 2014 πλάι στον δήμαρχο Αθηνών Γ. Καμίνη όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το ζήτημα των 300 Σύρων που διεκδικούσαν βασικά υλικά δικαιώματα, όπως στέγαση και σίτιση, αλλά κυρίως να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες πολέμου για να λάβουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι είχαν προχωρήσει σε δημόσια διαμαρτυρία και απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος.

Στο πλευρό των προσφύγων, τότε είχε σταθεί ο κόσμος της αλληλεγγύης και μαζί συγκρούστηκαν με την πολιτική της απομόνωσης και του αποκλεισμού που εφάρμοζε με ζήλο ο Συρίγος. Το ζήτημα βέβαια λύθηκε για εκείνον, όταν μες στα χαράματα πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική μαζική επιχείρηση «σκούπα», στέλνοντας τα ΜΑΤ να αναγκάσουν τους πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, να μπουν σε κλούβες με προορισμό τα κρατητήρια του τμήματος Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, για να «καθαρίσει» η πλατεία Συντάγματος.

Η βίαιη εκκένωση της πλατείας, την οποία μεθόδευσαν Συρίγος και Καμίνης, συνοδεύτηκε από ένα πλιάτσικο των μπάτσων στα προσωπικά τους αντικείμενα, με αποτέλεσμα να χαθούν επίσημα έγγραφα και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

Ο αγώνας των Σύρων και του κινήματος αλληλεγγύης, παρόλα αυτά συνεχίστηκε με την πολιτική στοχοποίηση Καμίνη και Συρίγου (βίντεο ντοκουμέντο από την παρέμβαση του 2014 https://www.youtube.com/watch?v=Nu_mPtd6cP0 ), ενώ μετά από τρεις μήνες πίεσης ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους.

Το φοιτητικό, το κοινωνικό και το εργατικό κίνημα οφείλουν να συγκρούονται καθημερινά, πολιτικά και έμπρακτα, σε κάθε κοινωνικό χώρο, με τον κόσμο της αντίδρασης, οφείλουν να κινητοποιούνται άμεσα και να χτίζουν οριζόντιες και αντικαπιταλιστικές δομές. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να φωνάξει πως οι φασίστες δε χωράνε μέσα στις σχολές, πως δε θα ανεχόμαστε την τρομοκρατική και αυθαίρετη πρακτική του κάθε Συρίγου.


Την Παρασκευή 3/3 τα Ελευθεριακά Σχήματα της Πληροφορικής και του ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες του Παντείου και άλλων σχολών, συγκεντρωθήκαμε στο Πάντειο, ώστε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση ενάντια στις φασιστικές πρακτικές, την καταπάτηση του ασύλου και τη ρατσιστική πολιτική του Α. Συρίγου και των πρυτανικών αρχών.
Αρχικά, παρευρεθήκαμε στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων Αττικής υποστηρίζοντας το ψήφισμα υπεράσπισης του διωκόμενου φοιτητή, που κατατέθηκε από το Δίκτυο Διοικητικών. Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς την αίθουσα που δίδασκε ο Συρίγος, προχωρώντας σε δυναμική παρέμβαση με συνθήματα και πανό, με σκοπό τη διακοπή του μαθήματος και την καταγγελία των πρακτικών του.

Καθιστούμε σαφές ότι οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολές μας. Δεν έχουμε σκοπό να ανεχτούμε κανένα Συρίγο ποτέ και πουθενά, αντίθετα θα κάνουμε τα πάντα, ώστε καθένας και κάθε μία να είναι ελεύθερος/η να εκφραστεί και να δημιουργήσει για τα συμφέροντα της Κοινωνίας και της απελευθέρωσής της, και όχι για τις ανάγκες των αφεντικών και του Κράτους. Γιατί αυτά που ενώνουν τον κόσμο της Εργασίας μέσα στις σχολές είναι τα ίδια που τον διαχωρίζουν από τις πρακτικές και την κουλτούρα του Συρίγου.

Οπότε, δεν ανεχόμαστε κανέναν Συρίγο να σουλατσάρει και να τραμπουκίζει ανενόχλητος στις σχολές μας, πόσο μάλλον να διδάσκει παραληρώντας για το έθνος-κράτος προκειμένου να προπαγανδίσει τις φασιστικές του αντιλήψεις. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να υπενθυμίσει πως το άσυλο κερδήθηκε με αγώνες, και πως τα πανεπιστήμια δεν είναι ο κοινωνικός χώρος των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά ο δικός μας.
- ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.
- ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ClassROM ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ TEI ΠΕΙΡΑΙΑ»



Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template