ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.Ο πρωταγωνιστής μίας «ναυτιλιακής μονόπολης»

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης από την Ocean Rig στο αρμόδιο δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα έφερε και
πάλι στο προσκήνιο τον Γιώργο Οικονόμου ο οποίος φαίνεται σαν να πρωταγωνιστεί σε μία ναυτιλιακή μονόπολη.

Τα σοβαρά προβλήματα είχαν αρχίσει με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά, Dryships. Η κακή ναυλαγορά ξηρού φορτίου βύθισε τις εταιρείες που είχαν στόλο με φορτηγά πλοία. Τότε ο Γιώργος Οικονόμου άρχισε να πουλάει φορτηγά πλοία της εισηγμένης Dryships σε δικές του ιδιωτικές-μη εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες. Μετά τις πωλήσεις αυτές ο στόλος της DryShips βρέθηκε να αποτελείται αποτελείται από 13 πλοία τύπου panamax με συνολική χωρητικότητα περίπου 1 εκατ. τόνους, καθώς και από έξι πλοία υποστήριξης για υπεράκτιες πλατφόρμες (drill ships) έναντι 53 πλοίων συνολικής χωρητικότητας περίπου 6 εκατ. τόνων που είχε πριν.

Ακολούθησε συμφωνία της DryShips με πιστώτριες τράπεζες.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου για μία ακόμη φορά, τα βλέμματα στράφηκαν στον Γιώργο Οικονόμου του. Η μετοχή της Dryships μέσα σε 15 ημέρες σημείωσε άνοδο 1.500%!!!

Διεθνείς αναλυτές χαρακτήρισαν αυτή την πορεία της μετοχής ως «παράλογη ευφορία». Όμως στις 16ης Νοεμβρίου το Nasdaq ζήτησε εξηγήσεις για την πορεία της μετοχής της Dryships και ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της μέχρι να λάβει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Μετά από 24 ώρες η μετοχή άρχισε να διαπραγματεύεται και πάλι στο ταμπλό του Nasdaq παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 65% μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εταιρεία σε απάντηση της προς τις χρηματιστηριακές αρχές, είχε εκδώσει ανακοίνωση που όμως, όπως επεσήμαναν τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία, «δεν διαφώτισε ούτε το χρηματιστήριο ούτε τους μετόχους της».

Και στα αρχές τoυ χρόνου ο Γιώργος Οικονόμου επανήλθε με τη Dryships η οποία ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά μεταφοράς υγραερίου και την υπογραφή συμφωνίας μηδενικού κόστους-«zero cost»- σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η αγορά τεσσάρων υψηλών προδιαγραφών πλοίων μεταφοράς υγραερίου κατηγορίας Very Large Gas Carriers (VLGC) τα οποία είναι υπό ναυπήγηση στις γιάρδες της Hyundai Heavy Industries (HHI). Το κόστος ανέρχεται στα 83,5 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο ή συνολικά 334 εκατομμύρια.

O Γιώργος Οικονόμου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από πέρσι την άνοιξη. Τότε είχε εμφανιστεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο πλαίσιο διεθνούς ναυτιλιακής εκδήλωσης.

Έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όλοι ήθελαν να μάθουν πως σκέφτεται να κινηθεί μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων. Καταρχήν είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει, ότι θα παραμείνει στη ναυτιλιακή βιομηχανία:

«Στη ναυτιλία είμαι σαράντα χρόνια και θα παραμείνω για πολλά ακόμη» για να προσθέσει:

«Είμαστε σε μία βιομηχανία την οποία φθονούν πολλοί αλλά η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι πάντα εκεί. Η ναυτιλιακή βιομηχανία υποφέρει αλλά όπως λέει ο Τσώτσιλ «θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε». Η ναυτιλία πρέπει να είναι παράδειγμα για όσους έχουν ακόμη πολλά χρόνια μπροστά τους στις επιχειρήσεις. Ειδικά οι νέοι να μην απογοητεύονται αλλά να δουν την ευκαιρία και με πολύ εργασία και πάθος να προχωρήσουν. Η ναυτιλία είναι η πιο προσοδοφόρα βιομηχανία για την Ελλάδα μαζί με τον τουρισμό».

3ος ισχυρότερος Έλληνας


Το 2015 ο Γιώργος Οικονόμου ήταν στην 17η θέση και τρίτη για Έλληνα στη λίστα των 100 πιο ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας, την οποία επιμελείται η ηλεκτρονική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd's List. Το 2014, βρέθηκε στην 16η συνολικά θέση και τέταρτη για Έλληνα. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, βρισκόταν στο Top 5 της συγκεκριμένης λίστας.
Την άνοιξη του 2015 ο Γιώργος Οικονόμου είχε ακυρώσει την είσοδο μίας ακόμη εταιρείας του στην αμερικανική χρηματαγορά. Επρόκειτο για την Tankships Investment Holdings, στην οποία θα ενέτασσε τον στόλο με δεξαμενόπλοια που ήλεγχε η Dryships. Σε αυτή δεν θα πήγαιναν μόνο τα 10 πλοία της Dryships. Υπήρχε η προοπτική απόκτησης άλλων τριών πλοίων που ανήκουν σε πρώην συζύγους του, ενώ στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την εισαγωγή της εταιρείας αναφερόταν ότι ο Έλληνας πλοιοκτήτης, ο οποίος θα ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα έδινε τη δυνατότητα στην Tankships να αγοράσει όλα τα δεξαμενόπλοια που βρίσκονται τώρα στον ιδιωτικό του στόλο και ανέρχονται συνολικά σε 17.

Την απόφασή του «να κάνει πίσω» την έλαβε προκειμένου να ενισχύσει τότε τη Dryships αφού η απόσχιση του στόλου των 10 δεξαμενοπλοίων θα μείωνε κατά 20%-30% την καθαρή αξία του συνολικού της στόλου.

Μάλιστα τα 10 αυτά δεξαμενόπλοια τα πούλησε η Dryships και τα αγόρασε έναντι 536 εκατομμυρίων δολαρίων ο ίδιος ο Γιώργος Οικονόμου, μέσω επιχειρηματικών σχημάτων που ελέγχει, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα και την ευελιξία της Dryships αλλά και τη μετοχή της.

Εκείνη την περίοδο οικονομικοί αναλυτές είχαν επισημάνει ότι την κίνηση αυτή του Έλληνα πλοιοκτήτη «ενδέχεται να την δουν με καλό μάτι τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα».
Υπήρχαν όμως και άλλοι που ασκούσαν σκληρή κριτική για υψηλά έξοδα διαχείρισης των πλοίων της Dryships τα οποία, όπως ανέφεραν διεθνή δημοσιεύματα, εισπράττουν δικές του ιδιωτικές εταιρείες.

Η πορεία της μετοχής της Dryships χαρακτηριζόταν, τότε, από τους διεθνείς αναλυτές σαν η χειρότερη όλων των εισηγμένων από το 2005 με ζημίες της τάξης του 86%.   


Μηνάς Τσαμόπουλος  newmoney.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template