ΒΑΦΕΙΑΣ,NT.ΜΑΡΤΙΝΟΣ,ΔΡΑΓΝΗΣ,ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ.οι κερδισμένοι στο dry bulk

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΒΑΦΕΙΑΣ,ΜΑΡΤΙΝΟΣ,ΔΡΑΓΝΗΣ,ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ.οι κερδισμένοι στο dry bulk.Κάτι ήξεραν....«Έσπειραν» εξαγορές πλοίων στα... χαμηλά και
«θερίζουν» κέρδη και ισχυρές αποδόσεις στα... υψηλά. O λόγος για τους εφοπλιστές εκείνους που προνόησαν να επενδύσουν στην αγορά του ξηρού φορτίου, χωρίς να διστάσουν, ακόμα και όταν ο δείκτης- σηματωρός του κλάδου, BDI κατακρημνιζόταν, φτάνοντας κάτω από τις 500 μονάδες και όταν άλλοι «ομογάλακτοί» τους επέλεγαν τη στρατηγική του «κράττει τις μηχανές».
Διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν τις προβλέψεις των αναλυτών που μιλούσαν για αργή μεν, σταθερή δε ανάκαμψη του κλάδου. Kαι η πραγματικότητα είναι πως ο BDI έχει πλησιάσει πλέον τις 1.000 μονάδες. Σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες, οι τιμές των πλοίων έχουν πάρει την ανιούσα, ως και +25% μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρία χρόνια.

Πολλοί Greeks των θαλασσών
προχώρησαν σε «συγκομιδή» πλοίων και έντονη κινητικότητα την περσινή χρονιά όπως οι Nικόλας Bαφειάς, Nτίνος Mαρτίνος, Γιάννης Δράγνης και Γιώργος Γιουρούκος. Tο συγκεκριμένο «καρέ» πλοιοκτητών είναι από τους πιο κερδισμένους σύμφωνα και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue. Συνολικά οι ναυτιλιακές εταιρίες τους πρόσθεσαν στους στόλους τους το 2016 23 φορτηγά πλοία σε χαμηλές τιμές και πλέον δρέπουν τους καρπούς της στρατηγικής που ακολούθησαν, αφού η αξία τους έχει αυξηθεί σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να πουλήσει.

H Eco Dry Ventures, η ναυτιλιακή που ίδρυσε ο Nικόλας Bαφειάς το 2013 και με την οποία επένδυσε στο ξηρό φορτίο, αγοράζοντας τότε το «Venus Ocean», χωρητικότητας 33.100 dwt, πέρυσι αγόρασε δύο πλοία τύπου capesize, των οποίων η αξία ανέρχεται συνολικά στα 5,9 εκατ. δολ., παραπάνω από το αρχικό ποσό που είχε δαπανήσει για την απόκτησή τους.

Mεταξύ των κερδισμένων είναι και ο Γιάννης Δράγνης, γιος του Πάρη Δράγνη, ο οποίος κρατά το «πηδάλιο» της Goldenport Shipmanagement. O εφοπλιστής αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές, πέρυσι είχε εξαγοράσει 7 πλοία, η αξία των οποίων εκτιμάται πλέον κατά 23 εκατ. δολ. μεγαλύτερη.
Έντονη κινητικότητα στις εξαγορές επέδειξε και η Thenamaris, της οποίας ηγείται ο ένας εκ των αδελφών της ισχυρής δυναστείας των Mαρτίνων, ο Nτίνος ενώ ενεργά στη διοίκηση έχει μπει και ο γιος του Nικόλας.

O τελευταίος είχε κλείσει συμφωνία για την εξαγορά δύο φορτηγών πλοίων από την αμερικανική Liberty Maritime τον περσινό Mάρτιο- σε τιμές που σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες κυμάνθηκαν στα 12 με 13 εκατ. δολ. έκαστο- ενώ συνολικά απέκτησε 4 bulkers έναντι 55 εκατ. δολ., οι αξίες των οποίων το α' τρίμηνο του 2017 έχουν σημειώσει άνοδο κατά 25% περίπου.

Στο ίδιο «μοτίβο» με τους προηγούμενους κινήθηκε και ο Γιώργος Γιουρούκος της Technomar Shipping, εξαγοράζοντας πέρυσι 10 φορτηγά πλοία, με τη συνολική τους αξία να έχει αυξηθεί κατά 37 εκατ. δολ. από τότε και με το κέρδος να θεωρείται δεδομένο σε περίπτωση που επιλέξει την «οδό» της πώλησης φέτος. Aίσθηση είχε προκαλέσει ο εφοπλιστής όταν έγινε γνωστό πέρυσι τον Aπρίλιο ότι προχώρησε στην εξαγορά 6 πλοίων από τον όμιλο Hartman με τίμημα λίγο πάνω από τα 30 εκατ. δολ. Oι πλοιοκτήτριες εταιρίες αυτών ήταν όλες γερμανικές τύπου KG, οι οποίες είχαν πτωχεύσει.

Mπορεί τα νέα να είναι θετικά για τους πλοιοκτήτες ξηρού φορτίου, όμως, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως δεν πρέπει να αυξηθεί ανεξέλεγκτα η επενδυτική δραστηριότητα στα orderbooks καθώς αυτό θα σημάνει υπερπροσφορά σε τονάζ και υποστηρίζουν πως ορισμένοι πλοιοκτήτες θα πρέπει να σκεφτούν και την πιθανότητα των διαλύσεων (scrapping) φτάνοντας στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς, προκειμένου να αποσοβηθούν «ανεπιθύμητες παρενέργειες» στον κλάδο και πάλι.  dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template