To ελληνικό Aσφαλιστικό,το Χειρότερο Νομοσχέδιο της Χρονιάς σύμφωνα με το Harvard!

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο των Κατρούγκαλου Αχτσιόγλου βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή του χειρότερου Νομοσχεδίου του
2016 σύμφωνα με τους ερευνητές του Harvard οι οποίοι το 2015 είχαν δώσει την πρωτιά της χειρότερης διαπραγμάτευσης στους Τσίπρα-Βαρουφάκη. Αυτή τη φορά είναι η σειρά δύο άλλων αστέρων της κυβέρνησης να λάμψουν: Toυ φονικού διδύμου Κατρούγκαλου (διαβάζω ακόμη Playboy)-Aχτσιόγλου! Το Πανεπιστήμιο του Harvard παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Ασφαλιστικό καθώς και την πρώτη περίοδο της εφαρμογής του. Αποτέλεσμα να ανεβάσει μερικές θέσεις στη βαθμολογία την Μποτσουάνα και να στείλει στο πάτο το ελληνικό Ασφαλιστικό_το πιο σύντομο ανέκδοτο του 2017.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κατσαγάνη στο Capital.gr στο 45% έχει φτάσει η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες, δέκα μέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής του.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε έλλειμμα πάνω από 2 δισ. ευρώ –έναντι 1 δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν – θα απειλήσει τον ΕΦΚΑ μαζί και τις κύριες συντάξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να “αποφύγει” σκληρές περικοπές από το 2019 ή το 2020.

Στο απυρόβλητο των συνεπειών της τεράστιας απόκλισης από τους στόχους του χαρατσιού δεν θα μείνει ούτε η ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, μιας το ανείσπρακτο χαράτσι δημιουργεί δυνητικά “τρύπα” 400 -500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και στον ΕΟΠΥΥ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr μέχρι χθες κοντά στους 560.000 υπόχρεους (έναντι 1,3 εκατομμυρίου που έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια) είχαν καταβάλλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης 115 εκατ. ευρώ για τις μηνιαίες εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο εισπρακτικός στόχος για τις εισφορές του μήνα Ιανουαρίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως 17 Μαρτίου, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, λείπουν ακόμα 155 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω μηνιαίος εισπρακτικός στόχος.

Βασικότερο άμεσο εμπόδιο για την είσπραξη του ποσού αυτού τις επόμενες δέκα ημέρες είναι το γεγονός ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών για το μήνα Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες και οι αγρότες οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους για το μήνα Ιανουάριο μέχρι 17 Μαρτίου, θα πρέπει σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών να καταβάλλουν ξανά τις ίδιες εισφορές, αυτή τη φορά για το μήνα Φεβρουάριο.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας, ο οποίος κατέβαλλε χθες το ελάχιστο μηνιαίο χαράτσι των 167 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2017 (157 ευρώ για κύρια σύνταξη –ΕΟΠΥΥ και 10 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να καταβάλλει μέχρι 17/3 άλλα 167 ευρώ για τις εισφορές του Φεβρουαρίου, προκειμένου να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος, δηλαδή να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να ασκεί τις οικονομικές δραστηριότητες του. Άλλα 167 ευρώ θα πρέπει επίσης να καταβάλλει ο ίδιος επαγγελματίας μέχρι τις 28 Απριλίου κλπ.

Η χαμηλή έως τώρα εισπραξιμότητα (σ.σ. 45%) του ασφαλιστικού χαρατσιού έχει ήδη τοποθετήσει “βόμβα” στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΦΚΑ περιμένει φέτος από τις εισφορές κύριας σύνταξης των επαγγελματιών και των αγροτών περί τα 2,4 -2,5 δις. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ (τις εισφορές του οποίου εισπράττει ο ΕΦΚΑ και έπειτα τις αποδίδει σ’ αυτόν) περιμένει γύρω στα 800 -900 εκατ. ευρώ.
Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί είσπραξης και τους επόμενους μήνες, θα αναθεωρηθούν ριζικά οι παραπάνω στόχοι, καθώς θα πρέπει να αναμένονται εισπράξεις από εισφορές κύριας σύνταξης ύψους 1,2–1,3 δισ. ευρώ και εισπράξεις ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ από εισφορές υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα εκτινασσόταν αυτόματα στα 2,2 -2,3 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για φέτος, κάνοντας αναγκαία την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καταβληθούν απρόσκοπτα οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα στερούνταν το 7,5% των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές φέτος, τα οποία θα έπρεπε και πάλι να καλυφτούν είτε από περικοπές στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, είτε από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.



H ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΗΑRVARD

Η διαπράγματευση της Ελλάδας με τους δανειστές της το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες διαπραγματεύσεις της χρονιάς, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard.


Τόσο -αυτοαποκαλούμενοι- έμπειροι διαπραγματευτές όσο και αρχάριοι, δοκίμασαν διαπραγματευτικές τακτικές που απέτυχαν παταγωδώς το 2015, γράφει στην εισαγωγή του το άρθρο του τμήματος διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου.

Ορισμένοι παρασύρθηκαν από λανθασμένες εκτιμήσεις των εναλλακτικών τους (Best Alternative to a Negotiated Agreement ή BATNA, όπως είναι ο καθιερωμένος όρος), ενώ άλλοι υπέπεσαν στο λάθος να αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση συνολικά, σχολιάζει το άρθρο κάνοντας αποτίμηση των 10 χειρότερων διαπραγματεύσεων της χρονιάς.

Στην κορυφή της λίστας, η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους για το νέο πακέτο διάσωσης χαρακτηρίζεται από το λάθος που στη μελέτη περιγράφεται ως «μικροπολιτική με ευεργέτες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο, ο πρωθυπουργός της χώρας εγκλωβίστηκε σε εριστικούς τόνους οι οποίοι δεν απέδωσαν.

Όπως αναφέρει η ανάλυση του τμήματος διαπραγμάτευσης του Harvard, κατά τη διαπραγμάτευση μιας κρίσης το μοναδικό που ενδιαφέρει είναι να έλθεις σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η επιθυμία να αποτραπεί μια καταστροφή οδηγεί τους διαπραγματευτές να υπερβούν τις συνηθισμένες συνθήκες ζωής τους, όπως τον ύπνο, στην επιδίωξη του στόχου τους.

Αυτές μοιάζουν να ήταν οι συνθήκες με τις οποίες διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της Ελλάδας με τους εταίρους της, για το νέο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει το άρθρο. Μετά την απόρριψη από το δημοψήφισμα της συμφωνίας που προσφέρθηκε αρχικά, Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για ένα μαραθώνιο 17 ωρών για μία νέα συμφωνία.

Η τελική συμφωνία έδωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 98 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τίποτα από ό,τι επιθυμούσαν. Τα στοιχεία που επηρεάζουν τέτοιες καταστάσεις συνοψίζονται στην εξάντληση, την πίεση χρόνου και το στρες.

Το μάθημα, που θεωρεί το άρθρο ότι προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι όταν έχεις τολμηρές απαιτήσεις θα σου φέρει πολλά περισσότερα το να έχεις συμφιλιωτικό τόνο από το να κινείσαι στα όρια και να ξεπερνάς τους τυπικούς κανόνες.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα λάθη που εντοπίζει η λίστα συγκαταλέγονται η «επιλογή να διαπραγματευτείς με δύσκολους εταίρους», το οποίο αναφέρεται στο ΝΑΤΟ για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μετά την προσάρτησης της Κριμαίας, η «αποτυχία να διαπραγματευτείς εξ ονόματός σου», για τη Sony και το σκάνδαλο παραβίασης των e-mail της, η «διαπραγμάτευση με κακές εναλλακτικές (BATNA)», για τον E. Snowden με τις ΗΠΑ έπειτα από τη δημοσίευση πληροφοριών των μυστικών τους υπηρεσιών, η «αδυναμία να σταματήσεις εξωτερικούς παράγοντες να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις», για τον John Kerry και τις συζητήσεις του για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν και η «υπερβολικά μεθοδική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης», για τις ΗΠΑ και την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με την Κούβα. kourditoportocali.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template