Η ιστορία της Ισλάμ και οι 3 άντρες της στην κόλαση της Ράκα

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η Ισλάμ και ο Άχμεντ γνωρίστηκαν μέσω μιας ιστοσελίδας γνωριμιών, ψάχνοντας να κάνουν έναν ευτυχισμένο γάμο. Η κατάληξη
όμως δεν ήταν ακριβώς αυτή που περίμενε η Ισλάμ.

Η γνωριμία και ο γάμος

Η Ισλάμ Mιτάτ κατάγεται από το Μαρόκο ενώ ο Άχμεντ Χαλίλ από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Ο τελευταίος όμως είχε μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα είχε πάρει τη βρετανική υπηκοότητα, όταν το ζευγάρι γνωρίστηκε σε μια ιστοσελίδα στο οποίο γνωρίζονται Μουσουλμάνοι.
Η Ισλάμ όταν γνώρισε τον Άχμεντ, ονειρευόταν μια καριέρα ως σχεδιάστρια μόδας στην Βρετανία και είδε στο πρόσωπο αυτού του άνδρα τον μόνο τρόπο για να καταφέρει να φύγει από το μικρό χωριό στο οποίο ζούσε στο Μαρόκο.

Κάποιους μήνες μετά την διαδικτυακή γνωριμία τους, ο Άχμεντ ταξίδεψε στο Μαρόκο για να βρει την Ισλάμ, γνώρισε την οικογένεια της, ζήτησε το χέρι της από τον πατέρα της και επέδειξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του για να αποδείξει την σοβαρότητα των προθέσεων του.

«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος» αναφέρει η Ισλάμ Μιτάτ στη συνέντευξή της. Ωστόσο, θυμάται και περιγράφει το πόσο αυστηρός ήταν σε κάποια θέματα ο σύζυγός της, όπως σε αυτό του ντυσίματος. Ήθελε η γυναίκα του να ντύνεται σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας.

Αφού παντρευτήκαν, οι δύο τους ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν ώστε η νύφη να γνωριστεί με την οικογένεια του Άχμεντ. Από εκεί έφυγαν μόλις έναν μήνα αργότερα για λόγους ασφάλειας, καθώς η κατάσταση της χώρας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν προσφέρονταν για πολλές μέρες διαμονής.



«Διακοπές» στην Τουρκία

Λίγες μέρες μετά, ο Άχμεντ ταξίδεψε στο Ντουμπάι και από εκεί τηλεφώνησε στην γυναίκα του να της αναγγείλει κάποια θετικά νέα: «Μου είπε πως βρήκε δουλειά στην Τουρκία, και πως θα πάμε και διακοπές μαζί» περιγράφει η Ισλάμ.

Οι διακοπές όμως στις οποίες αναφερόταν ο άνδρας της, δεν ήταν αυτό ακριβώς που φανταζόταν η νεαρή. Αντί να κατευθυνθούν σε κάποιο θέρετρο ή ξενοδοχείο, το ζευγάρι πήγε στο νοτιότερο σύνορο της Τουρκίας με την Συρία, ονόματι Γκαζιαντέπ.

Από εκεί οδηγήθηκαν σε ένα σπίτι το οποίο ήταν γεμάτο με άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μάλιστα, τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν σε ξεχωριστό δωμάτιο από τους άνδρες.

Η Ισλάμ άρχισε να μπερδεύεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ξαφνικά. Ρώτησε κάποιες από τις γυναίκες τι ακριβώς συμβαίνει και αυτές αποκριθήκαν πως «πάμε hijra» στην Συρία.


Το Hijra είναι το ταξίδι μετανάστευσης που είχε κάνει ο προφήτης Μοχάμεντ και οι ακόλουθοί του από τη Μέκκα στη Μεδίνα το 622 μ.Χ ώστε να διαφύγουν από τους διώκτες τους. Με άλλα λόγια, για τους Μουσουλμάνους αυτή η λέξη συμβολίζει την διαφυγή από την τυραννία των εχθρών του Ισλάμ και τον δρόμο προς το βασίλειο της πίστης.

«Όταν ήμασταν στο Ντουμπάι μου είχε πει ''έχω μια έκπληξη για σένα, αλλά θα στην δώσω όταν φτάσουμε στην Τουρκία''. Τελικά κατάλαβα πως η έκπληξη που μου επιφύλασσε ήταν να πάμε στην Συρία» δηλώνει η γυναίκα.

Οι όποιες προσπάθειες να αντισταθεί αποδείχτηκαν μάταιες, καθώς ο Άχμεντ ήταν αμετακίνητος: «Είσαι η γυναίκα μου και πρέπει να με υπακούσεις» της είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Ισλάμ μάλιστα λέει πως ήταν αποφασισμένη να μιλήσει στους Τούρκους αξιωματούχους των συνόρων για την υπόθεσή της, αλλά αναφέρει πως όταν έφτασαν κοντά στα σύνορα, οι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, οπότε αναγκάστηκαν να τρέξουν για να σώσουν την ζωή τους.

Θάνατος στην μάχη

Όταν το ζευγάρι μπήκε στην χώρα, κατευθήνθηκε σε μια κοντινή πόλη που ονομάζεται Jarablus, και μπήκε σε ένα σπίτι που χρησιμοποιούταν για «muhajarin» -δηλαδή ως ξενώνας για τους ανθρώπους που εκάναν το ταξίδι τους στο αποκαλούμενο ισλαμικό χαλιφάτο.

Η Ισλάμ Mιτάτ αναφέρει πως το μέρος ήταν γεμάτο ανθρώπους που ερχόντουσαν από όλα τα μέρη του κόσμου -τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Σαουδική Αραβία.
Λίγες ημέρες αφού το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο νέο του περιβάλλον, ο Άχμεντ έφυγε για έναν μήνα στρατιωτικής εκπαίδευσης, αφήνοντας την πλέον έγκυο γυναίκα του στον ξενώνα διαμονής.

Αφού ο Άχμεντ τελείωσε τον μήνα στρατιωτικής εκπαίδευσης, το Ισλαμικό Κράτος τον έστειλε να πολεμήσει. Ο άνδρας της Ισλάμ σκοτώθηκε την πρώτη κιόλας μέρα που βρέθηκε στην μάχη του Κομπάνι.



Όταν ο άνδρας της πέθανε η Mιτάτ βρέθηκε σε κατάσταση απόγνωσης. Δεν ήξερε πως να αντιδράσει και ήταν πολύ τρομοκρατημένη. Επίσης, της απαγορευόταν να μιλήσει με οποιονδήποτε άνθρωπο που δεν άνηκε στην κοινότητα muhajirin.

Για λίγο καιρό μετακόμισε στο σπίτι του αδερφού του άνδρα της και την οικογένεια του, οι οποίοι είχαν και αυτοί ταξιδέψει στην Συρία, αλλά όταν και αυτός πέθανε στην μάχη, το Ισλαμικό Κράτος την ανάγκασε να μεταβεί πίσω στον ξενώνα, όπου και έμεινε μέχρι να γεννήσει τον γιό της Αμπντουλάχ.

Έπειτα, η Mιτάτ ενημερώθηκε από τους ανθρώπους του ISIS ότι οι Κούρδοι επαναστάτες βρισκόντουσαν πολύ κοντά στην πόλη τους, και πως η γυναίκα θα έπρεπε να παντρευτεί ξανά και να φύγει από την περιοχή το συντομότερο δυνατόν. Έτσι και έγινε, με την Mιτάτ να παντρεύεται έναν φίλο του άνδρα της, ονόματι Αμπού Τάλχα Αλ-Αλμανί.

Αυτός την πήρε μαζί του βορειοανατολικά του Χαλεπίου, σε μια μικρή πόλη με όνομα Mανμπίγ, πριν μετακινηθούν ξανά, αυτή τη φορά προς τη Ράκα, η οποία βρισκόταν υπό την απειλή των Κούρδικων δυνάμεων.

Το ζευγάρι βρίσκονταν ένα μήνα στη Ράκα όταν η Mιτάτ χώρισε τον άνδρα της γιατί δεν την άφηνε να βγει απ' το σπίτι.


Η ίδια είπε πως το μόνο που την κρατούσε τόσο καιρό στο σπίτι ήταν ο φόβος, αλλιώς θα είχε φύγει πολύ νωρίτερα. Πολλοί άνθρωποι της είχαν διηγηθεί ιστορίες, οι οποίες έλεγαν ότι όποιος προσπαθούσε να φύγει του κρατούσαν τα παιδιά ή τον εξανάγκαζαν να μελετήσει για εβδομάδες τα Ισλαμικά βιβλία.

Η ζωή στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους

Όλο αυτό το διάστημα, η Mιτάτ προσπαθούσε να δραπετεύσει με το μικρό Αμπντουλάχ.Το ISIS όμως έκανε ότι ήταν δυνατό για να κρατήσει αυτήν και τους άλλους ανθρώπους που είχαν έρθει για το muhajarin μακριά από τους ντόπιους Σύριους που ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

Την ίδια στιγμή, οι λαθρέμποροι δίσταζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καθώς γνώριζαν πως αν το Ισλαμικό Κράτος υποπτευθεί την δραστηριότητά τους θα εκτελεστούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Μερικοί ζητούσαν εξωφρενικές αμοιβές για να να τους βοηθήσουν να διαφύγουν άνω των 5.000 δολαρίων.

Τελικά το ISIS την υποχρέωσε να παντρευτεί για τρίτη φορά, αυτή τη φορά μ’ έναν άνθρωπο που η Mιτάτ περιγράφει ως μια ευγενική ψυχή, ονόματι Αμπού Αμπντουλάχ Αλ Αφγκάνι.
Αυτό το όνομα - που του δόθηκε από το ISIS - δείχνει ότι ήταν αφγανικής καταγωγής. Η Μιτάτ, όμως μας ενημερώνει ότι στην πραγματικότητα ήταν Ινδός και ότι η μητέρα του ζούσε στην Αυστραλία. Πιθανότατα κιόλας ο ίδιος να είχε πάρει την Αυστραλιανή υπηκοότητα.

Αν και τα βίντεο προπαγάνδας του ISIS απεικονίζουν τη ζωή στη Ράκα ως έναν παράδεισο για κάθε πιστό Μουσουλμάνο, η Mιτάτ δηλώνει πως αυτό που έζησε δεν θύμιζε σε τίποτε τον παράδεισο. Αντιθέτως, είναι «σαν να είσαι νεκρός, δεν έχει καμία σχέση με την ζωή», αναφέρει.

Η γυναίκα συνεχίζει τονίζοντας πως «ήμουν πάντα φοβισμένη, καθώς άκουγα συνέχεια ήχους από όπλα, πυροβολισμούς και βόμβες». Τους τελευταίους μήνες, τα τρόφιμα άρχισαν να τελειώνουν ενώ παράλληλα έγιναν περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας και νερού.
Εντωμεταξύ, η Mιτάτ γέννησε και δεύτερο παιδί με τον τρίτο σύζυγο της, αλλά όσο η κατάσταση γινόταν δυσκολότερη και σκληρότερη, τόσο μεγάλωνε η επιθυμία της να φύγει από την χώρα.



Απόδραση από την Ράκα

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση της δραματικής της ιστορίας η Mιτάτ λέει ότι το Ισλαμικό Κράτος ανάγκασε τον καινούργιο άνδρα της, Αμπού Αμπντουλάχ, να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πόλης Tάμπκα, που δεχόταν επίθεση από Κούρδους και Άραβες μαχητές. Δυστυχώς, ο Αμπού Αμπντουλάχ σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αυτών των συγκρούσεων.

Αυτή ήταν η ευκαιρία της Mιτάτ να εγκαταλείψει για πάντα την Ράκα. Και έτσι και έκανε: Κράτησε τον θάνατο του συζύγου της μυστικό από τους γείτονες και τους γνωστούς της περιοχής, πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να πληρώσει λαθρέμπορους να την μεταφέρουν με ασφάλεια σε ένα κουρδικό σημείο ελέγχου.

Όταν η γυναίκα έφτασε,μαζί με τα δύο παιδιά της, στην βάση της κουρδικής Ομάδας Προστασίας του Λαού, μια μαρξιστικς ομάδας που αγωνίζεται εναντία στο ISIS σε όλη τη βόρεια Συρία, διηγήθηκε την ιστορία τους στους αρμόδιους αξιωματούχους και αυτοί τελικά πείστηκαν πως έλεγε την αλήθεια.

Η οικογένεια τώρα διαμένει σε ένα ασφαλές σπίτι της YPG στη βορειοανατολική Συρία.

Το YPG ήρθε σε επαφή με την μαροκινή πρεσβεία στη Βηρυτό, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN την περίπτωσή της ταλαιπωρημένης γυναίκας. Ο πατέρας της που ζει στο Μαρόκο, δήλωσε πως ελπίζει ότι ο βασιλιάς Mohamed VI θα δει τις αναφορές για την κόρη του στο CNN και θα κινηθεί ανάλογα ώστε να την φέρει πίσω στην χώρα.

Η Mιτάτ, όμως, δεν είναι και τόσο πρόθυμη να επιστρέψει στο Μαρόκο καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των παιδιών της. Ελπίζει ότι επειδή ο πατέρας του πρώτου παιδιού της είναι Βρετανός υπήκοος, η οικογένεια θα μπορέσει να λάβει βρετανικά διαβατήρια.

Μια άλλη εναλλακτική για την ίδια θα ήταν να μετακομίσει στην Αυστραλία και να ζήσει μαζί με τη μητέρα του τελευταίου συζύγου της...
Η ίδια δηλώνει:«Δεν ξέρω πού θα πάω.Δεν ξέρω γιατί η ζωή μου έχει καταστραφεί».

iefimerida.gr

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template