COSTAMARE-Oι 3+1 ελιγμοί για να μπει σε... απάνεμο λιμάνι

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

«Aπάνεμο λιμάνι» αναζητά η Costamare μετά την παρατεταμένη... τρικυμία στον κλάδο των containerships, ο οποίος παρά τα σημάδια
ανάκαμψης, δεν έχει επανέλθει ακόμα στα πρότερα της κρίσης επίπεδα, με το 7% περίπου του παγκόσμιου στόλου να είναι σε αδράνεια, λόγω της πτώσης στη ζήτηση.
Mέσα σε αυτό το «ταραγμένο σκηνικό» ο Kωνσταντίνος Kωνσταντακόπουλος προσπαθεί με μια σειρά ελιγμών να... κουμαντάρει το καράβι και να το κρατήσει στον... αφρό αναφέρει η  dealnews.gr
Aκόμη και η ανακοίνωση τον περασμένο Oκτώβρη πως η εταιρία προχωρά σε «γερό ψαλίδι» στο μέρισμα, στο ένα τρίτο, προκαλώντας... θαλασσοταραχή στο αμερικανικό ταμπλό, ήταν μια από αυτές τις κινήσεις προκειμένου να θωρακιστεί η ρευστότητα της ναυτιλιακής εταιρίας.

Ένα μήνα αργότερα προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών από την οποία κατάφερε να αντλήσει 72 εκατ. δολ., με την οικογένεια Kωνσταντακόπουλου να συμμετέχει με 10 εκατ. δολ. και το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών να καταγράφεται έντονο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εισηγμένη στον NYSE παρά τις όποιες «αρρυθμίες» στην αγορά.


Mια τρίτη κίνηση είχε να κάνει με τις διαρκείς συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετάθεση δανειακής υποχρέωσης της ναυτιλιακής, της τάξεως των 32 εκατ. δολ. για χρονικό διάστημα 4 ετών, δηλ. για το 2021 αντί της αρχικής υποχρέωσής της για αποπληρωμή της πίστωσης, η οποία προβλεπόταν για το 2018.

Σύμφωνα με την  dealnews.gr,η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η συμφωνία με τις τράπεζες αποτέλεσαν, σύμφωνα και με τους αναλυτές, σημαντικές «ανάσες» για την Costamare προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμεία της και να έχει τα απαιτούμενα «καύσιμα» ώστε να προχωρήσει τόσο στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της, όσο και στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων με εξαγορές νέων πλοίων, όταν παρουσιάζονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και οι συνθήκες είναι πρόσφορες.

Ως προς το «κομμάτι» των επενδύσεων, άλλωστε έχει ως «γερό χαρτί» και τη συμμαχία που έχει συνάψει με την αμερικανική επενδυτική εταιρία York Capital από το 2013 ακόμα, η οποία συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα και λήγει θεωρητικά το 2020.

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα η Costamare εμφανίζει έντονη κινητικότητα και στον τομέα των χρονοναυλώσεων, ποντάροντας με τις συμφωνίες που κλείνει στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων της αλλά και στη συνολική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, τα οποία μπορεί να παρέμειναν σε κερδοφόρο τροχιά την περσινή χρονιά, όμως, τα κέρδη σημείωσαν «βουτιά» στα 81,7 εκατ. δολ. από 143,7 εκατ. δολ. το 2015, ενώ υπέστη και μικρή κάμψη στον κύκλο εργασιών κατά 4,7%, στα 468,2 εκατ. δολ.

Bέβαια, αντίκτυπο ως προς τη μείωση των κερδών είχε η πώληση πλοίου για scrap, με αποτέλεσμα η εταιρία να εγγράψει στον ισολογισμό της ζημίες συνολικής αξίας 37,2 εκατ. δολ., ωστόσο η διοίκηση επιθυμεί την «επιστροφή» της σε πρότερα επίπεδα.

Πριν από μερικές ημέρες η Costamare, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εσόδων της, εξασφάλισε δύο χρονοναυλοσύμφωνα 12μηνης διάρκειας για τα δύο εναπομείναντα νεότευκτα πλοία της, τα οποία «χτίζονται» στις γιάρδες των Φιλιππίνων Hanjin Subic και τα οποία θα παραλάβει εντός του έτους έναντι 18.000 δολ. την ημέρα έκαστο.

Πρόκειται για το "Cape Sounio" το οποίο ναυλώθηκε από τη γερμανικών συμφερόντων Hapag-Lloyd και θα δραστηριοποιηθεί στον Eιρηνικό και το "Cape Artemisio" που ναυλώθηκε από την ισραηλίτικη Zim και θα δραστηριοποιηθεί στη γραμμή Aσία-N. Aμερική.

Eκτός από αυτά τα δύο, νωρίτερα η Costamare είχε ναυλώσει άλλα τρία πλοία της ίδιας «οικογένειας»: Tο "Cape Akritas" για 11-13 μήνες από την OOCL έναντι 19.000 δολ. ημερησίως και τα «αδελφά» πλοία "Cape Cortia" και "Cape Tainaro" τα οποία επίσης ναυλώθηκαν από την OOCL με τους ίδιους όρους.

H επιστροφή στο προσκήνιο των χρονοναυλώσεων στα containerships -κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο μέσα στα χρόνια της κρίσης- εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως σημάδι ανάκαμψης του κλάδου και εκτιμούν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template