Ο epixirimatias.gr ΣΑΣ ΕΎΧΕΤΑΙ Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τα χωριά και τα νησιά μας έχουν την τιμητική τους με μοναδικά έθιμα.
Όλη Ελλάδα γιορτάζει την Ανάσταση, την μεγάλη γιορτή

της χριστιανοσύνης και τα νησιά μας και τα χωριά έχουν την τιμητική τους. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν να βιώσουν από κοντά τα έθιμα του Πάσχα!

Ο epixirimatias.gr σας εύχεται Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Υγεία, αγάπη και ευτυχία για όλο τον κόσμο!


Η γιορτή της Αγάπης στην Τήνο
Πανηγυρικά γιορτάζεται στη Χώρα, αλλά και στα χωριά της Τήνου την Ανάσταση. Στην Παναγία της Τήνου, μοιράζονται στον περίβολο της εκκλησίας κόκκινα αβγά. Μετά το γλέντι, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, τελείται η λειτουργία της Αναστάσεως στο Ναό της Ευαγγελίστριας στη Χώρα.

Όσο για τα εδέσματα που φτάνουν στο τηνιακό τραπέζι; Μαγειρίτσα, γαρδούμπες, χριστόψωμο, αλλά πάνω απ' όλα, τυρόπιτες, «τσιμπητές» ή «λυχναράκια» και «σκεπαστές» που δεν είναι άλλο από γλυκές τυρόπιτες με ανάλατη τηνιακή μυζήθρα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στον Κτίκαδο, η καμπάνα χτυπά χαρμόσυνα και καλεί όλο τον κόσμο, στο χώρο κάτω από τον Ιερό Ναό, όπου βρίσκεται η λεγόμενη Κοινή Τράπεζα. Εκεί γίνεται η γιορτή της «Αγάπης», με φαγητό (σούπα μοσχάρι ή ψητό κρέας), τσιμπητά τυροπιτάκια και άφθονο κρασί.



Το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες στην Πάτμο
Η Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα,.

Την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ελληνικά και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται αγιασμός, το προσκύνημα και η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων της Μονής Θεολόγου από τον ηγούμενο στην πλατεία Λεβιάς και στη συνέχεια οι ιερείς κάνουν αγιασμό, ο καθένας στα σπίτια της ενορίας του.


Κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών στη Σύρο

Τα γιορτινά της «φοράει» η αρχόντισσα των Κυκλάδων κάθε Πάσχα. Το ξεχωριστό στοιχείο στο νησί είναι ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων εορτάζεται μαζί με το Πάσχα των Καθολικών.




Πάσχα στον Αργωσαρωνικό

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει στην Αίγινα ένα έθιμο παλιό, ο «Χορός της Λαμπρής» που γίνεται μεταξύ 10 και 12 το πρωί στην περιοχή της Παλαιοχώρας, στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Στις Σπέτσες, στην πλατεία της Κουνουπίτσας, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, πραγματοποιείται το "κάψιμο του Ιούδα".



Συνυφασμένο με τη θάλασσα είναι το Πάσχα στην Ύδρα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα λαμβάνει χώρα το έθιμο του κάψιμο του Ιούδα.






Μαγευτικό Πάσχα στη Μονεμβασιά
Μοναδική ατμόσφαιρα έχει το Πάσχα στη Μονεμβασιά. Την Κυριακή του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόµενου Χριστού γίνεται το παραδοσιακό κάψιµο του Ιούδα – ενός ανθρώπινου οµοιώµατος από ξύλα και άχυρα, µέσα στο οποίο υπάρχουν εκρηκτικά.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template