ΑΛΕΞΗ ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ; -Ε, ΟΧΙ και την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στους Κινέζους!

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Επιμένει να δηλώνει το αμίμητο «εάν δεν πάρουμε λύση για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα» ο Αλέξης Τσίπρας και τη στιγμή που μοιράζει
καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, όπως η κατάργηση των Πανελλαδικών, τρέχουν οι προθεσμίες για την ψήφιση μέτρων που οδηγούν σε ακόμη 5 χρόνια μνημονίου. Πλειστηριασμοί με ένα κλικ και παζάρι για πώληση ακόμη και της Εθνικής Τράπεζας στους Κινέζους είναι κινήσεις που οποιαδήποτε μη «αριστερή» κυβέρνηση ούτε θα διανοούνταν και όμως ο Πρωθυπουργός τολμά τα πάντα.

Γράφει η Gillian Rothschild για το kourdistoportocali.com

Ο Αλέξης Τσίπρας γυρνά από υπουργείο σε υπουργείο – για κάποιο λόγο δηλώνει ότι θεωρεί πιο κοντινό του το υπουργείο Παιδείας… – και εξαγγέλει ολοήμερα σχολεία και σίτιση για όλα τα παιδιά, ενώ δεσμεύεται για μέτρα επώδυνα για φορολογούμενους και συνταξιούχους.
Μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στη δικαιοσύνη υπαγορεύονται από τους θεσμούς και αναμένεται να ψηφιστούν en bloc και χωρίς καμία αντίρρηση από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τα μέτρα επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους αφού επικυρώνουν τις απώλειες που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο(της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις περιορίζεται ρητά για το 2018, αν και το υπουργείο Εργασίας επιμένει μάταια ότι θετικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.


Εκτός των γνωστών πλέον και δρομολογημένων περικοπών που προβλέπονταν ήδη από το τρίτο μνημόνιο, όπως για παράδειγμα, στο ΕΚΑΣ κατά 530 εκατ. ευρώ για φέτος ή των νέων μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο που προστέθηκαν για την περίοδο από το 2019 και μετά, το κείμενο των υπό ψήφιση μέτρων περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα το 2017 με περικοπές στην Υγεία, ανατροπές στα ασφαλιστικά ταμεία και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τον φοροεισπρακτικών εισφορών μέσωTaxis, νέα μέτρα για το 2018, ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και συρρίκνωση και κατάργηση όλων σχεδόν των κοινωνικών επιδομάτων.
Μάλιστα, σε σχέση με το πρόσφατο προσχέδιο υπάρχουν ανατροπές όπως ότι οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Για την πρώτη χρονιά και μόνον -χωρίς καμιά παράταση όπως τονίζεται- προβλέπεται έκπτωση 15% στις επιβαρύνσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας μιλά για μικρές επιβαρύνσεις το 2018 και περαιτέρω παρεμβάσεις το 2019, η επίπτωση σε γιατρούς και δικηγόρους μπορεί να ξεπερνά 25%-40% ή ακόμα και το 50%, παρά τις εκπτώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.
Για τις μειώσεις στις κύριες και καταβαλλόμενες επικουρικές, προβλέπεται εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να αναφέρεται στη συμφωνία συγκεκριμένο πλαφόν («κόφτης») στο 18% των καταβαλλόμενων ποσών. Στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ υπήρχε πρόβλεψη και για υψηλότερο «κόφτη» των απωλειών (στο 22%) αλλά τέτοια πρόνοια δεν αναφέρεται στο κείμενο των Ευρωπαίων.
Όλα αυτά δεν ακουμπάνε την κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου, ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με καμάρι προαναγγέλει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Αύγουστο ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Πεκίνο για να παζαρέψει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν και της Εθνικής Τράπεζας.
Οπως είπε την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει επικεφαλής όλων των μεγάλων επενδυτικών projects στη χώρα και στο ταξίδι του στο Πεκίνο θα πάρει στις βαλίτσες του και δύο μεγάλα επιχειρηματικά deals. Το ένα είναι η πώληση στην κινεζική State Grid Corporation of China του 24% του ΑΔΜΗΕ αντί των 320 εκατ. ευρώ που προσέφεραν στον διαγωνισμό οι Κινέζοι, ποσό που θα δώσει την αναγκαία ταμειακή ανάσα στην ταλαιπωρημένη ΔΕΗ. Το δεύτερο επιχειρηματικό deal είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία είναι πιθανόν να μεταβάλει τις μετοχικές ισορροπίες της Εθνικής Τράπεζας.

Για την ασφαλιστική έχουν καταθέσει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τέσσερις ενδιαφερόμενοι: από τρεις κινεζικούς ομίλους και funds -Fosun, Gongbao και Wintime- ενώ η τέταρτη προσφορά κατατέθηκε από το επενδυτικό σχήμα Exin Partners στο οποίο συμμετέχουν οι Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και ο Παύλος Κανελλόπουλος.
Παρά την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας για γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας, πέρασε περισσότερο από ένας μήνας χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. Το περιέχομενο των προσφορών ήταν αποκαλυπτικό αφού η Fosun ανέβασε τον πήχη για την ασφαλιστική στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά και το 10% και μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Δεδομένης της τιμής που έχει η μετοχή της τράπεζας, η Fosun βάζει στο τραπέζι επιπλέον περίπου 250 εκατ.
Μετά το άνοιγμα των προσφορών ενεπλάκη και η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής.
Οι κινέζοι κάνουν ένα πολύ έντονο lobbying δημοσίως και σε κλειστές πόρτες και η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο θα κρίνει πολλά. Η αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου και πρόεδρος του Fosun Insurance Group Λαν Κανγκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τόνισε ότι η στρατηγική παρουσία και οι σημαντικές επενδύσεις του ομίλου Fosun στην Ελλάδα αποτελούν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων, για να καταλήξει ότι «οι επενδύσεις μας έχουν μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ήδη έχουμε αποδείξει και με την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά».

H EΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ




Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 1841


Δημοσιεύεται 30 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ιδρυτικός της νόμος, με τον οποίον της παραχωρείται και το εκδοτικό προνόμιο που θα το διατηρήσει έως το 1928 18 Νοεμβρίου διορίζεται ως πρώτος Διοικητής της με τον τίτλο του Διευθυντή ο Γεώργιος Σταύρος (ο τίτλος του Διοικητή τού απονεμήθηκε το 1849). Πρώτοι μέτοχοι: Το ελληνικό κράτος με 1.000 μετοχές αξίας 1 εκατ. δρχ., ο Δήμος της Αθήνας με 25 μετοχές και από τους ιδιώτες ο K. Βρανάς με 150 μετοχές. Στις 22 Ιανουαρίου 1842 αρχίζει τη λειτουργία της (εργάσιμες ώρες 8π.μ. – 3 μ.μ.) σε μια οικία στην οδό Σοφοκλέους, με λιγοστούς υπαλλήλους και με μετοχικό κεφάλαιο 3.750.000 δρχ. ενώ σύμφωνα με τον πρώτο ισολογισμό τής 1ης Ιουλίου 1842 τα προς διανομή κέρδη ανέρχονται σε 38.305 δρχ. και 54 λεπτά.

Στον Γεώργιο Σταύρου, ο οποίος σφράγισε την πρώτη περίοδο λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας, αφού έμεινε στην ηγεσία της για 28 χρόνια, συμπαραστάθηκε και ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, που από την εποχή του Καποδίστρια είχε πρωτοστατήσει για την ίδρυση Εθνικής Τραπέζης στην Ελλάδα.

Τις μετέπειτα διοικήσεις της Εθνικής κόσμησαν εξέχουσες προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και έξι πρωθυπουργοί (Α. Ζαΐμης, Δ. Μάξιμος, Α. Διομήδης, Α. Κοριζής, Ε. Τσουδερός, Ι. Παρασκευόπουλος).


Η πρώτη ιδιόκτητη στέγη


Η Εθνική Τράπεζα αποκτά ιδιόκτητη στέγη το 1845 με την αγορά οικίας έναντι 47.000 δρχ. επί της οδού Αιόλου. Την εποχή εκείνη μπροστά στο πρώτο αυτό κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας υπήρχε μια ρεματιά, όπου έκανε ασκήσεις το υποτυπώδες τότε πυροβολικό του στρατού μας! Στις αρχές του 1900 με διάφορες διαρρυθμίσεις και προσθήκες, που κόστισαν 1.200.000 δρχ, πήρε τη σημερινή του μορφή το κτίριο που από τότε κοσμεί εικαστικά το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας.

Το εκδοτικό προνόμιο


Σημαντικό πλεονέκτημα της Εθνικής ήταν το αποκλειστικό προνόμιο να εκδίδει χαρτονόμισμα. Ηταν λοιπόν και εκδοτική Τράπεζα, επιφορτισμένη για την κυκλοφορία και σταθερότητα της αξίας του νομίσματος και σύμβουλος των κυβερνήσεων για τη νομισματική ισορροπία. Τούτο, εκτός από τα καθαρώς οικονομικά οφέλη, της έδωσε αυξημένο κύρος στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Το εκδοτικό προνόμιο το παρέδωσε η Εθνική στην Τράπεζα της Ελλάδος με την ίδρυσή της το 1928. Τούτο έγινε μετά την επέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών που δεν θεωρούσε συμβατό το εκδοτικό προνόμιο της Εθνικής με τις άλλες εργασίες της (εμπορικές, κτηματικές κ.λπ.).

Σημαντικές δραστηριότητες

μέχρι το 1900


Οι πιο σημαντικές δραστηριότητες της Εθνικής μέχρι το 1900 ήταν οι πρωτοβουλίες της και η συμμετοχή της σε εταιρείες που είχαν ως σκοπό την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, όπως την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδος, τη διόρυξη του Ισθμού της Κορίνθου, έργων οδοποιίας, την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο και Θεσσαλία, τη δημιουργία εταιρείας για την ανάπτυξη της ατμοπλοΐας, την ίδρυση το 1891 της «Εθνικής Ασφαλιστικής» κ.ά.

Σπουδαία ήταν η συμβολή της Τράπεζας σε θέματα εθνικής σημασίας, όπως η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και η στήριξη των προσφύγων της Θεσσαλίας μετά τον άτυχο πόλεμο του 1897. Αλλά και η Αθήνα χρωστάει πολλά στην Εθνική, που απλόχερα χρηματοδοτούσε τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφού το 1900 τα χρέη του προς την Τράπεζα ξεπερνούσαν τα πέντε εκατ. δρχ. σε σύνολο προϋπολογισμού δύο εκατ. δρχ.

Βαλκανικοί πόλεμοι

– Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος


Η Εθνική βρισκόταν πάντα στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων. Στους Βαλκανικούς πολέμους χρηματοδοτεί την Κυβέρνηση για την αγορά των θωρηκτών «Κιλκίς» και «Λήμνος», αναλαμβάνει την ασφάλιση όλων των πολεμικών πλοίων, βοηθάει στον ομαλό επισιτισμό και αργότερα, όταν η χώρα συμμετέχει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρηματοδοτεί τα συμμαχικά στρατεύματα στο μέτωπο της Μακεδονίας. Τετρακόσια εκατ. δρχ. υπολογίζεται ότι έδωσε από τα διαθέσιμά της την εποχή εκείνη η Εθνική στο κράτος.

Η Εθνική είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί υποκαταστήματα στην περιφέρεια και αμέσως ιδρύει καινούργια στις πόλεις που απελευθερώνονται (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα), καθώς δε ο ελληνικός στρατός έχει αποβιβαστεί στη Μικρασία ανοίγει υποκατάστημα στη Σμύρνη. Πρωτοπορεί επίσης με οργανωτικές βελτιώσεις στη δομή της, στην εμπέδωση στη συνείδηση του κοινού των καταθέσεων όψεως και τη χρήση επιταγών στις συναλλαγές.

Μετά τη Μικρασιατική

Καταστροφή


Η Εθνική μετά την καταστροφή παρέχει τις υπηρεσίες της στο κράτος για την περίθαλψη των προσφύγων, για την έκδοση αναγκαστικών δανείων, για την άμεση συγκέντρωση των σιτηρών της Ανατολικής Θράκης, γεγονός που εξασφάλισε ψωμί στον πληθυσμό της περιοχής. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της στην έκδοση του πρώτου Προσφυγικού Δανείου 12.300.000 λιρών Αγγλίας που έγινε το 1924 με δημόσια εγγραφή στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Η Εθνική αναλαμβάνει επίσης σχετικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή της πρωτεύουσας, που ο πληθυσμός της ξαφνικά είχε διπλασιαστεί. Χρηματοδοτεί έργα για την προσωρινή ύδρευση της Αθήνας και συμμετέχει ενεργά στην ανάληψη από την αγγλική εταιρεία «Πάουερ» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της πρωτεύουσας και της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς.

Οι τράπεζες που ιδρύθηκαν

από την Εθνική


Με πρωτοβουλία της Εθνικής και με την συμμετοχή της ιδρύθηκαν διάφορες τράπεζες με συγκεκριμένους σκοπούς. Το 1904 ιδρύεται, με συμμετοχή Γερμανικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Ανατολής με πρόθεση να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Μικράς Ασίας, Παλαιστίνης, Αιγύπτου και Εύξεινου Πόντου. Το 1905 δημιουργείται η Λαϊκή Τράπεζα, με σκοπό την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες βιομηχανίες, εμπόρους και επαγγελματίες. Το 1927 αποσχίζεται από την Εθνική η κτηματική πίστη και ιδρύεται η Εθνική Κτηματική Τράπεζα. Το 1929 ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα, την οποία η Εθνική ενισχύει στην κεφαλαιακή της διάρθρωση. Τον ίδιο χρόνο η Εθνική ιδρύει στην Νέα Υόρκη Τράπεζα με την επωνυμία Hellenic Bank Trust Co, με κεφάλαιο 1.500.000 δολάρια και καταργεί το πρακτορείο που είχε ανοίξει το 1925.

Νομοθετική ρύθμιση που έγινε το 1929 και προβλέπει διάφορες διατάξεις για την προώθηση της βιομηχανίας, επιτρέπει στην Εθνική να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία βιομηχανικής πίστεως.

Η Εθνική στον πόλεμο του 1940

Με την πρόβλεψη ότι η χώρα θα εμπλακεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχει αρχίσει το 1939, η Εθνική δανειοδοτεί αλλά και συμμετέχει στο κεφάλαιο δύο βιομηχανιών, της «Ελληνικής Εριουργίας» και στην εταιρεία του «Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου», ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του στρατού σε ιματισμό και πυρομαχικά.

Η συμβολή της επεκτείνεται και σε κοινωνική προσφορά: χορηγεί σημαντικά κεφάλαια στον Ερανο Κοινωνικής Προνοίας, δωρίζει κινητό χειρουργείο, συντηρεί στρατιωτικά αναρρωτήρια και συντονίζει τους εράνους που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ από τους ομογενείς για την περίθαλψη των θυμάτων του πολέμου. Μετά τον πόλεμο και την κατοχή η Εθνική θα αποτελέσει τον βασικό φορέα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας και θα επεκτείνει σημαντικά τη δραστηριότητά της σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας και παρά τους δύσκολους καιρούς θα επιδείξει αξιόλογη εξωστρέφεια.

Ομως οι εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται και με τις νέες μορφές απασχόλησης, δηλαδή, ο περιορισμός των προσλήψεων μόνιμων, ενταγμένων στο κυρίως προσωπικό των τραπεζών, επιτείνει το εργασιακό και ταυτόχρονα το ασφαλιστικό πρόβλημα.

Έντυπη 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template