The BlackRock: Σημαντικά επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ένας δείκτης αναφοράς (benchmark) είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κριτήριο για τη μέτρηση της απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το δείκτη αναφοράς και ποια τα δύο κυριότερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε;

Σε αυτό το σημείο, έχει καθοριστική σημασία η ύπαρξη ενός δείκτη αναφοράς – πιο συγκεκριμένα, του σωστού δείκτη αναφοράς.

Ένας δείκτης αναφοράς ορίζεται ως «πρότυπο ή σημείο αναφοράς κατά το οποίο τα πράγματα μπορούν να συγκριθούν ή να εκτιμηθούν». Όταν πρόκειται για επενδύσεις και δείκτες αναφοράς, τα δύο μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να αξιολογηθούν είναι τα εξής: Πρώτον, χρησιμοποιείτε το σωστό δείκτη αναφοράς και δεύτερον, χρησιμοποιείτε το δείκτη αναφοράς σωστά; Αυτά τα φαινομενικά απλά ερωτήματα μπορούν να «δυσκολέψουν» ακόμα και τους πιο έμπειρους επενδυτές.
Χρησιμοποιείτε το σωστό δείκτη αναφοράς;

Όταν αναζητούν ένα δείκτη αναφοράς για το χαρτοφυλάκιό τους, οι επενδυτές τείνουν να προσελκύουν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς δείκτες της αγοράς. Πολλές φορές, ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι σωστό.


Η καταγραφή των αποδόσεων ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ομολόγων των ΗΠΑ ή ενός διεθνικού μετοχικού κεφαλαίου σε σύγκριση με τον S&P 500, είναι σαν να συγκρίνει κάποιος τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Ωστόσο, η σωστή συγκριτική αξιολόγηση πάει ακόμη πιο βαθιά. Συχνά, απαιτείται ένας προσαρμοσμένος ή μεικτός δείκτης αναφοράς -αντί για ένα δείκτη ενιαίας αγοράς- για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τους στόχους του επενδυτή και να ενημερώνει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι όχι μόνο για να επιλέξετε έναν δείκτη αναφοράς για τα χαρτοφυλάκιά σας, αλλά να είστε και προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου.

Ένας καλός δείκτης αναφοράς πρέπει:
Να παρέχει οδηγίες σχετικά με το απαραίτητο ποσοστό επενδυτικού ρίσκου που πρέπει να ληφθεί στο χαρτοφυλάκιο.
Να επιστρέφει τις ανάλογες αποδόσεις.
Να προσφέρει πληροφορίες για την αξία των τακτικών αποφάσεων.
Χρησιμοποιείτε το δείκτη αναφοράς σωστά;


Η έρευνα της ομάδας BlackRock Portfolio Solutions διαπίστωσε ότι οι δείκτες αναφοράς θεωρούνται μεν σημαντικοί αλλά δεν αξιοποιούνται στο μέγιστο όφελος.

Ενώ το 72% των συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισε ότι οι δείκτες αναφοράς είναι σημαντικοί για την αξιολόγηση των αποδόσεων των πελατών τους, το 44% ομολόγησε ότι δεν χρησιμοποιούν δείκτη αναφοράς κατά την κατασκευή χαρτοφυλακίων των πελατών τους. Οι δείκτες αναφοράς, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αξιολόγηση της απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου παρά για τον σχεδιασμό ή την πραγματοποίηση αλλαγών στο περιεχόμενό του.

Ένα χαρτοφυλάκιο είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχει τους στόχους του -και να προκαλέσει λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις και απογοητεύσεις στην πορεία- εάν εισαχθεί ένας δείκτης αναφοράς από την αρχή, δηλαδή όταν το χαρτοφυλάκιο είναι στη φάση του «κτισίματος».



Η σωστή συγκριτική αξιολόγηση διαδραματίζει καίριο ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του «επενδυτικού ταξιδιού». Για παράδειγμα, στα πρώιμα στάδια, ο δείκτης αναφοράς σας επιτρέπει να εξετάσετε ποια είναι τα δυνατά αποτελέσματα και ποια ρίσκα μπορεί να χρειαστεί να πάρετε για να τα επιτύχετε.

Εν τέλει, η συγκριτική αξιολόγηση θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων βημάτων του επενδυτικού σας ταξιδιού και να παραμείνει η πυξίδα σας καθώς εσείς θα κατευθύνεστε προς τους οικονομικούς σας στόχους.

Το κείμενο είναι του Patrick Nolan, Portfolio Strategist, BlackRock Portfolio Solutions

Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template