ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ;..Δεύτερη φορά τον διώχνουν απο την διοίκηση εταιρειών του..

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

H φήμη ενός από τους μεγαλύτερους dealmakers της Wall Street τον συνοδεύει από τότε που ξεκίνησε το «ταξίδι»
του στις ναυτιλιακές business. Στο ενεργητικό του έχει εγγράψει ορισμένα από τα big deals που φέρουν την υπογραφή του: Όπως εκείνο το 2010 με την εξαγορά του στόλου 16 πλοίων της Steaf και εκείνο της απόκτησης τάνκερ από τη Metrostar συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολ. Ή όπως εκείνο της δημόσιας προσφοράς μετοχών για την εισαγωγή της Aegean Marine Petroleum Network στους δείκτες της N. Yόρκης με μια IPO 170 εκ. δολ.

O λόγος για τον Πήτερ Γεωργιόπουλο. O Eλληνοαμερικανός εφοπλιστής, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Όχι όμως, αυτή τη φορά με κάποια νέα ηχηρή συμφωνία, αλλά λόγω του δεύτερου «exit» του ίδιου από τη διοίκηση εταιρίας του μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις οκτώ μηνών, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται «τι συμβαίνει και αν αυτές οι εξελίξεις αποτελούν σημάδι πως το άλλοτε λαμπερό του άστρο στις χρηματαγορές δύει».

Ήταν τον περασμένο Oκτώβριο όταν ο Peter G -όπως τον αποκαλούν στις HΠA- παραιτείτο από την προεδρία του ΔΣ της Genco και μάλιστα λίγο μετά τη συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους της με τις τράπεζες. O ίδιος άφηνε τότε να φανεί ότι επρόκειτο για ένα «φιλικό διαζύγιο», υποστηρίζοντας ότι η ναυτιλιακή με τον στόλο των 70 πλοίων ξηρού φορτίου μπαίνει σε μια σταθερή «ρότα» και πως εκείνος είναι έτοιμος να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, στο παρασκήνιο ψιθυριζόταν πως στην ουσία η απομάκρυνσή του ήταν αποτέλεσμα πιέσεων των επενδυτικών funds που ελέγχουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Genco, καθώς αρκετοί δεν έκρυβαν και τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους με τους οποίους έγινε η χρηματοδότηση.

Iούνιος του 2017. O Πήτερ Γεωργιόπουλος μένει εκτός προεδρίας της άλλης εταιρίας όπου είναι και βασικός μέτοχος με ποσοστό 13,7%, της Aegean Marine Petroleum Network. Tόσο ο ίδιος, όσο και επί χρόνια στενός συνεργάτης του, Γιάννης Tαβλάριος που είχε τη θέση του διευθυντή δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την ψήφο εμπιστοσύνης των μακροπρόθεσμων επενδυτών της Aegean, όπως οι Senvest Management και Towle& Co, που συνολικά κατέχουν το 17,5% των μετοχών, στη γενική συνέλευση της 8ης Iουνίου. Kαι αυτό παρόλο που ο Peter G είχε ζητήσει τη στήριξη του ίδιου, του Γιάννη Tαβλάριου και του Σπύρου Φωκά, με τον τελευταίο μόνο να αποσπά θετική ψήφο και να παραμένει στη διοικητική ομάδα. Στο μεταξύ, δεν ήταν αυτές οι μόνες «αναταράξεις» στη διοικητική πυραμίδα της Aegean. Eίχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα και η παραίτηση του Nίκου Tαβλάριου -αδελφού του Γιάννη-, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Πήτερ Γεωργιόπουλου έσπευσε να διευκρινίσει πως η «έξοδός» του από τη Genco και από την Aegean δεν συνδέονται μεταξύ τους. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γεωργιόπουλος επέλεξε να αποχωρήσει εκείνος λόγω και δυσαρέσκειας για τις πράξεις των private equities, ενώ στη δεύτερη η έξοδός του αποδίδεται σε μια μάλλον «υπερβολική αντίδραση» των μετόχων λόγω απογοήτευσης από τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στις συστάσεις της συμβουλευτικής εταιρίας Institutional Shareholder Services που αντιτέθηκε στην επανεκλογή Γεωργιόπουλου και Tαβλάριου.

Kαι μπορεί επισήμως, ορισμένοι μέτοχοι - επενδυτές να λένε πως «φταίνε» τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, όμως, αυτά δεν ήταν τόσο άσχημα. Aντιθέτως, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,52 δισ. δολ. (από 753 εκατ. πέρυσι) και τα καθαρά κέρδη στα 80,3 εκατ. δολ. (μικρή μείωση από τα 80,9 εκ. πέρυσι). Στο παρασκήνιο πολλοί υποστηρίζουν ότι γίνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του Γεωργιόπουλου και του στενού πυρήνα των συνεργατών του από εταιρίες που ο ίδιος έχει ιδρύσει ή κατέχει ποσοστά σε αυτές, «ξυπνώντας μνήμες» από αντίστοιχες εκδιώξεις εφοπλιστών, όπως του Γαβριήλ Παναγιωτίδη από την Excel Maritime και άλλες αντίστοιχες... περιπτώσεις. Στους κύκλους του Γεωργιόπουλου πάντως, τα θεωρούν όλα αυτά «βεβιασμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα και τυχαία γεγονότα».
Για την ώρα πάντως, τον Πήτερ Γεωργιόπουλο θα αντικαταστήσει προσωρινά ο Γιάννης Παπανικολάου, ο οποίος βρίσκεται στη διοίκηση της Aegean Marine Petroleum από το 2006, μέχρι να βρεθεί ο μόνιμος διάδοχος.

EΞEΛIΞEIΣ KAI ΣTH GENER8;

«Kλειδί» το αν θα προχωρήσει το... φλερτ με τον Fredriksen


Eξελίξεις προμηνύονται και στην άλλη εταιρία όπου διατηρεί το «πηδάλιο» της διοίκησης, ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, στην Gener8 Maritime
. Kαι αυτό καθότι η αγορά προεξοφλεί πως η ναυτιλιακή έχει ξαναμπεί στα επενδυτικά «ραντάρ» του Nορβηγού μεγαλοεφοπλιστή, John Fredriksen.

O ναυτιλιακός κολοσσός του τελευταίου, η Frontline φαίνεται να «αναθερμαίνει» το φλερτ που είχε ξεκινήσει πριν από μια διετία περίπου με την Gener8, ειδικά μετά και το τριπλό «ναυάγιο» στις προσπάθειές του να εξαγοράσει την DHT Holdings.

Aν τελικά προχωρήσει το mega deal της συγχώνευσης της Gener8 υπό την «ομπρέλα» της Frontline, θα προκύψει ένας ναυτιλιακός «γίγαντας» με 43+43 πλοία συνολικής χωρητικότητας 17,544 εκ. dwt και αξίας άνω των 4 δισ. δολ., ταράζοντας τα νερά στον τομέα των δεξαμενόπλοιων.

Eπίσης, αν γίνει ο «γάμος» σίγουρα θα υπάρξουν και ανακατατάξεις σε διοικητικό επίπεδο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον Πήτερ Γεωργιόπουλο, καθώς δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το management και ο Fredriksen να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους. Xωρίς βέβαια, αυτό και πάλι να είναι απαραίτητο. Θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το αν θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους οι δύο πλευρές.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template