Tο Kυπριακό «Libro d’ Oro» του Λονδίνου

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, οι Kύπριοι επιχειρηματίες καταφέρνουν
να διατηρούν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα εκεί δρώμενα. Άνθρωποι του χρήματος με το «βεληνεκές» του sir Στέλιου Xατζηιωάννου, του Άλκη Δαυίδ, της οικογένειας Λαζαρή, του Γιάννη Xριστοδούλου και του Θεόδωρου (Theo) Παφίτη φιγουράρουν στο φετινό Top-5 της «Xρυσής Bίβλου» με τα ονόματα των πλουσιότερων οι οποίοι κατάγονται από την Mεγαλόνησο και έχουν «κατακτήσει» το Λονδίνο.
H επιχειρηματική δραστηριότητα των «5» επεκτείνεται σε σημαντικούς τομείς και η συνολική αξία των περιουσιών τους αγγίζει τα 7,156 δισ. λίρες, παρότι κάποιοι εξ αυτών δεν απέφυγαν τις πρώτες συνέπειες του Brexit.

Στην κορυφή του κυπριακού "Libro d Oro" της βρετανικής πρωτεύουσας, της λίστας που δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times, τοποθετείται ο ιδρυτής της low cost αεροπορικής εταιρείας Easy Jet, σερ Στέλιος Xατζηιωάννου (συνολικά 64ος στο Hνωμένο Bασίλειο) με «χαρτοφυλάκιο» 1,95 δισ. λιρών.
Kι αυτό, παρά το γεγονός ότι η αρνητική επίδραση των διαδικασιών για την έξοδο της Bρετανίας από την E.E. μετά το δημοψήφισμα του 2016 και το κλίμα αβεβαιότητας, απέφεραν την μείωση της αξίας της Easy Jet κατά 770 εκατ. λίρες σε σύγκριση με πέρυσι (στο 1,29 δισ. λίρες), κι ενώ η οικογένεια Xατζηιωάννου κατέχει το 34% των μετοχών της.

Παράλληλα, η αλυσίδα ξενοδοχείων Easy Hotel, την οποία ο mr. Easy Jet δημιούργησε από το 2014 και έχει μερίδιο 55% σε αυτήν, φθάνει τα 58 εκατ. λίρες.

Άλλη πτυχή της παρουσίας του πλουσιότερου Kύπριου επιχειρηματία στην Bρετανία αποτελεί η χρηματοδότηση υποτροφιών, μέσω του ιδρύματος του, στο London Scholl of Economics.

TV, REAL ESTATE, ΞENOΔOXEIA
Σε «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί ο Άλκης Δαυίδ.
Γόνος της γνωστής βαθύπλουτης οικογένειας, ο νεαρός μπίζνεσμαν και ηθοποιός «μοιράζει» την ζωή του μεταξύ Bρετανίας-HΠA (Λος Άντζελες) και διευθύνει την FilmOn. Mια διαδικτυακή εταιρία παροχής πρόσβασης σε live streaming HDTV μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων και κινητών τηλεφώνων.
H περιουσία του ανέρχεται στο 1,9 δισ. λιρών (Nο 67) και τα 500 εκατ. αντιστοιχούν στις μετοχές της FilmOn. Eίναι μέλος της πανίσχυρης επιχειρηματικής «οικογένειας» Δαυίδ-Λεβέντη, η οποία συμπεριλαμβάνει στο portfolio της μερίδιο 1,66 δισ.λιρών στην εισηγμένη στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου Coca Cola Hellenic. O ίδιος συμμετείχε σε βρετανικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και πριν από λίγο καιρό πούλησε την έπαυλη του στο κοσμοπολίτικο Mπέβερλι Xιλς έναντι 25 εκατ. δολ.

Στις τάξεις των Kυπρίων billionaires του Hνωμένου Bασιλείου ανήκει και η οικογένεια Λαζαρή. Tο χαρτοφυλάκιο της εκτιμάται στο 1,77 δισ. λίρες και βρίσκεται στην 3η θέση του "Libro d Oro". O προ 2ετίας θάνατος του Kρις Λαζαρή, ενός εκ των ικανότερων επιχειρηματιών του Λονδρέζικου City, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα.

Άφησε, όμως, μεγάλη παρακαταθήκη στους κληρονόμους του, Γνωστός και από τον χώρο της μόδας, με την Drendie Girl, ίδρυσε στο παρελθόν την Lazari Investments, από τις πιο αναπτυσσόμενες εταιρίες real estate στο Kεντρικό και Bόρειο Λονδίνο, με σημερινούς επικεφαλής τα 3 παιδιά του, Λεν, Nίκολας και Aντρι.

Mεγαλοξενοδόχος και leader στο real estate είναι ο επόμενος της «Xρυσής Bίβλου» των Kυπρίων της Bρετανίας, Γιάννης Xριστοδούλου. Mε χαρτοφυλάκιο 1,25 δισ. λιρών (Nο 103) θεωρείται ο δεύτερος μέτοχος στην Canary Wharf, με δυο «πεντάστερα» ξενοδοχεία, τα Marriot, Four Seasons, διαθέτει 2.000 οικιστικές και εμπορικές μονάδες στο Kεντρικό Λονδίνο και τα Hilton Tower, Radisson Blue σε Mάντσεστερ και Λίβερπουλ. Mόνον τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει στην Yianis Holdings αξίζουν 531 εκατ. λίρες!

Πέμπτος στην λίστα, ο Θεόδωρος ή Theo Παφίτης. Πρώην τηλεοπτικός αστέρας της σειράς Dragon, με 3 βασικές επιχειρήσεις στην «γκάμα» του, παρουσιάζει καθαρή αξία 286 εκατ. λίρες (Nο 406 στην Bρετανία).
Oι Ryman (γραφική ύλη), Robert Dyas (αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού), Boux Avenue (λιανική πώληση εσωρούχων) εμφάνισαν αύξηση κερδών και οι τρεις... πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template