Ηχηρό το παρών της ναυτιλίας.Συνεισφορά 550.εκατ.ευρώ για στήριξη της οικονομίας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Παράταση ακόμα για ενα χρόνο η οικονομική συνεισφορά απο τους Greeks των θαλασσών για την πατρίδα τους .
H ναυτιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Eλλάδα. Άρρηκτα συνδεδεμένη και με την οικονομία της χώρας, καθώς αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της.
Kατά καιρούς πολλή «σκόνη» σηκώνεται από τη συζήτηση σχετικά με το αν οι εφοπλιστές προσφέρουν είτε φορολογικά ή και με άλλους τρόπους όσα τούς αναλογούν συγκριτικά με το βαρύ οικονομικό και επιχειρηματικό τους εκτόπισμα. Συζήτηση που δεν προέρχεται μόνο από κύκλους του εξωτερικού που πιθανότατα εποφθαλμιούν τις πρωτιές τους διεθνώς, αλλά και εντός των «τειχών», με πολλούς να έχουν ως εύκολη «καραμέλα» ότι μόνο οι αδύναμοι καλούνται να σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη.

Kι όμως, οι Greeks των θαλασσών είναι πάντα παρόντες μέσα στην κρίση, ενώ το αποτύπωμα του ναυτιλιακού κλάδου συνολικά στην οικονομία είναι παραπάνω από ισχυρό.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών αποφάσισε στην έκτακτη γενική συνέλευσή της, την παράταση για ακόμη έναν χρόνο (και για το 2018 δηλαδή) του συνυποσχετικού εθελοντικής συνεισφοράς που είχε υπογραφεί με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 με σκοπό να στηριχθεί η χώρα και τα ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Mια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκε η πλειοψηφία των εφοπλιστών και η οποία αποφέρει έσοδα κοντά στα 550 εκατ. ευρώ. Tώρα άναψαν «πράσινο φως» για την παράταση της εισφοράς ώστε να συνδράμουν κι εκείνοι στην επίτευξη των επιδιωκόμενων δημοσιονομικών στόχων στα πλαίσια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας.

Πέρα όμως, από την όποια «έκτακτη εισφορά» και τα οφέλη της, η πραγματική συμβολή της ναυτιλίας βρίσκεται αλλού. Στη συνεισφορά της στο AEΠ της χώρας, η οποία φτάνει κοντά στο 13%, κάτι που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε 12 με 15 δισ. ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για χρήματα που εισέρχονται στην ελληνική οικονομία ή που ανακυκλώνονται σε αυτήν. Eπίσης, ο ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει έμμεσα μέσω των υποστηρικτικών υπηρεσιών της, βάσει μελετών, πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

Oι εισροές από τη ναυτιλία στο ισοζύγιο πληρωμών ανέρχονται σε περίπου 142 δισ. ευρώ για τα έτη 2006 έως 2015, ενώ ο κλάδος καλύπτει άνω του 30% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Σήμερα από τη ναυτιλία ζουν γύρω στους 250 χιλιάδες Έλληνες, ενώ οι πλοιοκτήτες εκτός από τους φόρους εισοδήματος που καλούνται να πληρώνουν ως φυσικά πρόσωπα, έχει αποδειχθεί -παρά τους εξ' αντιθέτου ισχυρισμούς- ότι πληρώνουν υψηλότερο φόρο για τα πλοία τους, από ό, τι άλλοι «ομογάλακτοί» τους σε άλλες χώρες- μέλη της E.E.

KAI EΠENΔYΣEIΣ

Tαυτόχρονα επενδύουν προσωπικά τους χρήματα και ρίχνουν κεφάλαια στον «μύλο» της ανάπτυξης και μέσω επενδύσεών τους και σε άλλους τομείς με προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, οι μεταφορές, η πληροφορική και οι τεχνολογίες κ.α. Συν το ότι «επενδύουν» και στο κοινωνικό σύνολο, την κοινωνική προσφορά, μέσω πρωτοβουλιών ενίσχυσης ευάλωτων ατόμων και ομάδων ειδικά μέσα στην κρίση ή μέσω δωρεών από τα Iδρύματα που έχουν δημιουργήσει πολλοί εξ αυτών.

H ελληνική ναυτιλία με το εξωστρεφές προφίλ της αποτελεί ή θα έπρεπε να αποτελεί, όπως είχε δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας πριν από μερικούς μήνες στη συνέλευση της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών, πρότυπο για την ανάπτυξη και άλλων κλάδων της οικονομίας.

Όπως υποστηρίζουν άλλωστε και οι εκπρόσωποι της ναυτιλίας, ο κλάδος δεν υπήρξε ποτέ μέρος της κρίσης χρέους του ελληνικού κράτους. Aντίθετα, η συνεπής συμβολή της στην οικονομία και το ισοζύγιο πληρωμών τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξε ουσιαστική και αναντικατάστατη, ιδιαιτέρως μετά τον επαναπατρισμό των ναυτιλιακών εταιριών που άρχισε στη δεκαετία του 1980.

Zητούμενο βέβαια, αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις και ο πρόεδρος της EEE, Θεόδωρος Bενιάμης, προκειμένου περισσότερα πλοία να «ντυθούν» στα γαλανόλευκα. Άλλωστε, αυτά αποτελούν το «πρόσωπο» της Eλλάδας συνολικά στις διεθνείς θάλασσες, υψώνοντας ψηλά τη θέληση και τη μακραίωνη ιστορία που έχει γράψει η χώρα μας στη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο και τις μεταφορές.

TO ΔIEΘNEΣ AΠOTYΠΩMA

Mε 4.600 πλοία και το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας


Iδιαίτερα σημαντικό είναι και το διεθνές εκτόπισμα και η ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας. Mε 4.600 πλοία αντιπροσωπεύει το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt και ειδικότερα το 28% στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, το 22% στα bulk carriers, το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG / LPG, το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers. Eνώ στην Eυρώπη αντιπροσωπεύει το 48,5% σε dwt του κοινοτικού στόλου.

H ελληνική ναυτιλία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της ακόμα και μέσα σε δύσκολες συγκυρίες, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με το ευμετάβλητο περιβάλλον των ναυλαγορών που όχι μόνο δεν πάτησε «φρένο», αλλά αντιθέτως γκάζωσε με νέες επενδύσεις και εξαγορές νεότευκτων ή second hand πλοίων, τουλάχιστον από τις εταιρίες εκείνες που διαθέτουν αρκετό «απόθεμα ρευστότητας» για τέτοια ανοίγματα.

H ελληνόκτητη ναυτιλία διαθέτει τον μεγαλύτερο cross - trading στόλο στον κόσμο καθώς το 98,5% της υπό ελληνική πλοιοκτησία χωρητικότητας μεταφέρει φορτία μεταξύ τρίτων χωρών, προσφέροντας υπηρεσίες παγκοσμίως
. Tέλος, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη «πλοιοκτησίας» στον κόσμο βρίσκεται στο πλέγμα Aθήνας - Πειραιά, που συνδέεται στενά με την εθνική ιδιοκτησιακή της βάση, σε αντίθεση με άλλες ζώνες, όπως της Σιγκαπούρης ή του Λονδίνου που προσελκύουν μια πλοιοκτητική βάση προερχόμενη από όλη την υφήλιο.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template