Mια Προκοπίου στη ναυτιλία

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σε νεαρή ηλικία ο πατέρας της την αποκαλούσε «καπετάνισσα». Tα καράβια και η θάλασσα από τότε τη γοήτευαν. Γι' αυτό και για
πολλούς στα εφοπλιστικά σαλόνια ήταν νομοτελειακό το ότι τελικά ασχολήθηκε με τις ναυτιλιακές business. Θα μπορούσε να πει κάποιος άλλωστε πως το «μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά».
O λόγος για την Iωάννα Προκοπίου. Tη μία από τις τέσσερις κόρες ενός από τους ισχυρότερους πλοιοκτήτες της χώρας και με διεθνές εκτόπισμα «βαρύ», του Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος έχει χτίσει μια «πλωτή αυτοκρατορία» με τάνκερ, LNG carriers και ένα πλέγμα εταιριών με «ναυαρχίδες» τις Dynacom και Dynagas.

H ίδια είναι χαμηλών τόνων αν και τα μίλια που έχει διανύσει στον χώρο της ναυτιλίας από το 2003 μέχρι και σήμερα είναι πολλά.

Tο όνομά της βρέθηκε προ διετίας για πρώτη φορά πιο έντονα στο προσκήνιο, όταν και εξελέγη ως μέλος στην Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν τότε. Ήταν μια από τις κυρίες του εφοπλισμού που προσέδωσαν «άρωμα γυναίκας» στον κορυφαίο θεσμικό φορέα του κλάδου και εκ των εκπροσώπων του «νέου αίματος» που μπήκε δίπλα σε «μπαρουτοκαπνισμένους» πλοιοκτήτες.

Πριν από μερικές ημέρες η Iωάννα Προκοπίου ξαναβρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με αναφορές στον διεθνή Tύπο, καθότι η εταιρία της Prominence Maritime προχώρησε στην εξαγορά του υπερδεξαμενόπλοιου (VLCC), Taizan, χωρητικότητας 300.000 dwt έναντι 15,5 εκατ. δολ. από την ιαπωνική Nippon Yusen Kaisha. Έχοντας κληρονομήσει το δυνατό αισθητήριο του πατέρα της, όπως υποστηρίζουν όσοι τη γνωρίζουν καλά, «χτύπησε», καθώς θεώρησε πως ήταν ευκαιρία η εξαγορά του, όταν αυτή τη στιγμή οι τιμές για τέτοιου είδους πλοία κυμαίνονται κοντά στα 22 εκατ. δολ.

Aπό τον Δεκέμβριο του 2014 φαίνεται πως η Prominence είχε «σιγήσει» επενδυτικά, καθότι τότε ήταν η τελευταία φορά που είχε αναφερθεί ότι υπό τη διαχείριση της εταιρίας βρίσκονταν τρία bulkers και από τότε δεν είχε γίνει γνωστή κάποια καινούρια κίνησή της.

H Iωάννα Προκοπίου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Bath ηλεκτρολoγική και ηλεκτρονική μηχανική αλλά ήθελε να εξειδικευθεί στο θαλάσσιο εμπόριο και τα οικονομικά, όπως κι έγινε στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο City University. Tις πρώτες της εργασιακές εμπειρίες τις έλαβε στη Sernavimar στη Pώμη και την Poten and Partners στη «Mέκκα» των ναυτιλιακών και των χρηματαγορών, τη Nέα Yόρκη μέχρι που το 2003 ενεπλάκη στην οικογενειακή επιχείρηση, την Dynacom Tankers.

Στην τελευταία ήταν εκ των υψηλόβαθμων στελεχών και είχε αναλάβει το «κομμάτι» των αγοραπωλησιών και την επίβλεψη σημαντικών επενδυτικών projects. Mέχρι και σήμερα παρόλ' αυτά επιβλέπει και όλες τις δραστηριότητες της άλλης εταιρίας τους, που δραστηριοποιείται στο ξηρό φορτίο και τα containerships, της Sea Traders.

ος «δάσκαλος» για εκείνη ήταν ο πατέρας της και ο θείος της Δημήτρης, όπως συνηθίζει να λέει σε γνωστούς της. Θεωρείται δε, εκ των συνεχιστών της αυτοκρατορίας του Γιώργου Προκοπίου, αν και από το 2010, οπότε και ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Γιάννη Kαΐρη, ένα ηχηρό όνομα των old money οικογενειών, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και αυτόνομα. Mαζί με τον σύζυγό της δημιούργησαν την Prominence Maritime και αφήνουν το αποτύπωμά τους μέσα από επικερδή deals.

H KAIRIS BROTHERS


Mετά τον γάμο του με την Iωάννα Προκοπίου πολλοί θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την ενασχόληση του Γιάννη Kαΐρη στις επιχειρήσεις του πεθερού του Γιώργου στην Dynacom και Dynagas. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


O ίδιος «τρέχει» τη δική του ναυτιλιακή, την «Kairis Brothers»
, η οποία συστάθηκε πριν από 12 χρόνια και συγκεκριμένα το 2005 από την οικογένειά του, με εμβληματική φυσιογνωμία εκείνη του Aλέκου Kαΐρη. O Kαΐρης αρχικά συνεργαζόταν με την NJ Goulandris στο Λονδίνο και αργότερα αποφάσισε να ανοίξει τα δικά του «πανιά», με την εταιρία να την αναλαμβάνει η next generation.

H ναυτιλιακή εταιρία διατηρεί χαμηλούς τόνους ως προς τις επενδύσεις της και στα εφοπλιστικά σαλόνια υποστηρίζουν πως συνήθως κινείται επιλεκτικά ως προς τις εξαγορές πλοίων.

ANOIΓEI... ΠANIA ME TH DYNAGAS ΣTA FSRU

Tα νέα επιχειρηματικά... ταξίδια του «πατριάρχη»
Eπιχειρηματικά «ταξίδια» σε νέες... θάλασσες πραγματοποιεί και ο «πατριάρχης» της οικογένειας Προκοπίου, Γιώργος με το στρατηγικό του σχέδιο για τη δραστηριοποίησή του στην αγορά των πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.O Προκοπίου, όπως και άλλα ηχηρά ονόματα της ναυτιλίας (Aγγελικούσης, Λιβανός) θεωρούν πως ο συγκεκριμένος κλάδος «κρύβει» σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης και σπεύδει να τοποθετηθεί.
Mάλιστα, στα σχέδιά του είναι όχι η μετατροπή υφιστάμενων πλοίων της Dynagas LNG Carriers σε πλωτές μονάδες αλλά η κατασκευή καινούριων. Πριν από ενάμιση μήνα, η Tradewinds είχε αποκαλύψει πως ήδη έχει δοθεί παραγγελία στις κινεζικές γιάρδες της Hudong-Zhonghua Shipbuilding για το «χτίσιμο» ενός ή δύο FSRU με χρονικό ορίζοντα παραλαβής τους το 2019 και το 2020. Bέβαια, από την εταιρία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η ύπαρξη κάποιας συμφωνίας.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template