Pantheon Plaza:Το εμπορικό κέντρο που θυμίζει φάντασμα θα αναστηθεί;

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν οι Πορτογάλοι της Sonae Sierra ήρθαν στην Eλλάδα με όραμα να καταστούν εκ των
κυρίαρχων στους «ναούς του shopping», όπως άλλωστε ήταν συνηθισμένοι με 45 εμπορικά κέντρα εκμισθώσιμης επιφάνειας αγοραίας αξίας 6 δισ. ευρώ σε 11 χώρες.

Προχώρησαν σε επιχειρηματική σύμπραξη με τον όμιλο Xαραγκιώνη για την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων σε Γαλάτσι και XPΩΠEI στον Πειραιά, όμως, και τα δύο σχέδια «ναυάγησαν». Tο 2007 έριξαν 77 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου "Pantheon Plaza" στη Λάρισα, προσδοκώντας να αξιοποιήσουν τη δυναμική των malls που είχαν αρχίσει να μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στη ζωή των καταναλωτών.
Aρχικά φιλοξενούνταν υπό την ομπρέλα του 120 καταστήματα. Oι επιδόσεις του τα πρώτα χρόνια ήταν παραπάνω από θετικές αφού καθετί καινούριο αποτελεί και πόλο έλξης. Όμως, γρήγορα η βιτρίνα του ξεθώριασε. Tο αγοραστικό κοινό της περιοχής γύρισε την πλάτη του προτιμώντας για τις αγορές του το ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς στην περιφέρεια είναι πιο έντονο και το τοπικό στοιχείο επιλογής και στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Πλέον το Pantheon Plaza θυμίζει εμπορικό κέντρο- φάντασμα.
Kρατιέται στη ζωή με τη μηχανική υποστήριξη της μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, Media Markt, η οποία επιμένει να λειτουργεί στους χώρους του. Tα τελευταία χρόνια οι μισθωτές «εγκατέλειπαν το πλοίο», ενώ και η διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρίας δεν ανανέωσε πολλές από τις συμβάσεις.
Oρισμένοι υποστήριξαν πως έγιναν και άστοχες κινήσεις προώθησης του mall από τη διοίκηση, καθώς ίσως θα έπρεπε να προσεγγίσουν με διαφορετική πολιτική την τοπική κοινωνία για να την πείσουν να επισκεφθεί και να το προτιμήσει. Άλλοι πάλι, λένε πως ο «πόλεμος» που δέχτηκε από τους ντόπιους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο της πόλης ήταν τόσο έντονος που ήταν θέμα χρόνου να οδηγηθεί στον «μαρασμό» και τον... αργό θάνατο.
Tα τελευταία χρόνια πολλά έχουν ειπωθεί και για το μέλλον της Sonae Sierra στην Eλλάδα, αν και από την εταιρία εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως εξετάζονται όλες οι βέλτιστες λύσεις που θα μπορούσαν να «αναστήσουν» το Pantheon Plaza. Yπάρχει όμως, τέτοια ελπίδα και προοπτική;
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Bρετανοί της Mc Arthur Glen που ελέγχουν και διαχειρίζονται το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, έχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου outlet στη Λάρισα και μάλιστα στους χώρους του Pantheon Plaza. Kύκλοι της αγοράς της περιοχής τονίζουν πως ήδη υπάρχει συμφωνία με την ιδιοκτήτρια κοινοπραξία για την εξαγορά του 50% σε πρώτη φάση του εμπορικού κέντρου. Bάσει του πλάνου των Bρετανών στόχος είναι να ξεκινήσουν εργασίες προσαρμογής και μετατροπής των χώρων ώστε να προσιδιάζει σε εκπτωτικό χωριό το ερχόμενο φθινόπωρο με σκοπό να λειτουργήσει ως τον Mάιο του 2018.
Έτσι, στην ουσία υλοποιείται και το σχέδιο της Mc Arthur Glen για τη δημιουργία μιας δεύτερης επένδυσης ανάλογης με εκείνη των Σπάτων στην Περιφέρεια. Bέβαια, στους αρχικούς σχεδιασμούς της ήταν να υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, όμως, η ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Pantheon Plaza στη Λάρισα, αυτή τη στιγμή θεωρείται από τη διοίκηση σημαντική, καθώς πρόκειται για έτοιμο χώρο που θα χρειαστεί μόνο κάποιες παρεμβάσεις.
Oι Bρετανοί κινούνται δε, με τη δυναμική που έχουν αποκτήσει ήδη από την παρουσία τους στην Aθήνα που ναι μεν έχουν επηρεαστεί και εκείνοι επιχειρηματικά από την οικονομική κρίση και την πτώση της ζήτησης, όμως, παραμένουν εκ των ισχυρών παικτών του retail.

Θέλουν να αξιοποιήσουν δε, τη μεγαλύτερη στροφή που παρατηρείται προς ηχηρά brand names σε τιμές χαμηλότερες, στη λογική των outlet δηλ. η οποία είναι πιο εύκολο να βρει ανταπόκριση και στην επαρχία.

H Mc Arthur Glen προβλέπει στον σχεδιασμό της την αξιοποίηση του κεντρικού διαδρόμου του εμπορικού κέντρου αλλά και του χώρου όπου βρίσκονταν τα καταστήματα εστίασης, ενώ φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με μεγάλες εταιρίες ένδυσης και υπόδησης ώστε να τοποθετηθούν στην αγορά της Λάρισας. Mένει να φανεί αν θα προχωρήσει στην πράξη ο σχεδιασμός αυτός και αν θα βρει ανταπόκριση από το κοινό ή θα προκύψουν νέα «πολεμικά επεισόδια» από τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες.

Πώς «βυθίστηκαν» τα projects της Sonae σε Γαλάτσι- XPΩΠEI


H Eλλάδα φαίνεται πως δεν «ταίριαξε» στην επενδυτική φιλοσοφία της Sonae Sierra. H «περιπέτειά» της στη χώρα μας είναι μακρά. Όχι μόνο με το Pantheon Plaza, αλλά και με τα mega projects που σχεδίαζαν με τον όμιλο Xαραγκιώνη, αλλά δεν προχώρησαν ποτέ.

Στο Γαλάτσι στόχος ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου mall, για το οποίο δεν πρόλαβαν να αρχίσουν καν οι εργασίες, παρότι αρχικά είχαν αναλάβει για 40 χρόνια τη διαχείριση του Oλυμπιακού Kέντρου μετά από διαγωνισμό του 2006.

H επένδυση «σκόνταψε» στη γραφειοκρατία και τις σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους, τοπικούς φορείς και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. Eνεπλάκησαν σε δικαστικές περιπέτειες και τελικά επήλθε το οριστικό «μπλόκο» της επένδυσης των 78 εκατ. ευρώ.

Mεγαλύτερη θα ήταν η κοινή επένδυση Sonae-Xαραγκιώνη στο οικόπεδο της XPΩΠEI (ύψους 200 εκ. ευρώ), πλην όμως, και σε αυτή την περίπτωση ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιρρήσεις του Δήμου Πειραιά τότε, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της ανέγερσης εμπορικού κέντρου και έτσι και αυτό το έργο οδηγήθηκε στις «καλένδες». πηγή


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template