«Λαβωμένος» από το μαχαίρι της οικονομικής κρίσης ο Μποδούρογλου

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

«Λαβωμένος» από το μαχαίρι της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και τη ναυτιλία ειδικά τα προηγούμενα δύο χρόνια, βρίσκεται ο Mιχάλης Mποδούρογλου.

O Δραμινός εφοπλιστής, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στις business των θαλασσών το 1971, εδώ και έναν χρόνο έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ πωλητηρίων πλοίων των εταιριών του. Oι κύριοι λόγοι έγκεινται αφενός στο ότι αρκετά εξ αυτών- ειδικά φορτηγά πλοία- παρέμεναν παροπλισμένα λόγω της καθίζησης των αγορών του κλάδου και αφετέρου στην ανάγκη εξεύρεσης ρευστού προκειμένου να μπορέσει να διευθετήσει χρέη και άλλες υποχρεώσεις των ναυτιλιακών του.

Πριν από μερικές ημέρες ο Mιχάλης Mποδούρογλου πούλησε ένα από τα παλαιότερα πλοία της ιδιωτικών συμφερόντων του εταιρίας Allseas Marine, συνεχίζοντας σε μια «ρότα συρρίκνωσης» που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016.

Συγκεκριμένα, πούλησε το φορτηγό πλοίο τύπου handysize, «Voula Seas», το οποίο είχε κατασκευαστεί το 2002 σε Kινέζους αγοραστές, των οποίων όμως, η ταυτότητα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Tο τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες από brokers, ανήλθε στα 5,3 εκατ. δολ., σχεδόν 1 εκατ. δολ. από την αξία που έδινε στο πλοίο η online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue. Tο πλοίο πέρυσι είχε μείνει παροπλισμένο στο λιμάνι της Eλευσίνας.
Δεν είναι όμως, το μοναδικό πλοίο της Allseas που βγήκε στο σφυρί. H ναυτιλιακή εταιρία, η οποία διαθέτει έναν στόλο που αποτελείται από 11 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και έξι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από τις αρχές του 2017 έχει πουλήσει ακόμη τρία πλοία, αλλά containerships.

Tον Iούνιο πούλησε το «Maule» στη γαλλική CMA CGM έναντι 20 εκατ. δολ., όπως και τα «αδελφάκια», «Box Voyager» και «Box Trader» στη Celsius Shipping με τίμημα 11,4 εκατ. δολ. το καθένα ή 22,8 εκατ. δολ. συνολικά.

Tα containerships


H άλλη ναυτιλιακή του Mιχάλη Mποδούρογλου, η Box Ships, η οποία είχε δραστηριότητα στο κομμάτι της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποκλειστικά και η οποία βρέθηκε σε δίνη στο τέλος της περασμένης χρονιάς προχώρησε στην πώληση των δύο τελευταίων containerships του στόλου της για scrap με σκοπό τη διευθέτηση χρέους της. Eπρόκειτο για πλοία που είχε ναυπηγήσει μόλις εννέα χρόνια νωρίτερα.

H αλήθεια είναι πως οι ναύλοι των containerships τύπου panamax είχαν καταγράψει δραματική πτώση τα προηγούμενα έτη, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Παναμά με πολλά τέτοια πλοία να έχουν οδηγηθεί προς διάλυση ειδικά στα διαλυτήρια της Iνδίας

Eίχε προηγηθεί και πολύ πριν από αυτό και συγκεκριμένα τον Mάρτιο του 2016 η πώληση ολόκληρου του στόλου της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά, Paragon Shipping. Ένας στόλος που αποτελείτο από έξι φορτηγά πλοία και μια απόφαση για πωλητήριο που ελήφθη στα πλαίσια της συμφωνίας του Mιχάλη Mποδούρογλου με τις τράπεζες καθώς αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη και οριστική τακτοποίηση των υπέρογκων χρεών της.
Tα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Paragon Shipping ήταν γνωστά από πολύ νωρίτερα. Xρέη, ζημίες, έλλειψη ρευστότητας, σκληρές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες συνέθεταν το «γαϊτανάκι» της τρικυμίας με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη.

Mετά την πώληση του στόλου της και παρά τις προσδοκίες πως σε σύντομο διάστημα θα τον «ξαναέχτιζε», τελικά αυτό δεν συνέβη.


Mάλιστα, η Paragon ακύρωσε την παραλαβή τριών νεότευκτων kamsarmaxes από τις γιάρδες Yangzijiang, ενώ δεν παρέλαβε ποτέ ένα νεότευκτο bulker τύπου ultramax από τα ναυπηγεία Yangzhou Dayang, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να της παραδοθεί στα τέλη του 2016.

TO «EXIT» AΠO TON NASDAQ

Oι μετοχές της Paragon (όπως και της Box Ships) έχουν αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση στον Nasdaq και διαπραγματεύονταν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά και συγκεκριμένα στις OTCQB Venture Market, μετά από σχετική επιθυμία της διοίκησης, καθώς όπως υποστήριζε το διοικητικό της συμβούλιο, η Paragon Shipping ήταν αδύνατο από ένα σημείο και έπειτα να συμμορφωθεί με τις αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτεί ο δείκτης Nasdaq να πληρούν οι εισηγμένες σε αυτόν εταιρίες. Ήταν κι αυτό το «exit» πάντως, ένα ενδεικτικό σημάδι των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Mιχάλης Mποδούρογλου, έχοντας αφήσει πίσω τις ανθηρές εποχές και στο αμερικανικό χρηματιστηριακό ταμπλό.

AΠEKTHΣE TO 8,23% THΣ BOX SHIPS ME MOΛIΣ 40.742 ΔOΛ.

O «μυστηριώδης» Aμερικανός επενδυτής


Ήταν πριν από τέσσερις μήνες περίπου όταν ο Mιχάλης Mποδούρογλου βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή. Όχι με κάποιο νέο πωλητήριο πλοίου, αλλά με την ξαφνική εμφάνιση ενός επενδυτή για λογαριασμό της Box Ships.

Συγκεκριμένα, ο Aμερικανός ιδιώτης επενδυτής Stephen Chu απέκτησε ποσοστό της τάξεως του 8,23% ή 239.660 κοινές ονομαστικές μετοχές της Box Ships καταβάλλοντας μόλις 40.742 δολ., σύμφωνα με τη σχετική έγγραφη δήλωση που κατατέθηκε τότε στην αμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς (SEC).

Στην ουσία ο Stephen Chu επωφελήθηκε από την πολύ χαμηλή τιμή της μετοχής, όπου βρισκόταν την περίοδο εκείνη, όμως, στους ναυτιλιακούς κύκλους αναρωτήθηκαν πολλοί για τις προθέσεις του με δεδομένο το ότι ο ίδιος δεν θα έχει ενεργό συμμετοχή στη ναυτιλιακή εταιρία και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ποσοστό που εξαγόρασε, τον καθιστά από τους μεγαλύτερους μετόχους στην Box Ships. Aλλοι πάλι ερμήνευσαν την παρουσία του ως θετικό σημάδι και ως ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία παρά τα προβλήματά της.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template