O όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγοράζει την Marfin Bank Romania. Δίνει το ΟΚ η Κεντρική Τράπεζα

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, εκτός απροόπτου, η διαδικασία εξαγοράς της Μarfin Bank
Romania (MBR) από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της κοινοπραξίας με το βρετανικό fund Duet. Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη είσοδο στον τραπεζικό κλάδο, που σήμανε μια μικρή επανάσταση στο χώρο στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης παίρνει ξανά θέση στις τράπεζες αυτή τη φορά μέσω… Ρουμανίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας ανάδειξε το σχήμα Ομίλου Βαρδινογιάννη και της βρετανικής Duet ως προτιμητέο υποψήφιο για την πώληση της Marfin Bank Romania (MBR) και ότι αρχίζουν να προχωρούν οι τελικές διαδικασίες για την μεταβίβαση της τράπεζας. Όπως λένε οι πληροφορίες οι εκπρόσωποι του fund έχουν ολοκληρώσει και τις τελευταίες συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η ΜΒR αποτελούσε θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου
η οποία λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο το 2012 συγχωνεύτηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου. Τότε ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την μεταβίβαση των θυγατρικών της σε Σερβία, Ρωσία , Ουκρανία και Μάλτα με το διορισμό εκκαθαριστή.

Η ρουμανική τράπεζα παρέμεινε, όταν διασπάστηκε η Marfin Popular Bank (Λαϊκή), στη μητρική που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Ο εκκαθαριστής της Λαϊκής μετά τον άκαρπο διαγωνισμό της διετίας 2015-16, ξεκίνησε νέα διαδικασία πώλησης του 99,54% της MBR στις 8 Μαρτίου του 2017. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, το παρών έδωσαν έξι τράπεζες και επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων η κοινοπραξία Duet Private Equity Ltd – Barniveld Enterprises Ltd, η τσεχική Expobank του Ρώσου επιχειρηματία Igor Kim και η Argo Capital Management που ιδρύθηκε από τον κ. Ριαλά.

Μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, τα ρουμανικά μέσα αναφέρουν ως φαβορί για την απόκτηση της Marfin Bank Romania την κοινοπραξία Duet-Βαρδινογιάννη, στην οποία σύμφωνα με τα ίδια έχει μπει και η Argo Capital Management, καθώς και την τσεχική Expobank, η οποία πλειοδότησε πρόσφατα στον διαγωνισμό πώλησης από την υπό εκκαθάριση Λαϊκή της σερβικής θυγατρικής της.

Η Marfin Bank Romania διαθέτει ένα δίκτυο 33 καταστημάτων σε όλη τη Ρουμανία, ενώ από δημοσιεύματα ρουμανικών μέσων προκύπτει ότι αποτελεί την 22η τράπεζα
με βάση το ενεργητικό της. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μικρή τράπεζα (σ.σ. μερίδιο αγοράς 0,6% στο τέλος του 2015), με έμφαση στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων (σ.σ. κυρίως μικρομεσαίων), ενώ διαθέτει θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ο σχεδιασμός της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη – Duet μετά την απόκτηση της Marfin Bank Romania δεν έχει γίνει γνωστός.
Η κοινοπραξία με την βρετανική Duet που διαχειρίζεται περί τα 4,5 δισ. δολάρια αποτελεί για το Όμιλο Βαρδινογιάννη κατά τις ενδείξεις στρατηγική επιλογή. Ζητούμενο είναι αν θα περιοριστεί μόνο στη Ρουμανία ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα Βαλκάνια ή και της εκ νέου ανάμειξης του Ομίλου με τις τράπεζες στην Ελλάδα.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template