Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής η ΕΛ.ΑΣ σε περίπτωση επίθεσης τζιχαντιστών..(VIDEO)

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής με στόχο την λήψη όλων των αναγκαίων
μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μην «αγγιχθεί» και η χώρα μας από το τζιχαντιστικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη.

Στον απόηχο του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος τζιχαντιστών στην Ισπανία (στηνΒαρκελώνη και στην Καμπρίλς) αλλά και της Φινλανδίας πριν από λίγες μόνο ημέρες η ΕΛ. ΑΣ. «οχυρώνει» την χώρα.

Από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει ένταση της ετοιμότητας των ελληνικών Αρχών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως στα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου για μετανάστες αλλά και στα αστικά κέντρα.


Βασικός στόχος –μεταξύ άλλων– είναι να ελέγχονται όλες οι ύποπτες διελεύσεις ατόμων που φέρονται να επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιώντας τις διαδρομές των προσφύγων.

Η δυσκολία για τις Αρχές είναι ότι για πολλούς υπόπτους υπάρχουν πληροφορίες για εξτρεμιστική δράση, αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία σε βάρος τους, προκειμένου να γίνουν συλλήψεις. Έτσι, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ελληνικές Αρχές είναι να τους θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση.
Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκε από την αρχή του καλοκαιριού σχέδιο επιφυλακής σε ελληνικά νησιά που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος ή προβοκάτσιας.

Στην «αιχμή του δόρατος» βρίσκεται φυσικά η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της ΕΛ. ΑΣ. έτοιμη να επέμβει ανά πάσα στιγμή για την προστασία της κρατικής ασφάλειας.



Το ενδεχόμενο «ασύμμετρου χτυπήματος» σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων. Και αυτό γιατί στις περιοχές αυτές συγκεντρώνονται μεγάλοι σε όγκο και διαφορετικοί πληθυσμοί από πολλές δυτικές χώρες.

Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφαλείας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, 


«η εκδήλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ασυμμετρία. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κενό ευμάρειας, ούτε είναι αποκομμένη από την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στο νοικοκυριό του. Στην Ευρώπη παρατηρούμε τη λεγόμενη εγχώρια ισλαμιστική τρομοκρατία, που αναπτύσσεται από πυρήνες που αποτελούνται από άτομα που ήδη ζουν στη χώρα που γίνεται στόχος και έχουν αυτο-ριζοσπαστικοποιηθεί στις χώρες αυτές (κυρίως μέσω διαδικτύου). Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς, στο οποίο ναι μεν απειλούμαστε λόγω της ενδεχόμενης παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές αλλά παράλληλα αναπτύσσεται και ένας ιστός μη στοχοποίησης, λόγω ακριβώς των “αβλαβών” διελεύσεων των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να χτυπήσουν τον μεταβατικό σταθμό».



Ο έμπειρος διεθνολόγος προσθέτει ότι «το χτύπημα στη Βαρκελώνη δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει τις ισπανικές Αρχές, καθώς πρόσφατα η Europol είχε προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών σε τουριστικό προορισμό της Ευρώπης».
Στο εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας με τίτλο «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία στην Ευρώπη» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχει ακόμη βιώσει την ένταση του κινδύνου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ωστόσο στα επόμενα χρόνια οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και η αναζήτηση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς.



Το τζιχαντιστικό κίνημα έχει φθάσει στην 4η φάση του που προσδιορίζεται από το 2012 έως σήμερα. Το 2011, λόγω της κορύφωσης των αραβικών εξεγέρσεων και των συγκρούσεων στη Συρία, συνιστά καταλύτη στην εξέλιξη του τζιχαντιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Στην επιλογή στόχων δίνεται έμφαση σε «μαλακούς στόχους» επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικοί και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ενώ διευρύνεται και το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα των πολιτών.   πηγή



Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template