Τράπεζα Πειραιώς: Υπ΄ ατμόν τα υψηλόβαθμα στελέχη «που έβαλαν την υπογραφή τους»

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν σχεδόν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, στην
Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος κα Άννα Ζαΐρη.

Είναι γνωστά ονόματα του ελληνικού banking, τα οποία έβαλαν την υπογραφή τους για να προχωρήσουν «διευκολύνσεις» έξω από τη διεθνή τραπεζική πρακτική και πλέον τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Τράπεζας Ελλάδος και έχουν φτάσει στα χέρια της κας Ζαϊρη.

Ήδη από χθες το μεσημέρι η ΤτΕ παρέδωσε στην επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, τις συνοδευτικές αναφορές του πορίσματος της, για τον έλεγχο που πραγματοποίησε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπήκαν διάφορες χρηματοδοτήσεις, διαγραφές και μεταβιβάσεις δανείων που έλαβαν χώρα την περίοδο 2014- 2016. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα κλιμάκια των επιθεωρητών της ΤτΕ –αλλά και του SSM- εστίασαν στο αν υπήρξαν χαριστικές διαγραφές δανείων μεγαλοστελεχών, χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και αν τηρήθηκαν οι κανόνες για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν λογαριασμοί μισθοδοσίας για να φύγουν χρήματα στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αρκετές παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας -για προσωπικούς λόγους-, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, τουλάχιστον 5 στελεχών. Απάντηση στο ερώτημα αν οι παραιτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με εμπλοκή των στελεχών στα όσα διαπίστωσε ο έλεγχος θα δοθεί όταν –αργά ή γρήγορα- διαρρεύσουν στον Τύπο κομμάτια του πορίσματος και των συνοδευτικών αναφορών του, που όπως είπαμε έχουν δοθεί ήδη στην κα Ζαϊρη.

Οι υποθέσεις -«διευκολύνσεις εκτός της τραπεζικής πρακτικής»- ανακαλύφθηκαν από τον έλεγχο που διενεργεί η ΤτΕ και ο SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών για το κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι για την μείωση των καθυστερούμενων οφειλών.
Και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ευρήματα του πορίσματος αφορούν την περίοδο πριν από την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Χρήστο Μεγάλου.

Πλήρη γνώση για τα στοιχεία του ελέγχου έχει ο SSM και η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κα Ντανιέλ Νουϊ.


Η νυν διοίκηση της τράπεζας ήταν ενήμερη ευθύς εξ αρχής για το θέμα και από την πλευρά της συνέδραμε τους ελεγκτές στο έργο τους, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές προσώπων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό άλλωστε ανέφερε και με ανακοίνωση της χθες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει πως:

«Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους.

Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.

Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template