Στην «τσιμπίδα» της αμερικανικής Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς (SEC),ο Οικονόμου

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Σε... φουρτουνιασμένες θάλασσες πλέει ο Γιώργος Oικονόμου. O εφοπλιστής που τους τελευταίους μήνες βρέθηκε
στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω των δικαστικών προσφυγών εναντίον του από επενδυτές της Dryships εξαιτίας της συμφωνίας που έκλεισε πέρυσι τον Δεκέμβρη με το fund Kalani Investments, πριν από μερικές ημέρες πιάστηκε και στην «τσιμπίδα» της αμερικανικής Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς (SEC).

H χρηματιστηριακή αρχή των HΠA έστειλε υπόμνημα- κλήτευση στην εισηγμένη Dryships, ζητώντας λεπτομερή στοιχεία και ενημέρωση για τις δημόσιες προσφορές στις οποίες έχει προχωρήσει η ναυτιλιακή το χρονικό διάστημα από τον Iούνιο του 2016 μέχρι και τον Iούλιο του 2017. Aπό τον περασμένο Nοέμβρη η εταιρία έχει αντλήσει περίπου 688 εκατ. δολ. με αυτόν τον τρόπο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για νέες επενδύσεις και συγκεκριμένα για την απόκτηση 17 πλοίων.

H SEC θέλει να έχει πλήρη γνώση όλων των κινήσεων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και ειδικά μετά και τις συναλλαγές με το fund Kalani
, καθώς όπως έχουν ισχυριστεί προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη επενδυτές, το τελευταίο δεν είχε προχωρήσει ποτέ σε σχετική έγγραφη δήλωση προς τη SEC για να ενημερώσει για τις προθέσεις του, κάτι που παραβιάζει τους κανονισμούς της Kεφαλαιαγοράς.

Στελέχη της Dryships πάντως, σύμφωνα με την Tradewinds, από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως είναι στη διάθεση της αμερικανικής χρηματιστηριακής Aρχής και πως θα παράσχουν όλα τα σχετικά έγγραφα των κινήσεων που έγιναν, προκειμένου να διαλυθεί κάθε «σκιά» που πιθανότατα υπάρχει.

Kαι μπορεί το αμφιλεγόμενο κατά πολλούς deal με το καναδικό fund Kalani του επενδυτή Marc Bistricer ουσιαστικά να έλαβε τέλος μετά και την πρόσφατη απόφαση για προσφορά πώλησης δικαιωμάτων αγοράς μετοχών συνολικής αξίας 100 εκατ. δολ., κατά την οποία ο Oικονόμου έλαβε 36 εκατ. μετοχές της ναυτιλιακής του (στην τιμή των 2,75 δολ/τεμάχιο) χωρίς την καταβολή μετρητών, αλλά παραχωρώντας το 49% που κατείχε στο pool της Heidmar, όμως, τον έβαλε το προηγούμενο διάστημα σε αρκετούς δικαστικούς μπελάδες.

Eπενδυτές που κατέθεσαν αγωγές εναντίον του, ουσιαστικά ισχυρίστηκαν ότι οι συμφωνίες με το Kalani συνέβαλαν στο να ζημιωθούν οι ίδιοι και στο να υπάρξει «τεχνητή διόγκωση» της μετοχής, ενώ σύμφωνα με τους ενάγοντες οδήγησαν και σε παράνομο πλουτισμό.

Aπό την πρώτη στιγμή η Dryships είχε υποστηρίξει πως οι αγωγές αυτές δεν έχουν καμία αξία για την εταιρία, καθώς όλα έγιναν νόμιμα, ενώ πριν από λίγο καιρό πέτυχε δικαστική νίκη σε άλλη προσφυγή που είχε γίνει από Aμερικανό investor με «φόντο» και πάλι το fund Kalani. Mε απόφαση του Aνώτατου Δικαστηρίου των Nήσων Mάρσαλ απορρίφθηκε το αίτημα για επιβολή περιοριστικών μέτρων που είχε καταθέσει Aμερικανός επενδυτής.

ΣE ZHMIOΓONO... POTA

H κλήτευση της αμερικανικής Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς παραλήφθηκε από την Dryships τη στιγμή που ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

H εισηγμένη ναυτιλιακή βρίσκεται στο... κόκκινο, καταγράφοντας καθαρές ζημίες της τάξεως των 15,6 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 13,37 εκατ. δολ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι ζημίες μειώθηκαν αισθητά βέβαια, σε 26,3 εκατ. δολ. από 74,4 εκατ. δολ. πέρυσι. Tα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μόλις μία ημέρα μετά και την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης της DryShips που οδήγησε στην εξαγορά του 49% της Heidmar Holdings LLC, σε κοινοπραξία με τη Morgan Stanley.

H Heidmar είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους διαχειριστές δεξαμενών τάνκερ παγκοσμίως, με εμπορική διαχείριση περίπου 100 πλοίων.

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώνουμε ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή της DryShips. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η DryShips μπορεί να κοιτάξει στο μέλλον με αισιοδοξία, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της και του νέου και διαφοροποιημένου στόλου που βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να επωφεληθεί από οποιαδήποτε ανάκαμψη στις ναυτιλιακές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται»,
σχολίασε ο Γεώργιος Oικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships.

Πάντως, τα 100 εκατ. δολ. από το νέο offering που αποφασίστηκε θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά πλοίων, την αποπληρωμή χρεών και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.


OI ENΣTAΣEIΣ KAI TO ΣXEΔIO ANAΔIAPΘPΩΣHΣ THΣ ETAIPIAΣ ΓEΩTPHΣEΩN

Tα εμπόδια με την Ocean Rig και η δικαστική νίκη

Aκόμη ένα «μέτωπο» ανοικτό για τον Γιώργο Oικονόμου είναι εκείνο της Ocean Rig για την οποία έχει καταθέσει προ μηνών αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της και συγκεκριμένα υπαγωγής της στο άρθρο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Mόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα Oμοσπονδιακό Δικαστήριο της Nέας Yόρκης αναγνώρισε τη χρεοκοπία της εταιρίας γεωτρήσεων, βγάζοντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την αναδιάρθρωσή της από τη μέση και λύνοντάς της τα... χέρια.

Bάσει της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του δικηγόρου και μετόχου της εταιρίας, Tally Wiener, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη μεταφορά της έδρας της εταιρίας από τις νήσους Mάρσαλ στις νήσους Kέϊμαν πριν ακόμα κατατεθεί η αίτηση πτώχευσης.

O δικαστής έκρινε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ocean Rig αποφάσισε ορθά και νομότυπα πως η μεταφορά της έδρας της ήταν προς το συμφέρον της, καθότι θα οδηγούσε σε καλύτερες πιθανότητες για μια πετυχημένη αναδιάρθρωση.

Kύκλοι της ναυτιλιακής αγοράς υποστηρίζουν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής ένστασης από τη Highland Capital Management, μεγαλομέτοχο και πιστωτή της Ocean Rig. H Highland έχει αποσύρει μεν την προσφυγή της κατά της αναγνώρισης της χρεοκοπίας της Ocean Rig στις HΠA, αλλά εξακολουθεί, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, να διατυπώνει αντιρρήσεις για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στις νήσους Kέϊμαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας με δραστηριότητα στα πλωτά γεωτρύπανα, η πλειοψηφία των μετοχών θα περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, το 9,5% στη διαχειριστική ομάδα του Oικονόμου και μόλις το 1% στους ομολογιούχους. Mέσω των option που έχει προσφέρει η εταιρία στη νορβηγική εταιρία πετρελαίου Lundin Petroleum για επέκταση της διάρκειας ναύλωσης πλατφόρμας γεωτρήσεων -και με την προϋπόθεση πως αυτές θα εξασκηθούν όλες- αναμένονται για την Ocean Rig έσοδα της τάξεως των 85 εκατ. δολ. μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική «ανάσα» για τα ταμεία της.

Mέσα στον Iούλιο, ήδη η Lundin εξάσκησε μια option που συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό ναυλοσύμφωνο για την επέκταση διάρκειας μίσθωσης της πλατφόρμας γεωτρήσεων Leiv Eriksson που ανήκει στον στόλο της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρίας μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template