Παπουτσάνης-Η ελληνική επιχείρηση που φτιάχνει σαπούνια εδώ και 150 χρόνια.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Η υπεροχή της Παπουτσάνης συνεχίζεται αδιάκοπα από το 1870.
Φανταστείτε τη Λέσβο πίσω στους αιώνες και σταθείτε στο έτος 1870.

Το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, κατάφυτο από ελαιόδεντρα, αγνοί καλόκαρδοι άνθρωποι να δουλεύουν τη γη και αυτή να τους ανταμείβει. Ανάμεσά τους και ένας πολυμήχανος άντρας που εκτός από το να απλώνει τα χέρια του στο ιερό δέντρο, αναμοχλεύει τα υγρά του καρπού με έναν διαφορετικό και ίσως μυστήριο τρόπο. 

Ονομάζεται Δημήτρης Παπουτσάνης και ίσως τότε να αγνοούσε το γεγονός ότι δεκαετίες και δεκαετίες αργότερα, το όνομά του θα τυπωνόταν πάνω σε πλάκες σαπουνιού και πως η εταιρεία που θα φέρει το όνομά του θα «μοσχομυρίζει» από επιτυχία, όπως τα πολυποίκιλα προϊόντα της.

Το λιοτρίβι του δεν εξήγαγε μόνο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας αλλά και αγνό σαπούνι ελαιόλαδου. Αυτό σήμανε τη γέννηση μιας εταιρίας που μετρά πάνω από 140 χρόνια…


Το σαπούνι μπουγάδας και η «Φλώρα»

Στα νότια παράλια του νησιού του, το Πλωμάρι, η οικογένεια του πάτερ φαμίλια Παπουτσάνη, ξεκινά το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο της περιοχής. Οι μυλόπετρες του δεν παρήγαγαν απλά το πολύτιμο πράσινο υγρό, αλλά και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού. Ο πολυπράγμων Δημήτρης Παπουτσάνης, μετρ του γενικού εμπορίου, συνεργαζόταν με εμπορικούς οίκους της Μασσαλίας, της Γένοβας, της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και είχε ιδιόκτητο πλοίο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του. Αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την ανάγκη της σαπωνοβιομηχανίας γι αυτό και μετέβη ο ίδιος στην Αγγλία για να αποφασίσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου του. Η οικογένεια μεγαλώνει, καμαρώνει τρεις γιους οι οποίοι αναλαμβάνουν τα ινία και το 1899 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία Παπουτσάνης. Το τμήμα εξαγωγών ανέλαβε ο Παναγιώτης Παπουτσάνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος απέκτησε τη σαπωνοποιεία του Πειραιά το 1917.



Από το 1917 έως το 1936 που ξεκίνησε η αρωματική σαπωνόποιια, το εργοστάσιο Παπουτσάνη του Πειραιά παρήγε πράσινο σαπούνι μπουγάδας και κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Δύο εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα πριν από τον πόλεμο ήταν το «Νο. 2» σαπούνι ευρείας κατανάλωσης με άρωμα πασχαλιάς και το σαπούνι «Φλώρα», που κυκλοφόρησε τυλιγμένο σε ζελατίνα.
Ο πόλεμος, το βομβαρδισμένο εργοστάσιο και το Χρηματιστήριο

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, σημαίνει καταστροφή, χάος και απώλειες. Από τη μανία των βομβαρδισμών, δε γλιτώνει το διόροφο εργοστάσιο της οδού Πολυδεύκους στον Πειραιά που λειτούργησε έως τις 11 Ιανουαρίου του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Όπως ο Φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του, έτσι και ένα χρόνο μετά το βομβαρδισμό του Πειραιά, χτίζεται νέο εργοστάσιο. Την εποχή αυτή έγιναν στην επιχείρηση σημαντικές τεχνολογικές ανακαινίσεις, όμως η κορεσμένη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά δεν επέτρεπε νέες επεκτάσεις.

Η Σαπωνοποιία από την Λέσβο με την υπογραφή Παπουτσάνης δεν έσβησε άδοξα, αλλά τροφοδότησε με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό την ελληνική σαπωνοποιία, στην οποία έδωσε αποφασιστική ώθηση. Το 1967 μετέφερε τις νέες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν στην Κάτω Κηφισιά και συμπεριέλαβαν νέες μονάδες λιπαρών οξέων-γλυκερίνης, τμήμα καλλυντικών και κλάδο βρώσιμων ελαίων και λιπών.



Σήμερα το νέο σύγχρονο εργοστάσιο της Εταιρείας λειτουργεί στην Χαλκίδα σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. Στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις των 10.000 τ.μ. (με βασικές μονάδες παραγωγής σαπωνόμαζας, στερεού σαπουνιού, προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά, ξενοδοχειακά amenities, πλαστικά μπουκάλια και καπάκια), συνεχίζει να παράγει καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.

Σημαντικές ημερομηνίες ορόσημο
-Το 1913 η παραγωγική μονάδα μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όπου η πρώτη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής σαπουνιού ξεκίνησε.

-Η επέκταση της εταιρίας το 1972 και η ένταξη της στο Χρηματιστήριο Αξιών μέχρι και σήμερα μετέφερε στα βόρεια προάστια της Αθήνας τις δραστηριότητες της.

-Τον Φεβρουάριο του 2001, η συνεχής ανάπτυξη της Παπουτσάνης οδήγησε στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου στα βόρεια της Αττικής, περιοχή Χαλκίδας, καθιστώντας τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σαπουνιού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον μεγαλύτερο προμηθευτή ξενοδοχειακών προϊόντων προσωπικής περιποίησης στην Ελλάδα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template