Η μεγάλη παγίδα: Πιο χρεωμένοι από ποτέ οι Αμερικανοί

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Πίσω από τη φαινομενική σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, είναι θαμμένο ένα τρομακτικό μικρό στατιστικό στοιχείο: οι Αμερικανοί είναι
σήμερα πιο χρεωμένοι από ποτέ. Μάλιστα, το ύψος του χρέους που βαρύνει σήμερα τον αμερικανικό πληθυσμό υπερβαίνει κατά πολύ τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από τη Μεγάλη Ύφεση.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Business Insider, τον Ιούνιο, η δανειακή επιβάρυνση των αμερικανικών νοικοκυριών ήταν πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μεγαλύτερη από ό,τι ένα έτος νωρίτερα και αυτό σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.
Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών ανέρχεται πλέον σε 12,84 τρισ. δολάρια, δηλαδή περίπου στο 66% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ως ποσοστό του συνολικού χρέους στο δεύτερο τρίμηνο ήταν σταθερές στο 4,8%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν αρκετό για να ανησυχήσει την Fed της Νέας Υόρκης, η οποία έκρουσε κώδωνα κινδύνου, κυρίως για τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών.


Σύμφωνα με τον Michael Lebowitz, συνιδρυτή της εταιρείας αναλύσεων 720 Global, η αμερικανική οικονομία πλησιάζει επικίνδυνα στο χείλος του γκρεμού.

«Η πλειονότητα των καταναλωτών, ιδίως εκείνοι που βρίσκονται στο εισοδηματικά ασθενέστερο 80% του πληθυσμού, είναι σχεδόν άφραγκοι», δήλωσε στο Business Insider.

«Έχουν δανειστεί σχεδόν όσα μπορούσαν. Η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα επηρεάσει δραματικά την οικονομική ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Μέχρι να μπορέσουν οι μισθοί να αρχίσουν να αυξάνονται γρηγορότερα από το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού, το πρόβλημα αυτό θα επιδεινώνεται».

Το θέμα απασχόλησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επισήμανε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους τείνουν να κάνουν τις οικονομικές υφέσεις βαθύτερες και πιο παρατεταμένες.

Υπάρχει λύση;

Αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, ναι, λέει το ΔΝΤ, προτείνοντας, ουσιαστικάμ τολμηρά προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών, όπως εκείνα που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930 και στην Ισλανδία πιο πρόσφατα.

«Οι πολιτικές αυτές πρέπει, επομένως, να βοηθήσουν να αποτραπούν αυτοτροφοδοτούμενοι κύκλοι χρεοκοπιών νοικοκυριών, περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των ακινήτων και πρόσθετων κάμψεων της παραγωγής», σημειώνει.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template