ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Συνέλαβαν τον Δημήτρη Ξανθοπουλο της ΑΕΠΙ

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το μεσημέρι της Τρίτης η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Δημήτρη Ξανθόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της ΑΕΠΙ, μετά
από «έφοδο» της Ασφάλειας στα γραφεία της εταιρείας. Τη Δευτέρα, η επίτροπος για την ΑΕΠΙ Μαρία Βλάχου επιχείρησε να μπει στο γραφείο της και βρήκε την πόρτα κλειδωμένη, καθώς η θητεία της Επιτρόπου έληξε την Παρασκευή και η διοίκηση της εταιρείας έβαλε λουκέτο.

Ιδού τι έγραφε το Κουρδιστό Πορτοκάλι για το παραμάγαζο της ΑΕΠΙ που εξακολουθεί να λεηλατεί τους μικρούς επιτηδευματίες....




Δεν έχουν ιερό και όσιο στην διαβόητη, διεφθαρμένη ΑΕΠΙ που συνεχίζει να λεηλατεί τους επιτηδευματίες προφασιζόμενη ότι ενδιαφέρεται για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών ενώ για δεκαετίες ολόκληρες είχε μετατραπεί σε οικογενειακή μπίζνα με σχεδόν μαφιόζικη λογική.


-Αλήθεια, πότε πρόλαβε η Δικαιοσύνη να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγεία από τον συγκεκριμένο παρα-Οργανισμό;

Εναν Οργανισμό που εξακολουθεί να λειτουργεί σαν Εισπρακτική Εταιρεία έχοντας μάλιστα προσλάβει και Επίτροπο όπως οι δανειστές!

Στην προκειμένη περίπτωση η Επίτροπος ονομάζεται Μαρία Βλάχου.

Δείτε μάλιστα το ύφος της Επείγουσας Ειδοποίησης προς μία μικρή επιχείρηση εστίασης στα Ανω Πατήσια που υπογράφει η εν λόγω κυρία και την οποία το Κουρδιστό Πορτοκάλι απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου για να καμαρώσει προσωπικά ο Πρωθυπουργός τα Οργανα της Δημόσιας Διοίκησης του πελατειακού κράτους.




Δείτε πως η διεφθαρμένη ΑΕΠΙ- η υπόθεση της οποίας υποτίθεται ότι βρίσκεται στην Δικαιοσύνη-ευτελίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση Σύριζα.

Εκτός κι αν η διαβόητη ΑΕΠΙ εξακολουθείο να δουλεύει, ως μπράβος του κράτους, αυτή τη φορά.


Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” υπήρξε μάρτυρας της εισβολής υπαλλήλου της ΑΕΠΙ στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 (!!!) σε μια μικρή επιχείρηση εστίασης στα Ανω Πατήσια, στην οποία ο υπάλληλος επέβαλλε νταβατζίδικο χαράτσι 2.285 ευρώ.

Τόσα υποτίθεται ότι χρωστούσε η επιχείρηση από πνευματικά δικαιώματα που δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ στους καλλιτέχνες.

-Τώρα έχει αναλάβει το κράτος (!!!) κυρία μου…,

είπε ο τύπος που επέβαλλε το πρόστιμο στην αποσβολωμένη υπεύθυνη του καταστήματος
.

Οι τύποι είναι ανεκδιήγητοι. Πράγματι το Κράτος-τέρας είναι ανίκητο. Συνθλίβει τα πάντα στο πέρασμά του.

Ιδού το ντοκουμέντο της ξεφτίλας ενός ανεξέλεγκτου Οργανισμού ο οποίος για δεκαετίες ολόκληρες υπήρξε εστία μόλυνσης αλλά όπως όλα δείχνουν δεν άλλαξε συμπεριφορά και τρόπο δράσης!



Aκολουθούν τα ρεπορτάζ σοκ του Πρώτου Θέματος και του bankingnews.gr για το νταβατζηλίκι ενός αιώνα που συνεχίζεται και με πρωθυπουργό τον Τσίπρα! Εκτός κι αν έχουν την κάλυψη του Τσακαλώτου ή κάποιου άλλου στυγνού φορμπήχτη!


Oι “ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ”,
όπως τους χαρακτηρίζει η εφημερίδα, στο Πρώτο Θέμα. To ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στην οικογένεια Ξανθόπουλου η οποία επί ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ήταν το απόλυτο αφεντικό στην ΑΕΠΙ. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποκάλυψε ο Νίκος Ξυδάκης στην διάρκεια της θητείας του στο υπ. Πολιτισμού.






Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη και στον χώρο των δημιουργών οι αποκαλύψεις του tvxs.gr (ρεπορτάζ Φωτεινή Λαμπρίδη) για το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

Οι μέτοχοι μοίραζαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών δίνοντας αστρονομικά ποσά (52.000 ευρώ μισθό) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Την ίδια στιγμή που η ΑΕΠΙ κατέρρεε εξαιτίας των αμοιβών, ύποπτων συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες χωρίς τιμολόγια και ενώ πολλοί καλλιτέχνες έπαιρναν ψίχουλα. Μόνο για την περίοδο 2011 – 2014 τα μέλη του ΔΣ και συγγενείς τους έλαβαν αμοιβές 7,4 εκ ευρώ, ενώ πληρώθηκαν άλλα 7,2 εκ ευρώ σε συνδεδεμένη εταιρία για τεχνική υποστήριξη.
«Δεν έχω δει το πόρισμα» λέει στο tvxs.gr, ο πρόεδρος του ΔΣ Κ. Τριπολίτης. Ο πρώην υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, χάρη στου οποίου την πρωτοβουλία διενεργήθηκε η έρευνα υπογραμμίζει πως «χρειάζεται πολιτική βούληση για να καθαρίσει το τοπίο και πρωτοβουλίες από τους δημιουργούς οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον». Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης.

Να θυμίσουμε πως η σύσταση του ΔΣ στις 29-1-2010 είχε ως εξής:
Κώστας Τριπολίτης (στιχουργός) – Πρόεδρος
Πέτρος Ξανθόπουλος (πρώην δικηγόρος) – Διευθύνων Σύμβουλος
Παντελής Γκρετζελιάς (τέως δικηγόρος) – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
Δημήτριος Ξανθόπουλος του Πέτρου – Μέλος
Γεώργιος Νιάρχος (μουσικοσυνθέτης) – Μέλος
Παναγιώτης Μαυρουδής (μουσικοσυνθέτης) – Μέλος
Χρίστος Νικολόπουλος (μουσικοσυνθέτης) – Μέλος
Κωνσταντίνος Τουρνάς (Μουσικοσυνθέτης) – Μέλος
Ρόμπερτ Ουίλιαμ (μουσικοσυνθέτης) – Μέλος
Διονύσιος Τσακνής (συνθέτης – στιχουργός ) – Μέλος

Από αυτούς αποχώρησαν εφτά μέλη το 2014.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στο οποίο δεν αναφέρονται πρόσωπα, οι αμοιβές μισθοδοσίας για τις χρήσεις 2011 – 2014 αναλύονται ως εξής:
Μέλος ΔΣ 2 (διευθύνων σύμβουλος): 625.565 (2011), 512.856 (2014)
Μέλος ΔΣ 3 (γενικός διευθυντής):294.450 (2011) , 224.526 (2014)
Μέλος ΔΣ 4: 85.300 (2014)
Μέλος ΔΣ 5: 195. 544 (2011), 168.839 (2014)
Μέλος ΔΣ 10: 37.997 (2011), 31.701 (2014)
Μέλος ΔΣ 11: 106.947 (2011), 102.728 (2014)
Συγγενής 1 μέλους ΔΣ: 52.869 (2011), 44.109 (2014)
Συγγενής 2 μέλους ΔΣ, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και γραμματείας: 466.266 (2011), 385.416 (2014)
Συγγενής 3: 120.442 (2011), 92.238 (2014)
Συγγενής 4: 51.195 (2014)

Αμοιβές ΔΣ εκτός μισθοδοσίας για την ίδια Περίοδο. Αναφέρουμε τις ετήσιες απολαβές για το 2011 και το 2014 αντίστοιχα:
Μέλος ΔΣ 1: 38. 245, 32.520
Μέλος ΔΣ 2: 31.661, 48.180
Μέλος ΔΣ 3: 6.270, 7.200
Μέλος ΔΣ 5: 6.270, 7.200
Μέλος ΔΣ 6: 6.270, 5.340
Μέλος ΔΣ 7: 6.270, 5.340
Μέλος ΔΣ 8: 6.270, 5.110
Μέλος ΔΣ 9: 6.270
Μέλος ΔΣ 10: 6.270, 6.020
Μέλος ΔΣ 11: 6.270, 7.200

Κώστας Τριπολίτης: Δεν έχω διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες ως πρόεδρος

Αναζητήσαμε καλλιτέχνες που έχουν θητεύσει στο ΔΣ. Πρόεδρος του μέχρι σήμερα, ο γνωστός στιχουργός Κώστας Τριπολίτη λέει ότι ενημερώθηκε από το Tvxs για την ύπαρξη του πορίσματος, λόγω θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Πρόσθεσε ακόμη πως μιλάει με κάθε επιφύλαξη μέχρι να διαβάσει ο ίδιος το πόρισμα και να απαντήσει επίσημα η εταιρεία. Τον ρωτήσαμε αν ενημερώθηκε σχετικά από την ΑΕΠΙ:

«Δεν με πήρε η εταιρεία, έχει μια δικαιολογία γιατί δεν ήταν καλή η υγεία μου τελευταία και έχω καιρό να πάω. Επιπλέον είναι διοικητικά και οικονομικά θέματα που δεν είχαν σχέση με τις αρμοδιότητές μου. Με ενδιαφέρει η ουσία, η ουσία είναι μια πειστική ανακοίνωση. Είμαι σίγουρος ότι η εταιρεία θα απαντήσει σύντομα αν έχουν βάση όλα αυτά».

Ο πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα διοικητική ή οικονομική σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, λέει ο Κ. Τριπολίτης. Οι μέτοχοι αποφασίζουν ποιοι έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Αυτές τις έχουν οι μέτοχοι, ο διευθύνων σύμβουλος και κάποιοι υπάλληλοι εκτός ΔΣ τους οποίους έχουν ορίσει οι μέτοχοι.

«Άρα παρέμβαση δεν είχα ούτε στη διοίκηση ούτε στα οικονομικά. Υπέγραφα καλή τη πίστη έγγραφα τα οποία είχαν ελέγξει ορκωτοί λογιστές και οικονομικοί διευθυντές και μας διαβεβαιώναν ότι ήταν σύννομα και σύμφωνα με την ηθική τάξη. Έχουμε όλοι συνυπογράψει αποφάσεις όχι όμως μισθοδοσίας ή διανομών. Για τα ποσά που δίνονται σε τεχνικές εταιρείες και άλλα τέτοια, τα μαθαίνω από εσάς».

Γνώριζε όμως τα αστρονομικά ποσά των μισθών των μετόχων και συγγενών και την οικονομικά δυσμενή θέση της εταιρείας;

«Δεν γνώριζα αλλά δεν μπορώ να αντιτάξω επιχειρηματολογία σε σχέση με τους μισθούς μιας ιδιωτικής εταιρείας, αν ισχύουν όλα αυτά. Για τα αδιανέμητα (στους καλλιτέχνες – ΣΣ) όμως, θα έχω να πω αν αποδειχθεί ότι έχουν βάση όλα αυτά. Αν ισχύουν, προφανώς πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μέχρι να διαβάσω όλο το πόρισμά και να απαντήσει η εταιρεία»


Όσο για τις δικές του απολαβές ο Κ. Τριπολίτης διευκρινίζει:

«Δεν παίρνω μισθό παίρνω έξοδα παραστάσεως. Το 2008 αυτά ήταν 1300 ευρώ, τον μήνα το 2011 το ποσό αυξήθηκε στα 1700. Αυτά είναι έξοδα παραστάσεως. Συν άπαξ, 4000 το έτος, χρήματα τα οποία παίρνουμε τα μέλη για τις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι αυτό είναι το καθεστώς για όλους εμάς τους καλλιτέχνες που συμμετείχαμε στο ΔΣ αλλά δεν είχαμε εκτελεστικές αρμοδιότητες. Αν δείτε τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας αναγράφονται όλα αυτά».

Ο Κ. Τριπολίτης σημειώνει με έμφαση πως ούτε τα έσοδα του από τα πνευματικά δικαιώματα είναι διογκωμένα. «Όποιος γνωρίζει το ρεπερτόριό μου ας κρίνει αν το ετήσιο εισόδημα περίπου 8.000 ευρώ από τα δικαιώματα είναι υπερβολικό» σημειώνει.

Στην ερώτηση αν σκέφτεται να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΔΣ απαντά:

«Όταν δέχτηκα τη θέση το έκανα μετά από την επιθυμία συναδέλφων μου για να έχουμε μια γενική γνώση πάνω στο θέμα. Και ο λόγος που εξακολουθώ και παραμένω είναι αυτός. Να διασφαλίσουμε οι δημιουργοί, ότι θα αμειβόμαστε για το έργο μας. Αν το πόρισμα έχει βάση φυσικά και θα αναθεωρήσουμε τη στάση μας».

Νότης Μαυρουδής: Να πάρει θέση άμεσα η ΑΕΠΙ

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η αποκάλυψη του πορίσματος από το tvxs.gr, λέει ο Νότης Μαυρουδής, ο οποίος διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ κατά το επίμαχο διάστημα.

«Ασφαλώς και δεν ήξερα τίποτα. Από το δημοσίευμα σας το έμαθα και είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Αν ήξερα, θα ήταν σαν να κάλυπτα αυτή την απρέπεια για να το πω ευγενικά… Δεν ήταν στις δικές μας αρμοδιότητες να εγκρίνουμε μισθοδοσία. Ήταν συμβουλευτικός ο ρόλος μας. Εγώ ο Τούρνας, ο Τσακνής, ο Χρίστος Νικολόπουλος και άλλοι συνάδελφοι καταθέταμε τις απόψεις σχετικά με τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα σχετικά με τους χρήστες που έκαναν μηνύσεις στην ΑΕΠΙ» καταλήγει.

Στην ερώτηση αν γνώριζε πως ιδιοκτήτες των συνδεδεμένων εταιρειών ήταν μέτοχοι και συγγενείς της ΑΕΠΙ απαντά ξανά αρνητικά:

«Όχι. Ούτε τι μισθό έπαιρνε ο Ξανθόπουλος γνώριζα. Προσπάθησα να βρω συναδέλφους να με φωτίσουν αλλά σήμερα (χθες – ΣΣ) δεν βρήκα κανέναν στο τηλέφωνο. Σας το λέω ρητά, δεν μου ήρθε ποτέ χαρτί να υπογράψω το οποίο φανέρωνε όλα αυτά τα στοιχεία. Υπογράφαμε τις αγωγές ενάντιων χρηστών στους οποίους η ΑΕΠΙ έκανε μηνύσεις επειδή δεν πλήρωναν».

Όσο για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ο Ν. Μαυρουδής θεωρεί καταρχήν πως πρέπει άμεσα να δώσει μια απάντηση η ΑΕΠΙ. «Υπάρχει η ΕΜΣΕ, είναι εισπρακτικός οργανισμός με επικεφαλής τον Γλέζο. Υπάρχει το σωματείο το ΜΕΤΡΟΝ. Αν δεν απαντήσει η εταιρεία θα συμπαρασύρει όλους μας σε ηθική ευθύνη. Είμαστε σε ένα συμβούλιο που δεν γνωρίζαμε τι γινόταν πίσω από την πλάτη μας. Ως μέλος της ΑΕΠΙ είδα τα ποσοστά μου να κατρακυλούν απίστευτα στην περίοδο της κρίσης. Και το αποδεχτήκαμε γιατί δεν υπάρχει η αγορά όπως λειτουργούσε παλαιότερα. Η κατακόρυφη πτώση των εισπράξεών μας, μας κάνει να μη μπορούμε να ζήσουμε οι δημιουργοί. Δεν γνώριζα ότι την ίδια στιγμή έπαιρναν αυτούς τους μισθούς. Δεν ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε πόσα παίρνει ο Ξανθόπουλος ο γιος του και οι συγγενείς».

Ο Δ. Τσακνής δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα για συνέντευξη.

Νίκος Ξυδάκης: Να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία και να δράσουν αυτοί που έχουν έννομο συμφέρον

Ο τότε υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ενημερώθηκε για το τι συνέβαινε στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων από δημιουργούς και φορείς. Έφταναν στο γραφείο του πληροφορίες σχετικά με αυθαιρεσίες και οικονομικές ατασθαλίες, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο τεκμήριο που τις αποδείκνυε. Ενώ λοιπόν ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας το υπουργείου και στην πολιτική ηγεσία να διατάξει έλεγχο, δεν το είχε κάνει προηγουμένως κανείς.

Ο ίδιος διέταξε έλεγχο ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015.
Να θυμίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν μεμονωμένη καθώς παράλληλους ελέγχους είχε ζητήσει να διενεργηθούν στο Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Εθνικό Θέατρο, και αλλού. «Είχα διαπιστώσει ότι από τους περίπου εξήντα εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ, πολλοί οργανισμοί δεν τηρούσαν τις διατάξεις της Διαύγειας, πράγμα πολύ σοβαρό, γιατί όλοι αυτοί διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και καμία δημόσια δαπάνη δεν είναι νόμιμη αν δεν έχει αναρτηθεί.
Τα δύο κρατικά θέατρα δεν δημοσίευαν στη Διαύγεια για τουλάχιστον δύο χρόνια. Είχα στείλει δύο επίσημες υπουργικές εγκύκλιους για την σχολαστική τήρηση της Διαύγειας, για να τηρούν υπογεγραμμένα πρακτικά τα ΔΣ, ούτε αυτό κάνουν οι περισσότεροι, όπως επίσης να τηρούν πρωτόκολλο εισερχομένων – εξερχομένων» λέει ο Ν. Ξυδάκης στο tvxs.gr.

Σε σχέση με το καθεστώς της ΑΕΠΙ η πρόθεση του τέως Υπ. Πολιτισμού ήταν να ορισθεί επίτροπος ώστε να διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια όπως λέει. «Να έχει δυνατότητα το κράτος, αν παραβεί κάποιος το νόμο, να κινήσει διαδικασία. Εφόσον διαχειρίζεται κοινωνικό χρήμα στη δημόσια σφαίρα οφείλει το κράτος να το καλέσει να συμμορφωθεί με τον νόμο».

Τώρα λοιπόν που υπάρχει το πόρισμα από τους ορκωτούς λογιστές τι περιμένουμε; «Να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία και να δράσουν αυτοί που έχουν έννομο συμφέρον, δηλαδή οι δημιουργοί. Το ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες θα το πει ο εισαγγελέας» εξηγεί.

«Ο κατά τον νόμο υπεύθυνος είναι ο ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού). Ευτυχώς μετά τη θεσμοθέτηση του ΟΠΙ υπήρξε η δυνατότητα του ελέγχου αλλά όχι κυρωτική αρμοδιότητα. Είχαμε πει να δώσουμε αρμοδιότητα στον ΟΠΙ να έχει δυνατότητα να έχει και κυρωτικό ρόλο. Καλό είναι να το προβλέπει ο νέος νόμος.

Το πρώτο θέμα ήταν να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ΑΕΠΙ. Αυτό το πόρισμα δίνει μια τεκμηρίωση. Είναι το απόλυτο χάος.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από αυτά που δίνει η έρευνα δεν είναι το ότι έπαιρναν απίστευτους μισθούς, εξασθενώντας ουσιαστικά την εταιρεία, αλλά το ότι δεν έδιναν στους δικαιούχους δημιουργούς τα χρήματα που εισέπρατταν για λογαριασμό τους από τα μαγαζιά και τα ΜΜΕ. Αυτό είναι βαρύ. Άνθρωποι που παίρνουν ψίχουλα, ποιος κρίνει ποιος παίρνει τι; Οι δημιουργοί έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν. Είχαν φτάσει σε μας καταγγελίες ότι η εταιρεία καταβάλλει κανονικά τα δικαιώματα σε επιφανείς δημιουργούς και εξασφαλίζει έτσι κάποια ανοχή, διασκεδάζει τις φωνές των ριγμένων. Αν συνέβαινε αυτό θα πρέπει και οι καλοπληρωμένοι καλλιτέχνες να αντιληφθούν τώρα ότι κι εκείνοι ψίχουλα έπαιρναν».

Ο Νίκος Ξυδάκης θεωρεί πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή στα θέματα του πολιτισμού. «Θα αλλάξουν πολλά αν αντιληφθούμε ότι ο πολιτισμός είναι μεγάλη παραγωγική δύναμη. Το κράτος πρέπει να βάλει κανόνες να μπορεί ο καλλιτέχνης να ζήσει από τη δουλειά του. Να μην οδηγούν τον καλλιτέχνη στα μαύρα ούτε στην εξαθλίωση», καταλήγει.

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη

Στην ερώτηση του, που απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού κυρία Λ. Κονιόρδου, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται αναλυτικά στις αποκαλύψεις του Tvxs και προσθέτει:

«Πρόκειται για αποκαλύψεις που, αν επιβεβαιωθούν, δείχνουν ένα καλοστημένο πάρτι εκατομμυρίων» και ρωτάει την υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει θέση για το σοκαριστικό πόρισμα.


Απίστευτη μπίζνα!



H περίφημη ΑΕΠΙ, η οποία είχα τσακίσει στα πρόστιμα ακόμη και το ράφτη της γειτονιάς εάν είχε τραντζίστορ και δεν της πλήρωνε πρόστιμα δίνει μισθό52.000 ευρώ το μήνα για τον διευθύνοντα σύμβουλο-δηλαδή 635.565 ευρώ το χρόνο!!! Την αποκάλυψη κάνει το TVXS.


Μισθός 635.565 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ είναι ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που φέρνει στο φως το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
Σταχυολογήσαμε ενδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος του σκανδάλου και θα επανέλθουμε σύντομα με επόμενο ρεπορτάζ.
Η εταιρεία ΕΥ βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΠΙ έπειτα από εντολή του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, ανέλαβε το έργο του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ τον Αύγουστο του 2015.

Να θυμίσουμε πως μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η εταιρεία δεν μπορούσε να ξεκινήσει τις εργασίες της καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι σταμάτησε το έργο του ελέγχου και ξεκίνησε ξανά μετά το πρόστιμο στην εταιρεία από το Υπ. Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος αφορά στην Περίοδο 2011-2014.


Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν την ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς και το σύνολο στοιχείων ενεργητικού (περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις) είναι μικρότερο του συνόλου των υποχρεώσεων.

Μισθοί


Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.
Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.

Να σημειώσουμε πως μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ.

Να προσθέσουμε πως τα μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ

Χρήματα που δεν διατέθηκαν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και αδιανέμητα


Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης.
Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.

Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Δάνεια

Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.

Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.

Ακίνητα

Η αξία των ακινήτων της ΑΕΠΙ ανέρχεται στα 9 εκ ευρώ. Δεν αναφέρεται ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του δευτερου κτίριου. Ζητήθηκαν άλλα έγγραφα σχετικά αλλά η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την Περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ

Σε όλα αυτά προσθέστε προκαταβολές σε προμηθευτές για τις οποίες η ΑΕΠΙ δεν έχει παραλάβει τιμολόγια είτε αυτά χάθηκαν καθώς και ότι εταιρεία δεν είχε καταλογίσει αποσβέσεις για τα πάγια ενσώματα στοιχεία ες και τη χρήση του 2014 , συνολικού ύψους 1.8 εκ.



Μαϊμού εταιρία κόβει τιμολόγια με το Υπουργείο Πολιτισμού, τις φορολογικές και δικαστικές αρχές να συνεργούν.
Σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσονται οι πρακτικές της ΑΕΠΙ με το Υπουργείο Πολιτισμού να σφυρίζει αδιάφορα και την ελληνική δικαιοσύνη να νομιμοποιεί ανύπαρκτη εταιρία στην Ελλάδα.

Ενώ η ΑΕΠΙ έχει μετακομίσει στην Κύπρο και πλέον δεν υφίσταται ως εταιρική οντότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζεται ως υπαρκτή εταιρία στη χώρα μας κόβοντας ακόμα τιμολόγια με το ελληνικό ΑΦΜ.

Ειδικότερα, η εταιρία ενώ δια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας στην Κύπρο και ήδη λειτουργεί στην Κύπρο εμφανίζεται να συγκάλεσε νέα Γενική Συνέλευση των μετόχων η οποία ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση να μετακομίσει στην Κύπρο.

Όμως μια τέτοια Γενική Συνέλευση δεν υφίσταται πρακτικά καθώς η εταιρία δεν υπάρχει ως οντότητα στην Ελλάδα και το ΔΣ έχει παραιτηθεί.

Έτσι έχουμε το φαινόμενο ένα ΔΣ που δεν υπάρχει και μια εταιρία που επίσης δεν υπάρχει να πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση.

Και δεν υπάρχει γιατί ακόμα και σήμερα η εταιρία λειτουργεί κανονικά στην Κύπρο και εφ’ όσον θα επιθυμούσε να επανεγκατασταθεί στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στην Κύπρο, να είχε διαγραφεί από το μητρώο εταιριών της Κύπρου και να είχε εγγραφεί εκ νέου στο ΓΕΜΗ.

Το τελευταίο άλλωστε έχει τεράστιες ευθύνες καθώς κωλυσιέργησε να προχωρήσει στη διαγραφή της ΑΕΠΙ από τα μητρώα του.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει με την ΑΕΠΙ αρκεί αναφερθεί το ακριβώς έχει γίνει έως σήμερα με την εταιρία και που πιστοποιεί την αφασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμόδιων φορολογικών και δικαστικών αρχών.
Ειδικότερα, την 31-3-2016 παμψηφεί» η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της «ΑΕΠΙ ΑΕ» αποφασίζει:

1. Μεταφορά της έδρας της εταιρείας από την Ελλάδα στην Κύπρο και απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, προσδιορισμός του νέου εγγεγραμμένου γραφείου της εταιρείας και έγκριση καινούργιου ονόματος για την συνέχιση της εταιρείας στην Κύπρο.

2. Τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας βάσει των νόμων της κυπριακής δημοκρατίας

3. Αποδοχή παραίτησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και αποδέσμευση αυτών σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους μέχρι την ημέρα μεταφοράς – διορισμός νέων διευθυντών

4. Αποδοχή παραίτησης των ορκωτών ελεγκτών της εταιρείας και αποδέσμευση αυτών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους μέχρι την ημερομηνία μεταφοράς

5. Επιβεβαίωση από τους μέτοχους της εταιρείας

6. Εκχώρηση εξουσιών και διορισμός πληρεξούσιου,

Στις 6-5-2016 ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής της εταιρείας με την μορφή Κυπριακής Εταιρείας και την επωνυμία «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» στο Τμήμα Εφόρου Εταιριών της Κύπρου και χορηγείται βεβαίωση στην εταιρεία ότι συνεχίζει την δραστηριότητά της στην Κύπρο.

Την εν λόγω βεβαίωση όφειλε η «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» να προσκομίσει στο ΓΕΜΗ, την Δ.Ο.Υ. και λοιπές Ελληνικές Αρχές για την διαγραφή της από τα ελληνικά Μητρώα.

Στις 30-5-2016 το ανύπαρκτο Διοικητικό Συμβούλιο της μη υπάρχουσας πλέον εταιρείας «ΑΕΠΙ ΑΕ» συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιείται την 10-6-2016 και αποφασίζει την ακύρωση όλων των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 31-3-2016, δηλαδή την παραμονή της Εταιρείας στην Ελλάδα.

Είναι ευνόητο ότι η διαδικασία επιστροφής της οντότητας που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Κύπρο αποτελεί αρμοδιότητα της Συνέλευσης των εταίρων της «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» η οποία είναι καθολική διάδοχος της «ΑΕΠΙ ΑΕ» στην οποία συμμετέχουν τα ίδια πρόσωπα (πατέρας, μητέρα και γιός Ξανθόπουλοι)

Την 5-8-2016 γίνεται υποβολή από τρίτο ενδιαφερόμενο οριστικής διαγραφής της «ΑΕΠΙ ΑΕ» από το ΓΕΜΗ η οποία κοινοποιείται σε όλους τους αρμοδίους φορείς.

Το ΓΕΜΗ αδρανεί και υποβάλει ερωτήματα στην Κόπρο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει την Γενική Διεύθυνση των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ.

Οι Κύπριοι απαντούν τυπικά με απλή αναφορά των διατάξεων του ισχύοντος νόμου τους κατά τον οποίο η «ΑΕΠΕΙ ΑΕ» αποτελεί εταιρεία συνεχίζουσα την δραστηριότητά της στην Κύπρο ως «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» ενώ το Υπουργείο απαντά με καθυστέρηση την 21-10-2016 ότι η «ΑΕΠΙ ΑΕ» ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Όμως, η Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Αθηνών καθυστέρησε να προχωρήσει στην διαγραφή της ΑΕΠΙ αδικαιολόγητα με την υποβολή ερωτημάτων για τα αυτονόητα.

Την 19-9-2016 πρώην οι μέτοχοι της «ΑΕΠΙ ΑΕ» και νυν εταίροι της Κυπριακής «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ» ανακαλύπτουν έναν απίθανο τρόπο «επιστροφής τους» στην Ελλάδα και καταθέτουν αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της «ΑΕΠΙ ΑΕ» (με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση της Γ.Σ. της 31-3-2016 και να ισχύσει η ανυπόστατη απόφαση που ελήφθη από την Γ.Σ. της 10-6-2016 ώστε να φέρεται ότι παραμένει η ανύπαρκτη εταιρεία στην Ελλάδα.

Η βάση της αγωγής στηρίζεται στο γεγονός ότι την 31-3-2016 οι ενάγοντες πρώην μέτοχοι της «ΑΕΠΙ ΑΕ» όταν ψήφισαν θετικά και ομόφωνα για την τροποποίηση του Καταστατικού, για την μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο, για την έγκριση του Ιδρυτικού Καταστατικού προσαρμοσμένο στο κυπριακό δίκαιο και για την αποδοχή της παραίτησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών, «τελούσαν σε πλάνη ως προς τις έννομες συνέπειες της ψήφου τους, η οποία συντέλεσε και στη λήψη των ως άνω αποφάσεων που δεσμεύουν εκ του νόμου και αποτελούν και αποφάσεις του νομικού προσώπου και συγκεκριμένα είχαν πλανηθεί ότι η μεταφορά της έδρας δια τροποποιήσεως του άρθρου 2 του Καταστατικού της Εταιρείας δεν θα είχε ως άμεση συνέπεια την διαγραφή της Εταιρείας από τα Μητρώα στην Ελλάδα… πράγμα το οποίο ουδέποτε επιθυμούσαν, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψη ότι επέρχονται σε αυτούς συνέπειες που αφορούν και την περιουσία και το μέτρο της ευθύνης των».

Εν συνεχεία την 29-9-2016 στο δικηγορικό γραφείο Δικηγορικής Εταιρείας «ΚΦ ΚΑΛΑΒΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» γίνεται η περίφημη απόπειρα εξωδικαστικής επίλυση της διαφοράς.
Στην απόπειρα αυτή ανύπαρκτη εταιρεία «ΑΕΠΙ ΑΕ» εκπροσωπήθηκε από το μη υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο με εξουσιοδότηση μέσω πληρεξουσίου της συμβολαιογράφου Αθηνών Γεωργίας Γιαννοπούλου από τον δικηγόρο Γεώργιο Δημητρακόπουλο) και «οι ενάγοντες» πρώην μέτοχοι της «ΑΕΠΙ ΑΕ» και νυν εταίροι της «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ», Πέτρος Ξανθόπουλος ( το 2%), Δημήτριος Ξανθόπουλος (το 30%) και Παγώνα Ξανθοπούλου (το 68%) οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Θεμιστοκλή Κλουκίνα με ειδικά πληρεξούσια που είχαν συνταχθεί από το συμβολαιογράφο Αθηνών Αθανάσιο Δράγιο.

Το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΕΠΙ ΑΕ» το οποίο παραιτήθηκε αύτανδρο την 31-3-2016 και η παραίτησή του έγινε αποδεκτή με την ομόφωνη απόφαση των «εναγόντων» και την 6-5-2016 υποκαταστάθηκε οριστικά από τους διορισθέντες Διευθυντές και το Εγγεγραμμένο Γραφείο ως Γραμματέα της Κυπριακής εταιρείας «ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ», απαρτίζονταν από τους Πέτρο Τριπολίτη ως Πρόεδρο, Πέτρο Ξανθόπουλο ως Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Δημήτριο Ξανθόπουλο και Γεώργιο Κρίπα ως Μέλη.

Και εδώ αρχίζει ο απόλυτος παραλογισμός.
Ο Πέτρος και ο Δημήτριος Ξανθόπουλος ήταν ταυτόχρονα «ενάγοντες» και «εναγόμενοι» εκπροσωπούντες την ανύπαρκτη εταιρεία «ΑΕΠΙ ΑΕ».

Το χειρότερο όμως είναι ότι βρέθηκε Έλληνας δικαστής που επικύρωσε το πρακτικό ενός προσυμφωνημένου «Συμβιβασμού», το οποίο υπέχει θέση δικαστικής απόφασης και έδωσε την δυνατότητα σε μια ανυπόστατη εταιρεία την «ΑΕΠΙ ΑΕ» να εμφανίζεται ως διάδικος ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να καταθέτει Αίτηση Εκούσιας Διαδικασίας κατά του Επιμελητηρίου Αθηνών με αίτημα την καταχώρηση της ανυπόστατης απόφασης μια καθόλα άκυρης Γενικής Συνέλευσης την 10-6-2016 η οποία εκδικάζεται την 1-12-2016.

Εν συνεχεία βρέθηκε άλλος δικαστής που εξέδωσε προσωρινή διαταγή την 18-11-2016 και υποχρέωσε την Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Αθηνών να αναρτήσει προσωρινά το Πρακτικό Συμβιβασμού στο ΓΕΜΗ υπό τον όρο ότι θα συζητηθεί η αίτηση την 1-12-2016.

Στην δικάσιμο της 1-12-2016 θα ασκήσουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Επιμελητηρίου Αθηνών και κατά της «ΑΕΠΙ ΑΕ» και άλλα Επιμελήτηρια από την Περιφέρεια της χώρας, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Επαγγελματιών, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών «ΕΝΙΡΣ» και μεμονωμένοι χρήστες, θύματα των πρακτικών της «ΑΕΠΙ ΑΕ»
.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template