BLOOMBERG-Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν συμμορίες στη μάχη με τους πλούσιους κακοπληρωτές

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Όταν η Eurobank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, πήγε πρόσφατα σε πλειστηριασμό έναν "στρατηγικό κακοπληρωτή",
οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού.

Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου η τράπεζα δεν θέλει να αποκαλύψει,
δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε συνολικά στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ (5,7 εκατομμύρια δολάρια). Κατά την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% των μετοχών που κατείχε σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει τράπεζα, ότι θα μπορούσε να τιμήσει τις δεσμεύσεις του.

Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, που η Eurobank και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειες είσπραξης,προκειμένου να επιτύχουν συρρίκνωση των επισφαλών δανείων, φοβούμενοι ότι θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια εάν δεν το κάνουν. Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταγράψει 72,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων. Για να περιορίσουν το φαινόμενο, οι τράπεζες προσεγγίζουν τους πιο προφανείς παραβάτες: τους λεγόμενους«στρατηγικούςκακοπληρωτές», που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

«Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», δήλωσε ο Αλεξ. Μπουλουγουρής, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας στην Wood & Co Financial Services, με έδρα την Πράγα. "Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση που απαγορεύει τις κατασχέσεις, αυξάνουν τον αριθμό των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών».

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι εν λόγω κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση δάνεια που συντάχθηκαν σε 13.070 ελληνικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2008-2015, (δηλαδή μία στις έξι επιχειρήσεις) αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή.



«Ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη», δήλωσε ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

«Ακόμη και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων ατόμων. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».

Ο καθορισμός του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καταστεί κρίσιμος δεδομένου ότι εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να συνάψουν νέα δάνεια. Χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια και άφησε άνεργο πάνω από το 21% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του δείκτη μη ικανοποιητικής αναλογίας έκθεσής τους, η οποία ήδη βρίσκεται στο 50,6%.



«Αυτό καθιστά το πρόβλημα συστημικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έναν τέτοιο λόγο ΝΡΕ είναι η μεγάλη ύφεση, όμοια με την οποία δεν είχε άλλη χώρα»                  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template