Μυστακίδης: Ένας Αριστοτέλης, σαν Λάτσης και σα Νιάρχος, μυθικά πλούσιος!

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Είναι κι αυτό το αλλόκοτο είδος ανθρώπων, που μοιάζουν με μας, αλλά σάμπως να μην είναι! Εκείνοι που κατέκτησαν πλούτο, οι
σύγχρονοι αυτοκράτορες με άνευ συνόρων αυτοκρατορίες πλούτου, φτιαγμένες από μετοχές, εμπόριο, καράβια, επιχειρήσεις λογιών, λογιών!

Που ζουν σε παλάτια αποκλεισμένα για τους πολλούς, σε μια ελευθερία παράξενη με ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα που τους πάνε παντού στο κόσμο
, με μια εξουσία παντοδύναμη και λίγο τρομακτική για μας, τους μαντρωμένους, τάχα από επιλογή, σε γκέτο φτώχειας των μαντρωμένων, ανασφαλών μεγαλουπόλεων!

Και διψάμε να μάθουμε λεπτομέρειες για γάμους και βαφτίσεις, έρωτες και απογοητεύσεις, διακοπές και ταξίδια, πάθη και επιτυχίες. Σα να ζούμε, μαθαίνοντας μικρά κομμάτια απ την ζωή των άλλων, λιγάκι απ τη μυθικού πλούτου δική τους ζωή! Σα να μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το τι εμείς δε κάναμε σωστά, η να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γήινη μορφή ζωής, που όμως μοιάζει απόκοσμη απ τις δικές μας!

Σάμπως ακόμα, δε σώζεται, ανά τους αιώνες, η ιστορία του τελευταίου βασιλιά της Λυδίας, που αμέτρητα ήταν τα πλούτη του, εκεί στις χρυσές Σάρδεις; Έτσι λοιπόν, θέλουμε να γνωρίσουμε λεπτομέρειες και για τον Αριστοτέλη -Τέλη σαν τον Ωνάση για τους φίλους- Μυστακίδη, που ανακαλύψαμε ξαφνικά, όταν το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε στους πλουσιότερους ανθρώπους της οικουμένης και στους 3 πιο πλούσιους Έλληνες. Πότε τρίτο, πότε πρώτο και πότε τι σημασία έχει… Ναι, αλλά ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και ζούσε στα αλήθεια κάποτε ανάμεσα μας;
Ο οικονομικός κολοσσός Glencore
Δεν θέλει να μαθαίνονται λεπτομέρειες για αυτόν, ούτε να απασχολεί τον τύπο διεθνώς και στη ζωή του πρόκληση απ τον πλούτο του, τον αυτοδημιούργητο, τον μελετημένο και δουλεμένο να μην υπάρχει. Δεν έχει σκάνδαλα ερωτικά, άλλα οικογένεια καλά δεμένη και συντηρητικά, που όλοι τους έμαθαν ελληνικά και συζητάνε μεταξύ τους στη γλώσσα των παππούδων τους κι ας μένουν στις λουσάτες μητροπόλεις του κόσμου! Μια φωτογραφία του κυκλοφορεί σ όλο το διαδίκτυο και αυτή μοιάζει παλιά και σα να χει ξεφύγει. Μα πως μπορεί, ειδικά όταν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, είναι στο επίκεντρο των αποκαλύψεων από τα «Paradise Papers».
Σύμφωνα με τα περιβόητα αρχεία, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν, η αγγλοελβετική πολυεθνική εταιρία μεταλλευμάτων και εμπορικών συναλλαγών Glencore, που κατέχει τη 16η θέση του Fortune Global μεταξύ των 500 μεγαλύτερων του κόσμου εμπλέκεται σε υποθέσεις κερδοσκοπίας και μυστικών συμφωνιών.

Σύμφωνα με τα χιλιάδων σελίδων έγγραφα η Glencore χορήγησε δάνειο 45.000.000 δολαρίων σε εταιρία ελεγχόμενη από τον Ισραηλινό Ντάνιελ Γκέρτλερ, που μεσολάβησε να επιτευχθεί η συμφωνία με διεφθαρμένους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, για την απόκτηση ενός σημαντικού ορυχείου χαλκού. Και όλη αυτή η ιστορία, που θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, απ αυτές που ο Κλούνεϊ και ο Ντι Κάπριο αγαπάνε να κάνουν, μπλέκει και τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, μιας και είναι ένας απ τους ισχυρούς άνδρες, μέτοχος και διευθυντής της Glencore, του οικονομικού κολοσσού διακίνησης πρώτων υλών!

Πως έφτασε όμως, ο Μυστακίδης στους επικεφαλής της παγκόσμιας αυτής παντοδύναμης επιχείρησης και τι ξέρουμε για αυτόν;…
Ο κατάλληλος άνθρωπος, στη κατάλληλη στιγμή!
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με καταγωγή απ την Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στην Ρώμη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Από κούνιας, λοιπόν, πολίτης του κόσμου, θα μετακομίσει με την οικογένειά του στη Βρετανία και θα σπουδάσει στο London School of Economics. Μιλάει έξι γλώσσες, έχει αριστεύσει στις σπουδές του και είναι μεθοδικός και συστηματικός.

Έτσι με την αποφοίτηση του απ το Πανεπιστήμιο, επιλέγεται για να στελεχώσει το τμήμα Επενδύσεων της Cargill, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων. Εκεί τον ανακάλυψε o Μαρκ Ριτς, ο ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας Marc Rich & Co που μετεξελίχθηκε στην πανίσχυρη Glencore και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Επενδύσεων σε μέταλλα. Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου στις τακτικές του Μαρκ Ριτς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη για συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία. Ο Μαρκ Ριτς επιλέγει από ανάγκη να αυτόεξοριστεί στην Ελβετία και να παραχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του.

Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης! Φυσικά και δε λυπόμαστε για τον ζάμπλουτο κύριο Ριτς, μιας και ο Μπιλ Κλίντον του έδωσε ολική χάρη και πάλι όλα καλά και μέλι, γάλα για τους ισχυρούς του πλούτου και των κρατών! Ο Μυστακίδης απ όλη αυτή την ιστορία βγήκε πάμπλουτος και δυνατός με προσωπική περιουσία γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, με προσωπικό να ξεπερνά τα 55.000 άτομα και αξία να ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια!!!


Πολυτελή σπίτια και πανάκριβα ακίνητα
Ας επαναλάβουμε εδώ, πως ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης, ή Τέλης Μυστακίδης, σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή ή τις προκλήσεις επίδειξης και κοσμικότητας, κρατάει χαμηλούς τόνους, σχεδόν μυστικοπαθώς. Δεν εκτίθεται στη δημοσιότητα, ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και τα μέλη της οικογένειας του. Είναι μόλις γνωστό πως είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί, ενώ διατηρεί διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική. Επιτρέπει στον εαυτό του την πολυτέλεια της συλλογής γρήγορων, πανάκριβων αυτοκινήτων και αγαπά την ταχύτητα.

Ζει στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του, σε ιδιόκτητο φυσικά σπίτι που τον εξυπηρετεί στην εργασία του. Διαμέρισμα διατηρεί και στο Παρίσι όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο. 

Το καταφύγιο του, όμως, μοιάζει να είναι η βίλα αξίας 40.000.000 ευρώ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εναρμονισμένη, αρχιτεκτονικά με το πράσινο και μπλε τοπίο, με βιοκλιματικό σχεδιασμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπερσύγχρονη και γεμάτη πολύτιμα έργα τέχνης.

Εκεί ο Τέλης Μυστακίδης, μοιάζει να αναπολεί καλοκαίρια στην Ελλάδα, μιας και έχει φτιάξει ένα μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, με μια τεράστια γιγαντοοθόνη να εμφανίζεται μέσα από το γρασίδι, σα θερινό σινεμά. Μπροστά απ το σπίτι, η φυσική καλλονή της Κασσάνδρας δεν συγκρίνεται με κάποια ανθρώπινη δημιουργία. Η ιδιωτική παραλία με τα διάφανα, κρυστάλλινα νερά της σ όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε εξασφαλίζει στον Μυστακίδη το δικό του κομμάτι στον επίγειο παράδεισο της αρμονίας. Φυσικά και αυτό το σπίτι όπως όλα του, φυλάσσεται από ασφάλεια βετεράνων στις μυστικές υπηρεσίες κυρίως της Βρετανίας και θυμίζει έναν μικρό, υπερδύναμή στρατό!
Το πιο ακριβό διαμέρισμα στην Αγγλία
Το 2015 ο βρετανικός και ο ευρωπαϊκός τύπος δημοσιεύει συνεχώς άρθρα για την αγορά από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος στην Μεγάλη Βρετάνια. Ο αυτοδημιούργητος, Έλληνας Κροίσος περισσότερο ως επένδυση με την άνοδο της αγοράς ακινήτων, έδωσε 64 εκατ. λίρες Αγγλίας, δηλαδή περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την κομψή, αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.Το δημοσίευμα για την αγορά του διαμερίσματος στο Λονδίνο από τον Τέλη Μυστακίδη
Η «Daily Mail» θεωρησε πως η αγορα του σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία. Στην πλεον αριστοκρατική γειτονιά, το διαμέρισμα εντυπωσιάζει εξωτερικά, ενώ η άνεση και η εξαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν τα 750 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού που σχεδίασε ο διάσημος λόρδος Νόρμαν Φόστερ. Γράφτηκε ακόμα, πως η αξία του διαμερίσματος, που συμπεριλαμβάνει τους δύο ορόφους από τους τέσσερις του κτιρίου, ήταν 58 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μυστακίδης επιβαρύνθηκε και με τα έξοδα της μεταβίβασης αλλά και με τον φόρο χαρτοσήμου που άγγιξε τα 3,9 εκατ. ευρώ!

Η δημοσιότητα που γνώρισε αυτή η επένδυση – αγορά λέγεται πως δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, μιας και αποτελεί θεμελιώδη αρχή του να μην γινεται τίποτα προσωπικό του γνωστό, πράγμα που θα τον δυσκόλευε ακόμα και στις καθημερινές του δραστηριότητες, που είναι πολύ απλές, μιας και είναι εργασιομανής και από πολύ νέος εργάζεται ακούραστα σχεδόν όλο το 24ωρο, με λίγες ώρες ύπνου. Ανάμεσα σ όλα αυτά τα πολυτελή ακίνητα που του ανήκουν, διαθέτει και δυο μεγάλα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, παραδοσιακά, όπως κάνει κάθε γιος στην Ελλάδα.

Εκεί, ζει, η μητέρα του, η κυρία Ζωή, η «Ζωούλα του» για τον ίδιο, που καμιά διάθεση δεν έχει να αφήσει την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη για οποιαδήποτε πολυτέλεια στο κόσμο. 
Μαζί της, με τη γυναίκα του και το παιδί του, ακόμα, περνά τα καλοκαίρια στη Χαλκιδική. Εκεί που τον βλέπουν τα απογεύματα να κάνει βόλτα στα ακρογιάλια, ντυμένος απλά, μονάχος του, χαιρετώντας τους ντόπιους κοιτάζοντας το δειλινό. Σαν όλους μας. Άλλωστε, ναι, τα ωραιότερα πράγματα σ αυτή τη γη είναι δωρεάν, αλλά τι ανακούφιση να σε περιμένει και μια έπαυλη με όλα τα καλά του κόσμου για πάρτι σου, ε;πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template