Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με αστυνομική προστασία

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

H αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι
το πρώτο βήμα της προσπάθειας να αποκλιμακωθεί η κρίση που απειλεί το τραπεζικό σύστημα.

Τα αυστηρά μηνύματα των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση, καθώς έγινε σαφές ότι χωρίς έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ούτε η αξιολόγηση κλείνει, ούτε το τραπεζικό σύστημα μπορεί να περάσει τα stress tests.


Στο πλαίσιο αυτό και εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ενέργειες αποκλιμάκωσης, οι οποίες θα θέσουν και πάλι σε τροχιά τον σχεδιασμό για τους πλειστηριασμούς. Ούτως ή άλλως στις 29 Νοεμβρίου έρχονται στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για την τρίτη αξιολόγηση και περιμένουν να διαπιστώσουν αν την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, δέσμευση που ουσιαστικά αποτελεί μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για να κλειδώσει η τεχνική συμφωνία της αξιολόγησης.

Εως τότε η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει με νομοθετικές πρωτοβουλίες και αστυνομική περιφρούρηση την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμη και για έναν μήνα απειλεί ευθέως το τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στους εξαιρετικά απαιτητικούς στόχους που έχουν θέσει ΕΚΤ και SSM. Η νέα εμπλοκή που δημιουργήθηκε μετά την απεργία έως το τέλος του χρόνου που εξήγγειλαν οι συμβολαιογράφοι σήμανε συναγερμό.
Χαρακτηριστικό του βαθμού σοβαρότητας είναι ότι χρειάστηκε να παρέμβει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο από τον SSM να μειώσουν το 2018 τα κόκκινα δάνεια κατά 13-14 δισ. ευρώ. Περίπου το 1/3 του στόχου έχει προϋπολογιστεί και δηλωθεί στον SSM ότι θα επιτευχθεί με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 


Αυτό μεταφράζεται σε κόκκινα δάνεια αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν με πώληση των ακινήτων αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ που έχουν ως ενέχυρο. Για να είναι εφικτός ο στόχος πρέπει από 1.1.2018 να διεξάγονται απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί μόλις 50 και εφόσον πλατφόρμα και διαδικασίες κριθούν ικανοποιητικές, για τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί άλλοι 800 πλειστηριασμοί. Οπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, «αν χαθούν δύο μήνες, η κατάσταση δεν θα μπορεί να μαζευτεί τον υπόλοιπο χρόνο γιατί οι στόχοι που έθεσε ο SSM είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Κάθε ημέρα μετράει για το τελικό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον ένας μήνας».
Ο κ. Ντράγκι με τις δηλώσεις του χτύπησε το καμπανάκι γιατί ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιβάλει μεγαλύτερη μείωση-κούρεμα στις εγγυήσεις των δανείων αν δεν είναι σε αποτελεσματική λειτουργία το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αν ο SSM μειώσει την αξία των ενεχύρων που έχουν οι τράπεζες, τότε θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, η κυβέρνηση ξεκίνησε συζητήσεις με τους συμβολαιογράφους προκειμένου να βρει τρόπο να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις να μορφοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template