Διαγράφουν 10 δις ευρώ δάνεια μπαταχτσήδων και της εγχώριας βουκολικής ελίτ!

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Με την πίεση της κυβέρνησης και τις παπαριές για Σεισάχθεια (ο ανεκδιήγητος Κατρούγκαλος για παράδειγμα, όταν βρισκόταν
στην αντιπολίτευση παρότρυνε επιτηδευματίες να μην πληρώνουν τα χρέη τους σε Δημόσιο-Τράπεζες), οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10,6 δισ. ευρώ, μέσα στη διετία 2018 – 2019!!!

Σχεδόν τα μισά από αυτά είναι επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή παρκαρισμένο χρήμα της εγχώριας βουκολικής ελίτ σε αξωχώριους παραδείσους!

Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες στην Ελληνική Ιστορία καθώς πρόκειται για την επιβράβευση των μπαταχτσήδων σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών.
Πρόκειται για την επιβράβευση της εγχώριας διεφθαρμένης βουκολικής ελίτ που πήρε τα δάνεια και τα έκανε καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Πρόκειται επίσης για μια επιλογή που φέρνει πιο κοντά από ποτέ το κούρεμα των όποιων πραγματικών καταθέσεων.

Ασε που θα απογειώσει τα κόκκινα δάνεια μια και όσοι εξακολουθούν να είναι συνεπείς αισθάνονται ήδη μαλάκες και δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Κι όλο αυτό γίνεται σε μια συγκυρία που στην Γερμανία ο σχηματισμός κυβέρνησης μοιάζει όνειρο θερινής νυχτός ενώ η Μέρκελ θεωρείται σχεδόν ξοφλημένη. Αυτός που της έδωσε την χαριστική βολή ήταν ο Πούτιν που έστειλε στη Γερμανία εκατομμύρια πρόσφυγες με τον πόλεμο στη Συρία και στο Αφγανιστάν.

Η ελληνική κυβέρνηση χάνει ένα ισχυρό στήριγμά της ενώ η Ευρώπη μπαίνει σε ανείπωτες περιπέτειες. Οπου νάναι θα σκάσει και η Ιταλία.

Η διαγραφή των κόκκικων δανείων θα αποτελέσει ένα εκρηκτικό κοκτέηλ σε ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Βασίλης Μπόνιος

Το ποσό σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα στο Capital.gr θα αφορά 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια (γύρευε πόσα από αυτά τα “επιχειρηματικά” βρίσκονται παρακαρισμένα από την βουκολική εγχώρια ελίτ σε τράπεζες του εξωτερικού) τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν.

Μέχρι στιγμής οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει το κύριο μέσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αγγίζοντας τα 4,4 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2017. Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων 1,1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένες από τις διαγραφές, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που είχαν πραγματοποιήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η μείωση αυτή κινήθηκε στο πλαίσιο της αυστηρής σύστασης του SSM προς τις τράπεζες να μειώσουν τη χρήση των διαγραφών και να ενεργοποιήσουν τους πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι τράπεζες σκοπεύουν μέσα στην επόμενη διετία να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Μάλιστα, το συνολικό ποσό των 10,6 δισ. ευρώ που θέτουν ως στόχο για τις διαγραφές οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα που θέτουν ως στόχο για τις ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διαφοροποίηση της χρήσης των δύο μέσων έγκειται στο ότι οι πλειστηριασμοί θα στοχεύουν κυρίως σε ανακτήσεις οφειλών από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ελάχιστα από καταναλωτικά. Ειδικότερα, μέσω των πλειστηριασμών, τα καταναλωτικά δάνεια που σχεδιάζουν να ανακτήσουν οι τράπεζες κινούνται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 7,5 δισ. ευρώ για τα επιχειρηματικά.
Κύριο εργαλείο για την ανάκτηση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια φαίνεται πως θα είναι οι πωλήσεις, αφού μέσω αυτών εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες αναμένουν να ανακτήσουν οφειλές 7,3 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά δάνεια και μόλις 200 εκατ. ευρώ από στεγαστικά. Συνολικά οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένονται στα 11,6 δισ. ευρώ.

Το στίγμα για το πώς θα κινηθούν οι τράπεζες στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην καταναλωτική πίστη μέσω των διαγραφών, έδωσε χθες η Eurobank. Η τράπεζα απέστειλε εκ νέου επιστολές σε 50.000 – 60.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις, τα οποία βρίσκονται απλήρωτα για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

Πρόκειται για μικρά δάνεια με μέσο όρο 5.000 – 7.000 ευρώ, στα οποία η τράπεζα θα “κουρέψει” το 70% – 75% του κεφαλαίου και πέραν αυτού τους εξωλογιστικούς τόκους, με αποτέλεσμα το “κούρεμα” της οφειλής να φτάνει το 90%. Το συνολικό ποσό της εν λόγω ρύθμισης υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template