Κολμάρ: Στις όχθες του ποταμού Λάουχ κάθισα κι έκλαψα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να επισκεφτώ την Αλσατία που πήρε το όνομα της από τον ποταμό Ιλ για δύο τουλάχιστον λόγους :το καλό
κρασί της περιοχής και την ευκαιρία να έχω όμορφες φωτογραφίες από ένα παραμυθένιο τόπο. Ναι, η Κολμάρ είναι μια μεσαιωνική πόλη, σαν να ξεφυλλίζεις ένα παραμύθι!! Είναι ένας θρίαμβος του αμφιβληστροειδή. Ακούς , βλέπεις, θαυμάζεις, παραμιλάς….

Ξεκινήσαμε λοιπόν από το Ελευθέριος Βενιζέλος 06:05 ώρα Ελλάδος για το αεροδρόμιο του Μονάχου, μετά μια δεύτερη πτήση για Φρανκφούρτη, από εκεί με λεωφορείο της αεροπορικής εταιρίας προς Στρασβούργο και τέλος με τρένο φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στην αγαπημένη Κολμάρ γύρω στις 14:30.



Γράφει ο Γιώργος Βενιέρης

Τον Μεσαίωνα η Αλσατία ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τον 18ο αιώνα πέρασε στο βασίλειο της Γαλλίας.
Ήταν μια περιοχή γεμάτη πολέμους και υπήρχε μια διαρκή διεκδίκηση από Γερμανία και Γαλλία έως το 1945 για τη κατοχή της. Βρισκόταν μια στούς Γερμανούς και μια στους Γάλλους ώσπου ο στρατηγός Ντε Γκολ την προσάρτησε στη Γαλλία.

Οι Αλσατοί άλλαξαν πολλές φορές εθνικότητα και γλώσσα . Το μείγμα και η διγλωσσία των δύο λαών επηρέασε την Αλσατία στη αρχιτεκτονική, τα ήθη , τα έθιμα, τα μνημεία, την τέχνη, τα παραδοσιακά φαγητά με αποτέλεσμα να γίνει μοναδική.



Το Κολμάρ (αλσατικά Colmer) ιδρύθηκε τον 9ο μ.Χ. Αιώνα. Το 1354 είναι μια από τις δέκα αυτοκρατορικές πόλεις της Αλσατίας.
Το 1512 εκδιώκονται με βίαιο τρόπο οι Εβραίοι παρόλο που αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Την περίοδο του Τριακονταετούς Πολέμου παρέμεινε στη κατοχή των Σουηδικών στρατευμάτων για δύο χρόνια με αποτέλεσμα την επαναφορά του Προτεσταντισμού. Με τη συνθήκη του Ναϊμέχεν η πόλη αποδόθηκε στη Γαλλία το 1679. Μετά την εμπλοκή της Γαλλίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Αλσατία και η πόλη βιώνει τη κατοχή με στοιχεία εκγερμανισμού.

 Στις 10 Φεβρουαρίου 1945 ο στρατηγός Ντε Γκολ αποκαθιστά το άγαλμα του στρατηγού Rapp στο βάθρο του από το οποίο είχαν απομακρύνει οι Γερμανοί και η Γαλλία αποκτά ξανά τον έλεγχο της Αλσατίας.



Το Κολμάρ είναι πρωτεύουσα του Διαμερίσματος του Άνω Ρήνου της Περιφέρειας της Αλσατίας και έδρα του Ανωτάτου δικαστηρίου της.

Ο ποταμός Ρήνος 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης συνδέεται μαζί της μέσω ενός καναλιού με τον ποταμό Λάουχ ο οποίος την διασχίζει. Δυτικά της βρίσκεται η οροσειρά των Βοσγίων. Συνδέεται σιδηροδρομικά με το Στρασβούργο (20 λεπτά) και την Ελβετία.




Αποτελεί έδρα μεγάλων Γαλλικών εταιρειών και εκτός από τον αναπτυσσόμενο τουρισμό, ευημερεί βασιζόμενη στην αμπελοκαλλιέργεια. Η παράδοση αυτή ανάγεται στον 1ο αιώνα όταν οι Ρωμαίοι φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια στα υψίπεδα των Βοσγίων. Το κλίμα είναι ευνοϊκό για την καλλιέργεια και το Κολμάρ είναι το επίκεντρο των αλσατικών κρασιών. Η κορυφαία λευκή ποικιλία Riesling (Ρίσλινγκ) ευδοκιμεί εδώ και είναι απο τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Αλσατία.

Φημισμένα κρασιά σε όλο τον κόσμο με δύναμη και έντονα αρώματα παράγονται και εμφιαλώνονται στη περιοχή σε απέραντους αμπελώνες ιδανικά για ψάρι και αλσατικές συνταγές.



Ναοί, μνημεία, σιντριβάνια και αγάλματα σταματούν το χρόνο στον 16o Αιώνα, ενώ παράλληλα τα μαγαζάκια με τα τουριστικά, τα Brasserie και τα Cafe είναι γεμάτα τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Φτάνοντας στη πλατεία του Αγίου Μαρτίνου συναντάμε τον μεγαλύτερο ναό του Κολμάρ και έναν από τους μεγαλύτερους της περιφέρειας. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου (Eglise du Saint Martin).


Το 1972 στην ανασκαφή βρήκαν ερείπια απο μια πρώτη εκκλησία που χρονολογείται γύρω στο 1000. Βρέθηκαν επίσης θεμέλια μιας δεύτερης εκκλησίας ρομανικού ρυθμού που κυριάρχησε στην μεσαιωνική Ευρώπη. Το σημερινό κτήριο που είναι γοτθικού ρυθμού κατασκευάστηκε μεταξύ 1234 και 1365 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο της Τουρώνης (Tours) προστάτης και Άγιος της Γαλλίας, το βίο του οποίου συνέγραψε ο μαθητής του Σουλπίκιος Σεβήρος.



Θεωρείται ο ιδρυτής του μοναχισμού στη Γαλλία. Επιλέχτηκε να γίνει επίσκοπος της Tours το 371.

Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής είναι ο καθεδρικός ναός των Δομινικανών (Eglise des Dominicains). Δεν αποτελεί πλέον ναό που λειτουργεί.

Το όλο κτήριο είναι χαρακτηριστικό της γοτθικής τέχνης. Ξεκινώντας το 1283, η κατασκευή της εκκλησίας χρονολογείται ουσιαστικά από το πρώτο μισό του 14ο αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χαρακτηρίζεται απο την αρχιτεκτονική της απλότητα.

Η πρώτη πέτρα αυτού του κτηρίου τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Rudolf του Habsburg που με τη βασιλεία του εδραίωσε τη δυναστεία των Αψβούργων.

Στασίδια μπαρόκ, βιτρό και το δημοφιλές αριστούργημα La Vierge au buisson de roses του Μάρτιν Σονγκάουερ απολαμβάνει ο επισκέπτης στο εσωτερικό του κτηρίου.



Μικρή Βενετία ( Petite Venice). Αποκαλείται έτσι λόγω του μικρού καναλιού, που διαθέτει και θυμίζει την ιταλική Βενετία. Αυτό το τμημα της πόλης με τα παραδοσιακά κτήρια και τα ξύλινα σπιτάκια αποτελούσε κάποτε το κέντρο των κρεοπωλών, των αλιέων και των βυρσοδεψών. Όμορφη γειτονιά με πολύχρωμα σπίτια στολισμένα με λουλούδια στα μπαλκόνια, στενά δρομάκια γεμάτα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

Τα μικρά σκάφη προσφέρονται για μια βόλτα με τον οδηγό που κάνει και τον ξεναγό με μικρό αντίτιμο και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακαλύψετε ανακαινισμένα σπίτια που χρονολογούνται απο το 1350 έως το 1609. Η εκπληκτική θέα από τη γέφυρα Saint-Pierre θα σας ενθουσιάσει. Πολλά τα αξιοθέατα σε μια πόλη που είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά που αν προλάβετε καλό ειναι να τα επισκεφτείτε.

Μουσείο Bartholdi που είναι αφιερωμένο στα έργα του γλύπτη Frederic Bartholdi και δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας που δωρίθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις ΗΠΑ.



Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εθνογραφίας που ιδρύθηκε το 1859 και διαθέτει μεγάλη συλλογή ταριχευμένων ζώων και τεχνημάτων απο τις πρώην γαλλικές και γερμανικές αποικίες.

Τελικά οι λόγοι για να επισκεφτείς τη Κολμάρ είναι περισσότεροι από ότι φανταζόμουν.

Μπαρόκ οικοδομήματα, γοτθικές εκκλησίες, σπίτια από ξύλινα δοκάρια ,γαλλικά μπιστρό μαζί με τα παραδοσιακά κτήρια στις όχθες του ποταμού Λάουχ συνθέτουν μια παραμυθένια πόλη που μένει αξέχαστη στον επισκέπτη.











πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template